Συμβουλές για αποτοξίνωση μετά τις γιορτές!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Μην πηγαίνει το μυαλό σας σε ακραίες διατροφικές επιλογές, όπου για τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να τρέφεστε μόνο με νερό και χυμούς. Δείτε την αποτοξίνωση περισσότερο σαν «ανάσα» από το κόκκινο κρέας και τις πολύ λιπαρές και επεξεργασμένες τροφές.
Η γαλοπούλα, το χοιρινό, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες, πέρασαν από το πιάτο σας, χωρίς να καταφέρουν να μείνουν πολλή ώρα, αφού φροντίζατε να το αδειάζετε πάραυτα. Οι μέρες πέρασαν, πολλά πιάτα άδειασαν και τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε λίγο κράτει και να στραφείτε προς πιο υγιεινές τροφές, όχι μόνο για να χάσετε τα κιλά που ενδεχομένως να πήρατε, αλλά για να «ξεκουράσετε» λίγο τον οργανισμό σας από το πολύ και «άτακτο» φαΐ και τις λιπαρές επιλογές που κάνατε τόσες μέρες.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και βρείτε και πάλι τη διατροφική σας ισορροπία, διώχνοντας ταυτόχρονα 1-2 κιλά που σας έχουν «κάτσει» στην περιφέρεια σαν γιορτινό ενθύμιο.
Οργανώστε και πάλι τα γεύματά σας
Βάλτε ξανά πρόγραμμα στο πρωινό, το μεσημεριανό, το βραδινό και τα σνακ σας και αφήστε πίσω σας το πρωινό που παίρνατε αυτές τις μέρες στις 12 το μεσημέρι και το αργοπορημένο βραδινό που σας έβρισκε το ξημέρωμα. Ο οργανισμός και ο μεταβολισμός χρειάζονται σταθερό ωράριο γευμάτων για να λειτουργούν σωστά και ισορροπημένα κι επειδή αυτές τις ημέρες, λόγω εορτών και άδειας από τη δουλειά, το διαταράξατε αρκετά, πρέπει να μπείτε και πάλι σε πρόγραμμα, με ένα γεύμα κάθε 3 ώρες.
Πιείτε πολύ νερό
Τις προηγούμενες μέρες το αντικαταστήσατε με αλκοόλ και αναψυκτικά. Τώρα ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στο αγνό και καθαρό νεράκι, πίνοντας 1,5-2 λίτρα την ημέρα και να κρύψετε πάλι τα μπουκάλια του αλκοόλ στην κάβα σας και τα αναψυκτικά κάπου στο ψυγείο σας, ώστε να μην τα βλέπετε και σας δελεάζουν.
Απομακρυνθείτε από συγκεκριμένα τρόφιμα και ροφήματα
Τώρα που το «γλεντήσατε» διατροφικά είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε λίγο στην άκρη τροφές που δεν θα σας βοηθήσουν να «ξεκουράσετε» τον εαυτό σας από τις διατροφικές κραιπάλες των προηγούμενων ημερών. Μείνετε για λίγο μακριά από τον καφέ και τα γλυκά, απαρνηθείτε το κόκκινο κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές, ξεχάστε τα delivery και βγάλτε τα γαλακτοκομικά από το πλάνο σας.
Προτιμήστε τις τροφές και τα ροφήματα που θα σας βοηθήσουν
Αντικαταστήστε τον καφέ με χυμούς και βάλτε πλήθος φρούτων και λαχανικών στην καθημερινότητά σας, σε κάθε γεύμα, προσπαθώντας να τηρήσετε τον κανόνα των 5 μερίδων, προτιμώντας το μπρόκολο, το λάχανο, τα λεμόνια, τα cranberries, το σκόρδο, τα παντζάρια, το γκρέιπφρουτ, τα goji berry, τα φύκια, τα κρεμμύδια, το τζίντζερ, την κανέλα… Κάντε συνήθειά σας να ξεκινάτε την ημέρα σας με λίγο χλιαρό νερό με λεμόνι, που βοηθάει επίσης στην αποτοξίνωση.
Άπαχη πρωτεΐνη και ψάρι είναι «μέσα»
Όπως είπαμε και νωρίτερα, δεν χρειάζεται να ζήσετε σε αυστηρές συνθήκες όπου θα πρέπει να τρέφεστε μόνο με φρούτα και λαχανικά. Λίγο στήθος κοτόπουλου με σαλάτα ή ψάρι με λαχανικά είναι μέσα στο πρόγραμμα, καθώς χρειάζεστε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτά. Πρωτεΐνη μπορείτε να πάρετε και από τα όσπρια, ξεχνώντας, όμως, τη φέτα με την οποία συνήθως τα καταναλώνετε.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια, θα σας βοηθούσε να αυξήσετε και τη σωματική σας δραστηριότητα. Αν η ιδέα του γυμναστηρίου δεν σας φαίνεται και πολύ ελκυστική, δοκιμάστε περπάτημα, τρέξιμο, χορό ή οτιδήποτε σας εκτονώνει περιλαμβάνοντας κίνηση. Κι έτσι θα καταφέρετε να μπείτε στη νέα χρονιά με το… δεξί από άποψη διατροφής και υγείας!

Περισσότερα θέματα για τη διατροφή εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)