Τα παραδοσιακά ποτά των χωρών

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Κάθε χώρα έχει τα δικά της παραδοσιακά και δημοφιλή ποτά ή ροφήματα. Σε γειτονικές χώρες αρκετές φορές παράγονται και καταναλώνονται  ποτά με παρόμοια συστατικά και γεύση. Παραλλαγές του ίδιου ποτού αποκτούν διαφορετικό όνομα ανάλογα με τη χώρα που βρίσκεται ο επισκέπτης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πίσκο που είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί αν παρασκευάσθηκε για πρώτη φορά στο Περού ή τη Χιλή. Παρακάτω παραθέτουμε κάποια βασικά στοιχεία για παραδοσιακά ποτά από όλο τον κόσμο.

ΕΥΡΩΠΗ

Βρετανία
Το Μιντ θεωρείται ένα από τα παλιότερα αλκοολούχα ποτά της Ευρώπης. Ήταν γνωστό στη Βρετανία ήδη από το Μεσαίωνα. Η παραδοσιακή συνταγή για την παρασκευή του περιλαμβάνει νερό, μέλι και μαγιά.
Γαλλία
Το Vin de Cerises είναι ένα παραδοσιακό κρασί  του γαλλικού νότου. Αρχικά η παρασκευή του γινόταν μόνο σε σπίτια. Φτιάχνεται από κεράσια και βότκα. Έχει χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα και φρουτώδες άρωμα.
Γερμανία
Τα Ρίσλιγκ είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία λευκού κρασιού στη χώρα. Χαρακτηρίζεται από τη μοναδική διάφανη γεύση της. Σπάνια η συγκεκριμένη ποικιλία αναμειγνύεται με άλλες.
Ισπανία
Τα κρασιά Rioja είναι από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Παράγονται στο βόρειο τμήμα της χώρας δίπλα από τη χώρα των Βάσκων. Συνήθως χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους τα σταφύλια Τεμπρανίλο που ωριμάζουν νωρίτερα από τα άλλα είδη.
Ιταλία
Το Γκαλιάνο παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1896 από τον Αρτούρο Βακάρι. Περιέχει γλυκάνισο και βανίλια. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά στη γειτονική χώρα. Χαρακτηριστικά είναι η εξωτική του μυρωδιά και το λαμπερό κίτρινο χρώμα του. Συνήθως πωλείται σε ψηλά μπουκάλια που θυμίζουν τον Πύργο του  Άιφελ.
Ουκρανία
Η Χορίλκα είναι η παραδοσιακή βότκα της χώρας. Το όνομα της σημαίνει νερό που καίει και παράγεται από στάρι ή πατάτες. Για διαφορετική γεύση μπορούν να προστεθούν βότανα και μπαχαρικά.
Πολωνία
Το 'Αντβοκατ είναι λικέρ από ρούμι, μπράντι ή ουίσκι σε συνδυασμό με γάλα, ζάχαρη και αυγά χτυπημένα. Καταναλώνεται περισσότερο την περίοδο του χειμώνα.
Ρουμανία
Το  visinata είναι παραδοσιακό σπιτικό λικέρ βύσσινο της χώρας. Θεωρείται δυνατό αλκοολούχο ποτό. Βάση του είναι το κονιάκ. Το όνομα του προέρχεται από τα βύσσινα τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του.
Τσεχία
Όταν η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή τον χειμώνα οι Τσέχοι στρέφονται στο κρασί Σβάρακ για να ζεσταθούν. Αυτό το μείγμα κρασιού, φρούτων και μπαχαρικών σερβίρεται σε εστιατόρια, μπαρ και καταφύγια βουνού.

ΑΜΕΡΙΚΗ

Αργεντινή
Το Ματέ δεν περιέχει αλκοόλ αλλά μπορεί να «αναστατώσει» όποιον το δοκιμάσει. Παρασκευάζεται από το βότανο Yerba Mate που βρίσκεται σε αρκετές χώρες της Νοτίου Αμερικής.
Βενεζουέλα
Η Τσίκα φτιάχνεται από βρασμένο ρύζι, γάλα και ζάχαρη. Είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικό ποτό  και μπορεί να το αγοράσει κάποιος από τους πωλητές του δρόμου.
Βραζιλία
Η Καϊπιρίνια θεωρείται το εθνικό κοκτέιλ των Βραζιλιάνων. Το βρίσκει κάποιος εύκολα στα εστιατόρια, τα μπαρ και τα σπίτια σε όλη τη χώρα. Βασικό του συστατικό είναι το κατσάκα(ρούμι από ζαχαροκάλαμο).
Καναδάς
Ο «Καίσαρας» δημιουργήθηκε από ένα μπάρμαν πρώτη φορά το 1969. Κύριο συστατικό αυτού του κοκτέιλ είναι ο χυμός Κλαμάτο. Περιέχει επίσης βότκα και λεμόνι. Ιδανικό για όσους θέλουν να συνέλθουν από ένα δυνατό μεθύσι.
Κολομβία
Το Αγκουαντιέντε, εθνικό λικέρ της χώρας, περιέχει 29% αλκοόλ. Καταναλώνεται κυρίως στην ενδοχώρα, στην παραθαλάσσιες περιοχές συνήθως προτιμούν το ρούμι.
Μεξικό
Η  Τεκίλα ποτό γνωστό σε όλο τον κόσμο, παράγεται από τον κάκτο αγκάβε . Οι Μεξικανοί συνήθως τη συνδυάζουν με μια Σαγκρία, ενώ οι Δυτικοί προτιμούν το λεμόνι και το αλάτι.
Ουρουγουάη
Το Κλερικό συγκαταλέγεται στα ποτά που πρέπει να δοκιμάσει όποιος επισκεφτεί τη χώρα. Αποτελείται από ένα συνδυασμό κρασιών, χυμών και φρούτων(συνήθως μήλο).
Περού
Η Κόκα Κόλα των Περουβιανών λέγεται Ίνκα Κόλα και έχει κίτρινο χρώμα . Η γεύση της θεωρείται μοναδική και μοιάζει με της τσίχλας.
Παραγουάη
Το Τερερέ μοιάζει με το Ματέ. Συνήθως όμως περιέχει κρύο νερό αντί για ζεστό και καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Χιλή
Το Πίσκο εθνικό ποτό της χώρας αποστάζεται από σταφύλια της ποικιλίας Muscat. Περιέχει λεμονάδα , ζάχαρη και αυγά χτυπημένα. Σερβίρεται πάντα σε ποτήρι σαμπάνιας.

ΑΦΡΙΚΗ

Αίγυπτος
Το Κασάμπ, χαρακτηριστικό ποτό της Αιγύπτου, σερβίρεται κρύο και θεωρείται ιδανικό για τις θερμές καλοκαιρινές νύχτες.
Γκάνα
Το κρασί που παράγεται από τους φοίνικες είναι διαδεδομένο σε αρκετές χώρες της Αφρικής . Στη Γκάνα ονομάζεται Nsafufuo. Συνήθως για την παραγωγή αυτού του κρασιού αξιοποιούνται οι φοίνικες με καρύδες.
Νιγηρία
Το Ζόμπο έχει κόκκινο χρώμα και είναι ιδιαίτερα δροσιστικό και αναζωογονητικό. Προσφέρεται συχνά από τους ντόπιους στους ταξιδιώτες στις μικρές πόλεις της χώρας.
Νότιος Αφρική
Η κρέμα Αμαρούλα είναι λικέρ, που πίνεται συνήθως μετά το δείπνο. Παράγεται από τους καρπούς του δέντρου Marula.
Σενεγάλη
Το εθνικό ποτό της χώρας είναι το Μπίσαπ. Πρόκειται για τσάι που παράγεται από το λουλούδι ιβίσκος. Περιέχει άνθη ιβίσκου, ζάχαρη και δυόσμο.

ΑΣΙΑ

Ιαπωνία
Το Σάκε έχει ιστορία 1300 χρόνων. Φτιάχνεται από ρύζι και συνήθως περιέχει αλκοόλ 18-20%. Η γεύση του είναι γλυκιά σαν κρασί. Οι σκληροπυρηνικοί όμως πότες το προτιμούν με πικρότερη γεύση.
Ινδία
Η Χάντια είναι μπύρα που φτιάχνεται από ρύζι. Ένας συνδυασμός 20-25 βοτάνων αναμειγνύεται με βρασμένο ρύζι για να γίνει η ζύμωση. Σερβίρεται κρύο και περιέχει λιγότερο αλκοόλ από τα άλλα παραδοσιακά ποτά της χώρας.
Κίνα
Το Χούτζου είναι αρχαίο κρασί, ίσως το πρώτο στην ιστορία της χώρας. Φτιάχνεται από ρύζι και είναι παχύ. Έχει έντονα λευκό χρώμα.

Περισσότερα θέματα από τον κόσμο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)