Η ιστορία της Πρωτοχρονιάς σε όλο τον κόσμο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Εορταστική βόλτα στις Πρωτοχρονιές του κόσμου

Τι πρέπει να ξέρουμε για το λαμπρό ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς!


Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς σηματοδοτεί κάθε φορά μια νέα ελπίδα, το τέλος του παλιού και φθαρτού δηλαδή και την εκκίνηση ενός ολοκαίνουριου και γενναίου χρόνου.

Πέρα από τις εορταστικές εκδηλώσεις, την αργία και τα ρεβεγιόν με φίλους και οικογένεια, η επικείμενη Πρωτοχρονιά είναι γεμάτη με αισιοδοξία για ακόμα καλύτερες και ευτυχέστερες 365 μέρες.

Και βέβαια έχει συνδεθεί ιστορικά με πολλά σημαντικά και λιγότερο σημαντικά πράγματα, καθώς μια μέρα μόνο κοινή δεν είναι!

Ξέρατε, για παράδειγμα, ότι…

Η πρώτη Πρωτοχρονιά γιορτάστηκε πριν από 4.000 χρόνια από τους αρχαίους Βαβυλώνιους. Έπειτα από το πρώτο νέο φεγγάρι μετά την ισημερία του Μαρτίου, οι αρχαίοι Μεσοποτάμιοι τιμούσαν την αναγέννηση της Φύσης με πολυήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, περιφέροντας στους δρόμους τα αγάλματα των θεών τους και εξαγνίζοντας έτσι τη νέα χρονιά. Η πρώιμη αυτή Πρωτοχρονιά χρονολογείται από το 2000 π.Χ. και είναι μάλλον αυτή που τα ξεκίνησε όλα…





Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα αντικρίσεις τη νέα χρονιά, γι’ αυτό και επιλέγουμε συνήθως να περνάμε το βράδυ της παραμονής με φίλους και οικογένεια. Αυτός ο άνθρωπος θα σφραγίσει τη μοίρα του χρόνου που έρχεται, φέρνοντας τύχη ή ασύστολη κακοτυχία! Κρατήστε λοιπόν τους φίλους σας κοντά και τους εχθρούς σας πολύ πολύ μακριά αυτή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς…

Αν πιστέψουμε την ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ, National Insurance Crime Bureau, τότε κλέβονται πράγματι περισσότερα οχήματα την Πρωτοχρονιά από κάθε άλλη μέρα και γιορτή του χρόνου! Σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, στον αντίποδα αυτού είναι τα Χριστούγεννα, καθώς το χαρμόσυνο πνεύμα φαίνεται να τυλίγει τότε ακόμα και τους κακοποιούς…




Τρία από τα δημοφιλέστερα μέρη για να περάσει κανείς την Πρωτοχρονιά του είναι το Λας Βέγκας, η Ντίσνεϊλαντ και η Νέα Υόρκη φυσικά. Αλλά και το Σίδνεϊ δεν πάει πίσω, καθώς εκεί τα περισσότερα από 80.000 πυροτεχνήματα της Γέφυρας του Σίδνεϊ υποδέχονται τον νέο χρόνο με τη μεγαλοπρέπεια που του πρέπει…



Η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Μπάλα της νεοϋορκέζικης πλατείας Time Square κατέβηκε για πρώτη φορά το 1907, έπειτα από σχετική απαγόρευση στα πυροτεχνήματα. Σαφώς πιο μετριοπαθής τότε σε διαστάσεις και λάμψη, η μπάλα ζυγίζει σήμερα κοντά στους 5,5 τόνους, είναι διακοσμημένη με 2.688 κρυστάλλους και 32.000 λαμπιόνια LED και κατεβαίνει φυσικά στις 11:59 μ.μ. ακριβώς! Το έθιμο συνεχίζεται κάθε χρονιά αδιαλείπτως, εκτός φυσικά από το 1942 και το 1943, όταν οι περιορισμοί και οι ελλείψεις του Β’ Παγκοσμίου έθεσαν τους εορτασμούς στο περιθώριο…



Στην Ιταλία, οι άνθρωποι φοράνε κόκκινο εσώρουχο κατά τους πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς, κι αυτό για να είναι καλότυχοι τη νέα χρονιά. Το ίδιο κάνουν και πολλοί Ισπανοί, Μεξικανοί και Βολιβιανοί…

Στην Κολομβία, την Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο, δεν είναι λίγες οι οικογένειες που παραγεμίζουν με τις αναμνήσεις της χρονιάς μια μεγάλη κούκλα, που τη λένε «ο κύριος Παλιός Χρόνος», την οποία παραδίδουν κατόπιν στην πυρά τα μεσάνυχτα της παραμονής ακριβώς. Κι έτσι όλα τα κακά της χρονιάς φεύγουν μονομιάς!




Είναι πάντα καλό να γεύεσαι την Πρωτοχρονιά λιχουδιές όπως μαυρομάτικα φασόλια, ζαμπόν και λάχανο. Πρέπει πάντως να αποφεύγουμε πάση θυσία αστακούς και κοτόπουλα! Κι αυτό γιατί ο αστακός συνηθίζει να κάνει πισωγυρίσματα, καθώς κινείται συχνά προς τα πίσω, την ίδια ώρα που τα κοτόπουλα σκαλίζουν όλη την ώρα, αμφότερες κινήσεις που συνδέονται με την αντιστροφή της καλοτυχίας.

Η κινεζική Πρωτοχρονιά, μια από τις παλιότερες ιστορικά εορταστικές παραδόσεις καθώς μετρά περισσότερα από 3.000 χρόνια ζωής, γιορτάζεται κατά τη δεύτερη πανσέληνο μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο (τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου). Οικογενειακή σαφώς γιορτή, κρατά συνήθως 15 μέρες, κατά τις οποίες τα νοικοκυριά απαλλάσσονται από όλα τα κακά της παλιάς χρονιάς και ετοιμάζονται να υποδεχτούν τη νέα όπως της πρέπει…




Το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο τραγούδι των αγγλόφωνων χωρών, το «Auld Lang Syne», έχει γραφτεί από τον σκοτσέζο ποιητή Robert Burns το 1788! Βασισμένος σε ακόμα παλιότερο παραδοσιακό τραγούδι, ο ύμνος της Πρωτοχρονιάς, με στίχους που σχεδόν κανείς δεν καταλαβαίνει, είναι ένα οικουμενικό κάλεσμα να θυμόμαστε τους αγαπημένους μας, ζωντανούς και νεκρούς, και να τους κρατάμε πάντα στην καρδιά μας…



Η 1η Ιανουαρίου λειτούργησε για πρώτη φορά ως Πρωτοχρονιά κατά τα ρωμαϊκά χρόνια: ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας που ανακήρυξε την 1η Ιανουαρίου εθνική επέτειο, κι αυτό για να τιμήσει τον διπρόσωπο θεό Ιανό. Η Πρωτοχρονιά των Ρωμαίων συνέπιπτε μέχρι τότε με την εαρινή ισημερία, αν και ο αυτοκράτορας ήθελε κάτι πιο σταθερό απ’ όσο μπορούσε να του δώσει το ηλιακό ημερολόγιο για τη λαμπρή γιορτή. Οι Ρωμαίοι τη γιόρταζαν με προσφορές στον Ιανό για καλότυχη νέα χρονιά αλλά και δώρα μεταξύ τους, συνήθως σύκα και μέλι. Σύμφωνα μάλιστα με τον ποιητή Οβίδιο, συνήθιζαν να εργάζονται έστω και λίγο αυτή τη μέρα, καθώς η απόλυτη απραξία θεωρούνταν κακός οιωνός για τη νέα χρονιά…



Ήταν το 1582 όταν το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το οποίο σηματοδοτεί ως αρχή του χρόνου την 1η Ιανουαρίου, υιοθετήθηκε επισήμως από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία…

Το πρώτο μέρος του πλανήτη που εορταζόταν ανελλιπώς κάθε χρόνο η Πρωτοχρονιά ήταν το νησί Κιριτιμάτι, αλλιώς γνωστό ως… Νήσος των Χριστουγέννων!

Οι Ιρλανδοί συνήθιζαν να γιορτάζουν την έναρξη της νέας χρονιάς πετώντας ψωμί στους τοίχους, κι αυτό για να ξορκίσουν τα πνεύματα των νεκρών συγγενών τους…

Σε περιοχές της Νότιας Αφρικής και ιδιαίτερα στη συνοικία Χίλμπροου του Γιοχάνεσμπουργκ συνηθίζουν να καλωσορίζουν την Πρωτοχρονιά πετώντας έπιπλα από το παράθυρο.

Οι Βέλγοι και οι Σουηδοί κατατάχθηκαν τελευταίοι σε πρόσφατη παγκόσμια ψηφοφορία για τις καλύτερες χώρες που μπορείς να περάσεις την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Πρώτοι και με διαφορά, οι Βραζιλιάνοι…




Οι αρχαίοι Πέρσες έκαναν δώρα αυγά κατά την Πρωτοχρονιά, σύμβολα καθώς ήταν γονιμότητας και παραγωγικότητας.




Ήταν την Πρωτοχρονιά του 1946 όταν ο αυτοκράτορας Χιροχίτο της Ιαπωνίας αναγνώρισε δημοσίως ότι δεν ήταν τελικά θεός…

Περισσότερα θέματα για την Πρωτοχρονιά εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)