Η υποβάθμιση της ελληνικής γλώσσας και η απάντησή μας!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Τα σημερινά παιδιά έχουν μεγάλο πρόβλημα τόσο με το λεξιλόγιό τους όσο και με την ορθογραφία τους. Μάλιστα το σχολείο κρίνεται ανεπαρκές και ανίκανο ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό που ολοένα και αυξάνεται.

Άραγε το μάθημα της γλώσσας να έχει υποβαθμιστεί τυχαία τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση; Απάντηση σ' αυτό δεν έχω. Ωστόσο, γνωρίζω καλά πως μειώνοντας το λεξιλόγιό μιας χώρας συνεχώς, στενεύουν και τα όρια της σκέψης των πολιτών της. Στο τέλος οι επόμενες γενιές δεν θα μπορούν να σκεφτούν, γιατί δεν θα υπάρχουν λέξεις για να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Όλα θα καλύπτονται από αυστηρά καθορισμένες έννοιες και η κριτική ικανότητα θα εγκαταλείψει τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα κανείς δε θα μπορεί να διεκδικεί τα δικαιώματά του, γιατί μέσα σ' αυτά θα εμπεριέχονται έννοιες τελείως άγνωστες και απρόσιτες γι' αυτόν. Όλοι θα δέχονται παθητικά και άβουλα ό,τι αποφασίζεται για το μέλλον τους, ενώ παράλληλα θα γίνονται έρμαιο στα συμφέροντα καθενός που ξέρει να χειρίζεται τον λόγο.


Παιδιά, γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές μην πέφτετε στην παγίδα! Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας κάνει υποχείριό του! Αναδεικνύετε τον θησαυρό της ελληνικής γλώσσας! Αναπτύσσετε την κριτική σας ικανότητα και θωρακίζετε τη σκέψη σας! Μάθετε να γράφετε και να σκέφτεστε ελληνικά...

Για το e-didaskalia.blogspot.gr

Αποστόλης Ζυμβραγάκης 
Φιλόλογος

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)