Τα παραδοσιακά φαγητά των χωρών

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Τα ταξίδια, οι εναλλαγές στις εικόνες, τα διαφορετικά αρώματα κάθε τόπου είναι σίγουρα μια απόλαυση για όλους μας. Τι καλύτερο όμως από το να δοκιμάζετε νέες γεύσεις, πιάτα χρωματισμένα με τα τοπικά προϊόντα κάθε χώρας που επισκέπτεστε; Σας παρουσιάζουμε τα παραδοσιακά φαγητά που σερβίρονται και πρέπει να δοκιμάσετε σε πολυάριθμες χώρες σε όλη την υφήλιο.

Ευρώπη

Αυστρία
Ένα αρκετά δημοφιλές πιάτο στη Βιέννη είναι το Wiener Schnitzel, το γνωστό σε όλους μας σνίτσελ. Το Tafelspitz είναι ένα διαδεδομένο παραδοσιακό πιάτο με βραστό μοσχαρίσιο κρέας.
Βέλγιο
Στο Βέλγιο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τις τηγανητές πατάτες που πωλούνται παντού. Συνοδεύονται με διάφορες σώς ή και με μύδια. Ένα ξεχωριστό πιάτο που ποικίλει σε διάφορες περιοχές του Βελγίου είναι το βοδινό μαγειρεμένο σε μπύρα (La Carbonade Flamande). Πάνω από όλα όμως είναι τα αχνιστά μύδια για τα οποία φημίζονται οι Βέλγοι.
Γαλλία
Ένας φίνος ταξιδιωτικός προορισμός με παραδοσιακή κουζίνα που πολλοί λατρεύουν να μισούν.  Μια σίγουρη και γευστική επιλογή είναι το Coq au Vin ή αλλιώς κόκορας κρασάτος. Επίσης εξαιρετική η υφή που αφήνει στην αίσθηση της γεύσης η σούπα Μπουγιαμπέσα (bouillabaisse), κλασική γαλλική σούπα με ψάρι.
Δανία
Το Hakkebøf είναι ένα είδος  μοσχαρίσιου φιλέτου, μαγειρεμένο με καραμελωμένα κρεμμύδια και καφέ σάλτσα.
Μάλτα
Στη Μάλτα ως εθνικό φαγητό θεωρείται το Maltese Fenkata , δηλαδή  το τηγανητό κουνέλι με σκόρδο και κρασί
Νορβηγία
Στη σκανδιναβική αυτή χώρα τα πιάτα που είναι περισσότερο διαδεδομένα είναι όσα περιέχουν το ψάρι ως κύριο συστατικό. Το Rakfisk αποτελείται από πέστροφα το οποίο έχει υποβληθεί σε ζύμωση μέσα σε άλμη για 2 με 3 μήνες και τρώγεται χωρίς να χρειαστεί μαγείρεμα.
Ουγγαρία
Σούπα Goulash  ή αλλιώς μαγειρεμένη ως στιφάδο με κρέας, noodles, λαχανικά( κυρίως πατάτες), πάπρικα και άλλα μπαχαρικά.
Ουκρανία
Η γνωστή ουκρανική σούπα Borscht τρώγεται κρύα ή ζεστή. Αποτελείται από λαχανικά όπως τομάτα, παντζάρια, καρότα σπανάκι και κρέας συνήθως βοδινό.
Πολωνία
Τα Pierogi είναι μια παραδοσιακή πολωνική συνταγή. Γεμιστή ζύμη  με τυρί, πατάτες, κρεμμύδια, λάχανο, μανιτάρια, κρέας , σερβίρονται τηγανητά ή βραστά με ξινή κρέμα.
Ρωσία
Στην παγωμένη Ρωσία το χοιρινό κρέας αποτελεί κύριο συστατικό πολλών πιάτων.  Το Kholodets (ή Studen) είναι ένα από αυτά. Πρόκειται για   ψιλοκομμένα κομμάτια χοιρινού κρέατος ή κρέατος με ορισμένα μπαχαρικά προστίθενται (πιπέρι, το μαϊντανό, το σκόρδο, τη δάφνη) και μικρές ποσότητες από λαχανικά (καρότα, κρεμμύδια).
Σουηδία
Δοκιμάστε σουηδικούς κεφτέδες σερβιρισμένους με cream σως, πουρέ πατάτας και πίκλες. Ένα δημοφιλές  πιάτο της κατσαρόλας είναι το Janssons frestelse που αποτελείται από πατάτα, καρυκευμένο γαύρο, κρεμμύδια και κρέμα γάλακτος.
Τσεχία
Svíčková, ένα κυρίως πιάτο με μαριναρισμένο βοδινό και λαχανικά.
Φιλανδία
Κarjalanpiirakka, ένα παραδοσιακό φιλανδικό πιάτο που το τρώνε πριν το φαγητό. Αποτελείται από μια λεπτή κρούστα σίκαλης με γέμιση από βραστό ρύζι, αυγό, βούτυρο.

Εκτός Ευρώπης


Αίγυπτος
Το Ful medamnis είναι ένα εθνικό πιάτο το οποίο αποτελείται από πουρέ φάβας σερβιρισμένο με λάδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, κρεμμύδι, σκόρδο, και χυμό λεμονιού.
Αργεντινή
Δοκιμάστε τα empanada, ένα είδος αρτοσκευάσματος με γέμιση από τυρί, λαχανικά ή κρέας.
Κούβα
Το αυθεντικό κουβανέζικο πιάτο  Ρόπα Vieja σερβίρεται με (τεμαχισμένη μπριζόλα σε μια βάση από σάλτσα ντομάτας, μαύρα φασόλια, ρύζι κίτρινο  και τηγανητά yuca με μπύρα.
Ινδία
Γευστικό και λίγο καυτερό είναι το Baingan Bartha. Πρόκειται για μελιτζάνες με ντομάτα και μπαχαρικά.
Ινδονησία
Εάν επισκεφτείτε το Μπαλί σίγουρα θα βρείτε στους καταλόγους των εστιατορίων το Bebek betutu. Το περίεργο αυτό όνομα αφορά πάπια γεμιστή με μπαχαρικά, τυλιγμένη σε φύλλα μπανάνας και φλοιούς καρύδας, μαγειρεμένη παραδοσιακά σε θράκα στο χώμα.
Ιορδανία
Mansaf, το εθνικό πιάτο της Ιορδανίας. Αποτελείται από αρνί, μαγειρεμένο σε σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρεται σε ένα στρώμα ρυζιού, πασπαλισμένο με αμύγδαλα, κουκουνάρι, και άλλους ξηρούς καρπούς. Φυσικά αξίζει να δοκιμάσετε το γνωστό φαλάφελ, δηλαδή ψητά λαχανικά μέσα σε αραβική πίτα.
Μαρόκο
Η χρήση του κουσκούς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη μαροκινή κουζίνα. Το Mrouzia είναι ένα από τα πιο σημαντικά πιάτα αυτής της χώρας. Πρόκειται για ένα είδος στιφάδου με αρνάκι, μέλι, κανέλα και αμύγδαλα συνοδευόμενο συνήθως με κουσκούς.
Νότια Αφρική
Δοκιμάστε τα Gatsby σάντουιτς με διάφορες γεμίσεις όπως λουκάνικο Βιέννης, μπριζόλα, καλαμάρι κτλ.
Τυνησία
Το Lablabi είναι ένα είδος σούπας με βάση τα ρεβίθια, περιέχει σκόρδο και κύμινο και σερβίρεται πάνω σε μικρά κομμάτια από τραγανό ψωμί.
Φιλιππίνες
Το όνομα του πιο δημοφιλούς πιάτου στις Φιλιππίνες είναι Adobo. Περιλαμβάνει κρέας ή θαλασσινά μαριναρισμένα σε σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, τα οποία σιγοβράζονται σε λάδι.

Περισσότερα θέματα από τον κόσμο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)