Παιδί και σχολείο: Τι πρέπει να υπάρχει σε κάθε δωμάτιο μαθητή!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Παιδί και σχολείο: Τα «must» σε κάθε δωμάτιο μαθητή!

Το σχολείο είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή ενός παιδιού. Άλλα παιδιά το λατρεύουν και άλλα απλά το υπομένουν. Το σίγουρο είναι ότι το σχολείο είναι πηγή αμέτρητων εμπειριών και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους! Πώς όμως πρέπει να είναι ένα δωμάτιο μαθητή;
Ο σωστός εξοπλισμός και η ιδιαίτερη διακόσμηση του παιδικού δωματίου μπορούν να εξασφαλίσουν ερεθίσματα που συμβάλουν στη μάθηση και κάνουν την ώρα του διαβάσματος ευχάριστη.
1. Διακόσμηση με γνωστικά ερεθίσματα
Ένα παιδί μαθαίνει πιο εύκολα όταν η γνώση οπτικοποιείται. Χρωματιστοί χάρτες γεωγραφίας, μάι υδρόγειος σφαίρα και αφίσες με ιστορικά πρόσωπα και ήρωες μυθολογίας, σίγουρα θα κάνουν το παιδί σας να αγαπήσει την ιστορία και να μάθει βουνά, ποτάμια και τις άλλες χώρες πολύ πιο εύκολα. Μπορείτε επίσης να κατασκευάσετε πίνακες για να γράφει ή να κολλάει κάτι που πρέπει να μάθει. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κάνει καθημερινά επανάληψη χωρίς να διαμαρτύρεται!
2. Δικό του γραφείο και καρέκλα χωρίς ροδάκια!
Πολλά παιδιά από μικρά μαθαίνουν να διαβάζουν στην κουζίνα ή στο σαλόνι. Είναι προτιμότερο το παιδί να μελετά στο ίδιο σημείο, σε ένα δικό του γραφείο στο δωμάτιό του, ώστε να καθιερωθεί από την αρχή η σωστή συνήθεια της μελέτης, ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Προτιμήστε μία σταθερή καρέκλα και όχι με ροδάκια, καθώς ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά έχουν την τάση αντί να συγκεντρώνονται στη μελέτη τους, να μετακινούνται.
3. Βιβλιοθήκη από νωρίς
Ένα από τα must έπιπλα στο παιδικό δωμάτιο είναι η βιβλιοθήκη. Καλό είναι να να υπάρχει μία βιβλιοθήκη στο δωμάτιο του παιδιού σας, πριν ακόμα αυτό ξεκινήσει το σχολείο. Εκεί μπορεί να τοποθετεί στην αρχή τα αγαπημένα του παραμύθια και έπειτα τα σχολικά του βιβλία. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η συχνή επαφή του παιδιού από νωρίς με τα βιβλία ενισχύει τη γλωσσική έκφραση , την ομιλία, τη μνήμη και τη φαντασία.
4. Μολύβια, τετράδια και βιβλία σε άμεση πρόσβαση
Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή ό,τι μπορεί να χρειαστεί την ώρα που διαβάζει. Έτσι δε θα χρειαστεί να διακόψει τη μελέτη του και θα παραμείνει συγκεντρωμένο.
5. Όλα σε τάξη
Ένα τακτοποιημένο δωμάτιο όπου τα πράγματα βρίσκονται στην ίδια θέση, βοηθάει ένα μικρό μαθητή να είναι πιο οργανωμένος και να αναπτύξει πιο γρήγορα μηχανισμούς ανάκλησης μίας εικόνας, ενεργοποιώντας έτσι τη λειτουργία της μνήμης. Φροντίστε το παιδικό δωμάτιο να έχει αρκετά ράφια και συρτάρια και μάθετε στο παιδί σας να το τακτοποιεί από μόνο του. Μαθαίνοντας να έχει ένα τακτικό δωμάτιο, το πιθανότερο είναι ότι θα έχει και μια τακτική σχολική τσάντα, ενώ υπάρχουν έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι οι μαθητές που μεγαλώνουν σε τακτικό περιβάλλον μπορεί να έχουν πιο υψηλές μαθητικές επιδόσεις.
6. Αποφύγετε τις οθόνες
Προσπαθήστε ειδικά τα πρώτα χρόνια του δημοτικού να μην υπάρχει τηλεόραση, υπολογιστής, tablet ή ηλεκτρονικά παιχνίδια στο παιδικό δωμάτιο. Η προσοχή του παιδιού σας θα αποσπάται πολύ εύκολα και είναι βέβαιο ότι θα προτιμήσει να παίζει ή να βλέπει τηλεόραση από το να διαβάζει. Έρευνες εξάλλου, επιβεβαιώνουν ότι όσο περισσότερες ώρες περνά ένα παιδί μπροστά στην οθόνη, τόσο περισσότερο αρνητικά μπορεί να επηρεαστούν οι σχολικές του επιδόσεις.
Με ένα σωστά διακοσμημένο και εξοπλισμένο δωμάτιο, το παιδί σας από μικρό θα μάθει να μελετάει σωστά και σίγουρα θα αγαπήσει τη γνώση και το σχολείο!

Περισσότερα θέματα για σχολεία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)