Φτώχεια ή φτώχια;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Πολλοί υποστηρίζουν πως η λέξη φτώχεια βγαίνει από το αρχαίο ελληνικό πτωχεία που σήμαινε ζητιανιά και προερχόταν από το ρήμα πτωχεύω.

Ωστόσο η λέξη κανονικά ετυμολογείται από το επίθετο φτωχός + το παραγωγικό επίθημα —ια.

Δεν ετυμολογείται από το το αρχαίο πτωχεία, διότι η συνίζηση θα απέδιδε /ía/ -> /iá/ (*φτωχειά). Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το ουσιαστικό φτήνια < φτηνός + —ια (και όχι *φτηνιά).

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως η λέξη φτώχεια προέρχεται από το ρήμα φτωχαίνω και όπως το ακριβαίνω δίνει την ακρίβεια, έτσι βγαίνει φτώχεια. Ωστόσο δεν ετυμολογείται από το ρήμα φτωχαίνω, αφού ο μηχανισμός παραγωγής από επίθετα είναι απλούστερος και επαρκώς τεκμηριωμένος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: άρρωστος > αρρώστ-ια (μεσν.), γυμνός > γύμν-ια (μεσν.).

Κι αν η ετυμολογία προβληματίζει και μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις, η γραφή φτώχια μπορεί να δικαιολογηθεί και από τους κανόνες γραμματικής, οι οποίοι υπαγορεύουν πως:
  1. κατάληξη -εία < ρ. σε εύω, θηλ από αρσ. σε -υς και κάποια άλλα
  2. κατάληξη -ία < λοιπά ρήματα
  3. κατάληξη -εια: λέξεις που τονίζονται στην προπαραλήγουσα. Π.χ. συνήθεια, ευλάβεια, ακρίβεια
  4. κατάληξη -ια: λέξεις που τονίζονται στην παραλήγουσα (εδώ το -ια προφέρεται ως μία συλλαβή)
Επομένως το πτωχεία, δικαιολογείται από το πτωχεύω, αλλά το φτώ-χια είναι δισύλλαβο παροξύτονο, εμπίπτει λοιπόν στον τελευταίο κανόνα. Η υπερηφάνεια προφέρεται ως προπαροξύτονο και γι' αυτό γράφεται με -εια, σύμφωνα με τον τρίτο κανόνα, ενώ η περηφάνια προφέρεται ως παροξύτονο και γράφεται με -ια, σύμφωνα με τον τέταρτο κανόνα. Επίσης έχουμε γύμνια, φτήνια, ζήλια, αρρώστια, ορφάνια αλλά βέβαια και έγνοια (εξαίρεση).

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
Φιλόλογος

Δείτε περισσότερα γλωσσικά λάθη εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)