ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

12/1/15

Πώς να μάθετε στα παιδιά να προστατεύουν τον εαυτό τους

1. Δικαίωμα στο σώμα μου έχω μόνο εγώ: Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι μόνο εκείνο έχει δικαίωμα να κοιτάζει κάθε σημείο στο σώμα του και να αγγίζεται.
2. Πάντα ζητάω την άδεια από τους γονείς μου πριν πάω κάπου, πριν αλλάξω τα πλάνα μου για κάτι ή πριν πάρω κάτι από κάποιον, ακόμα κι αν τον ξέρω. Αν δεν ρωτήσω πρώτα, η απάντηση είναι «όχι»: Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι είναι επικίνδυνο να φύγει π.χ. από την παιδική χαρά που το έχετε αφήσει, χωρίς να σας ενημερώσει πρώτα.
3. Γνωρίζω το πλήρες μου όνομα, την διεύθυνσή μου, το τηλέφωνο του σπιτιού μου και τα κινητά τηλέφωνα των γονιών μου: Τα γνωρίζει αυτά το παιδί σας; Αν όχι, φροντίστε να τα μάθει, γιατί μπορεί να του χρειαστούν σε περίπτωση ανάγκης.
4. Δεν απευθύνομαι σε ενήλικες που ζητούν την βοήθειά μου. Οι ενήλικες ποτέ δεν ζητούν βοήθεια από παιδιά, παρά από άλλους ενήλικες: Σημαντικό μάθημα, προκειμένου το παιδί να αποφεύγει επιτήδειους.
5. Δεν χρειάζεται να είμαι ευγενικός αν κάποιος με τρομάζει ή με κάνει να νιώθω άσχημα. Του λέω «ΟΧΙ» ακόμα κι αν είναι ενήλικας ή ένα μεγαλύτερο παιδί: Καλή η ευγένεια γενικώς, καλύτερη η αυτοάμυνα όταν το παιδί νιώθει να απειλείται.
6. Η περιοχή του μαγιό (τα σημεία, δηλαδή στο σώμα που φοράμε μαγιό) είναι ιδιωτική. Δεν επιτρέπονται παιχνίδια στην περιοχή αυτή: Ακόμα κι αν πρόκειται για «παιχνίδια» μεταξύ παιδιών -ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να παρακολουθεί.
7. Ακούω πάντα το ένστικτό μου και τη φωνή της καρδιάς μου, ειδικά αν κάτι μέσα μου μού λέει ότι τα πράγματα δεν είναι σωστά: Ακόμα και το πιο μικρό παιδί έχει ένστικτο για τον κίνδυνο.
8. Ποτέ δεν ακολουθώ κάποιον που δεν γνωρίζω και ποτέ δεν παίρνω κάτι από κάποιον που δεν γνωρίζω, ό,τι κι αν μου πει: Ακόμα κι αν ο άγνωστος πει στο παιδί ότι είναι φίλος των γονιών του.
9. Αν ποτέ χαθώ σε δημόσιο χώρο, το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να μείνω ακίνητος και να αρχίσω να φωνάζω ή να πάω σε μία μαμά με παιδιά και να της πω ότι χάθηκα: Πολύ σημαντική συμβουλή για τα παιδιά που ξεφεύγουν από τους γονείς!
10. Δεν κρατάω μυστικά από τους γονείς μου. Κανείς δεν πρέπει να ζητά από ένα παιδί να κρατά μυστικά από τους γονείς του, ειδικά μυστικά που έχουν να κάνουν με το σώμα του παιδιού: Κερδίστε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας! Ζητήστε του να σας εξομολογείται τα πάντα και πείστε το ότι δεν θα το μαλώσετε, ακόμα κι αν έχει κάνει κάποιο λάθος, αρκεί να σας λέει πάντα την αλήθεια.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2022 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger