Εκδρομές για την 25η Μαρτίου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Ακόμη και το ότι πέφτει τη μοναδική ημέρα που δεν μπορεί να δικαιολογήσει κοπάνα από τη δουλειά και μας κόβει την εβδομάδα στη μέση είμαστε διατεθειμένοι να συγχωρήσουμε στην πρώτη αργία του χρόνου που μυρίζει πραγματικά άνοιξη. Αν είναι να αποδράσουμε, έστω και για λίγο –οι πιο ενθουσιώδεις το βράδυ της Τρίτης, οι υπόλοιποι το επόμενο πρωί– από το κλεινόν άστυ, για μια πρόγευση καλοκαιριού, για ούζο και φρέσκο ψαράκι πλάι στο κύμα, για βόλτες σε μαγευτικά φυσικά τοπία, ή για άρωμα νησιού, χαλάλι –ας είναι και Τετάρτη. 

Αποφασισμένοι να αποφύγουμε φέτος τους πολύ «προφανείς» προορισμούς –αν παρ’ όλα αυτά επιμένετε σε Αίγινα και Ναύπλιο, πληροφορίες θα βρείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Άρθρα– συγκεντρώσαμε πέντε ειδυλλιακές περιοχές που ναι μεν βρίσκονται δίπλα μας, λίγοι όμως τις θυμόμαστε στο άκουσμα των λέξεων «μονοήμερη εκδρομή» και σας τις παρουσιάζουμε, για την απίθανη περίπτωση που δεν έχετε μπει ακόμα σε πειρασμό. 

Πόρος: Η μικρή Βενετία της γειτονιάς μας 

«Ο Πόρος έχει κάτι από Βενετία. Κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός...» έγραφε ο Σεφέρης για το λιγότερο δημοφιλές νησί του Αργοσαρωνικού. Καταπράσινα πευκοδάση τα οποία εκτείνονται μέχρι τις ειδυλλιακές παραλίες του, μακραίωνη ιστορία, τουριστική ανάπτυξη και γραφικοί οικισμοί, με γειτονιές που ενδείκνυνται για ατελείωτες απογευματινές βόλτες, και όλα αυτά σε απόσταση δύο ωρών και κάτι από την Αθήνα, συνθέτουν έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για την πρώτη μας ανοιξιάτικη απόδραση.   Προτιμήστε την εναλλακτική να οδηγήσετε μέχρι το Γαλατά, και από εκεί να περάσετε απέναντι, αντί να πάρετε το ferry boat από τον Πειραιά, για να επισκεφθείτε στο δρόμο και το μυρωδάτο Λεμονοδάσος, και τα ερείπια της αρχαίας Τροιζήνας, πατρίδας του Θησέα. Φτάνοντας στον Πόρο, πιάστε θέση στο εξαιρετικό μεζεδοπωλείο πίσω από το σινεμά, ή οδηγήστε μέχρι το Νεώριο για να δοκιμάσετε σπιτικά μαγειρευτά στο Μουρτζούκο. Για επιδόρπιο ή απογευματινό γλυκό, μια επίσκεψη στο Βεσσαλά στην Πούντα κρίνεται απαραίτητη. 

Σπερχειάδα: Η Στερεά που δεν ξέραμε 

Διαδρομές σε καταπράσινα, ανέγγιχτα τοπία, άρωμα βουνού, δραστηριότητες κοντά στη φύση, αυθεντική φιλοξενία, παραδοσιακές γεύσεις. Και όλα αυτά σε μια άγνωστη εν πολλοίς περιοχή, που δεν έχει καθόλου ανάγκη τα πεντάστερα resorts «παραδοσιακού στυλ» για να υπογραμμίσει την αυθεντικότητά της, και η οποία απέχει ελάχιστες ώρες από την Αθήνα. Στην πανέμορφη κοιλάδα του Σπερχειού, ανάμεσα στην Οξιά και το Γουλινά, 23 γραφικά χωριουδάκια περιμένουν, καλά κρυμμένα από τα αδιάκριτα βλέμματα, να τα εξερευνήσετε, ερείπια αρχαίων οικισμών να τα ανακαλύψετε, καταπράσινα φαράγγια και ορμητικά ποτάμια προ(σ)καλούν για αναρρίχηση, καγιάκ, πεζοπορία και extreme sports, ενώ το νοτιότερο δάσος οξιάς στην Ευρώπη υπόσχεται ειδυλλιακές διαδρομές μέσα στο πράσινο. Κι επειδή θα κουραστείτε από όλα αυτά, το μεσημεράκι θα κάνετε την απαραίτητη στάση για ντόπια σχάρα και ακατάσχετη κρεατοφαγία –δεν είναι τυχαίο το χαϊδευτικό «κοκορετσάδες» που αποδίδεται στους Ρουμελιώτες– στον Παρασκευώτη στη Σπερχειάδα, στο Θεό στο Γαρδίκι και στον Βάρσο στη Λευκάδα. 

Ορεινή Κορινθία: Συμφωνία σε γαλάζιο και πράσινο 

Δεν έχει μόνο η Βόρεια Ελλάδα Ζαγοροχώρια. Στις δύο περίπου ώρες από την Αθήνα ένα... μπουκέτο γραφικών και πανέμορφων χωριών σας περιμένει για να το γνωρίσετε. Φυσική ομορφιά που κόβει την ανάσα, παραδοσιακοί ξενώνες και καλό ελληνικό φαγητό είναι τα δυνατά χαρακτηριστικά της περιοχής –τόσο δυνατά που αντισταθμίζουν την μάλλον υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια. Επιλέγοντας για βάση –στην περίπτωση που αποφασίσετε να κερδίσετε ολόκληρη την ημέρα, ερχόμενοι από το προηγούμενο βράδυ– ένα από τα γραφικότατα χωριουδάκια της περιοχής, μπορείτε να ακολουθήσετε πληθώρα δρόμων και μονοπατιών, με τα πόδια ή με αυτοκίνητο, για να εξερευνήσετε τα κατάφυτα δάση, τις μαγευτικές λίμνες, τις κορυφές και τα ιστορικά αξιοθέατα, που είναι κάθε άλλο παρά λίγα. Στις απαραίτητες στάσεις για τοπική… γευσιγνωσία, μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε το Κουτούκι του Στάικου, στην αρχαία Φενεό, τη Λουίζα στο γραφικότατο Πανόραμα και τον Τριαντάφυλλο στη Στυμφαλία. Αν αποφασίσετε –πράγμα εξαιρετικά πιθανό– να διανυκτερεύσετε, προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Σαλέ των Χρωμάτων, στα Μεσαία Τρίκαλα, και τα Λημέρια του Πάνα στο Φενεό. 

Μεσόγεια: Η αττική… εξοχή 

Για όσους αναζητούν τη μικρότερη δυνατή διαδρομή συνδυασμένη με τη μεγαλύτερη δυνατή έκπληξη, τα… νέα προάστια στα ανατολικά των τειχών της πρωτεύουσας αποτελούν ιδανικό προορισμό. Πέραν των δημοφιλέστατων παραλιών και των εξίσου δημοφιλών αμπελώνων της, η περιοχή επιφυλάσσει αμέτρητες εκπλήξεις σε όσους πάρουν τον –όχι και τόσο μακρινό– δρόμο της εξερεύνησής της. Κατάφυτα πευκοδάση, γραφικά λιμανάκια, ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι και όμορφοι οικισμοί είναι μερικές από αυτές. Εντάξτε οπωσδήποτε στη διαδρομή που θα χαράξετε το γραφικό χωριουδάκι του Κουβαρά, που θα σας κάνει να πιστέψετε ότι βρίσκεστε αμέτρητα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, και υπολογίστε το χρόνο έτσι ώστε να προλάβετε το ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο, για να το θαυμάσετε από το Ναό του Ποσειδώνα. Για φαγητό, εξαιρετικές επιλογές αποτελούν ο Μουρούζης για εξαιρετικά ψητά –must το ντόπιο αρνάκι– και η ”Άννα”, στην Παλαιά Φώκαια, για ποικιλία μαγειρευτών, θαλασσινών και πιάτων ”της ώρας”. ”Διάσημα” είναι και τα σουβλάκια που προσφέρει το ”Χαγιάτι”, στο κέντρο της Αναβύσσου. Σπιτικό φαγητό, συνοδεία ζωντανής μουσικής, θα απολαύσετε στη ”Μελωδική Γωνιά”, στα Καλύβια. 

Ερμιόνη: Πρόγευση καλοκαιριού 

Άρωμα νησιού, απόσταση αναπνοής, κοσμοσυρροή –ειδικά αυτήν την εποχή– σχεδόν ανύπαρκτη. Τι άλλο θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από έναν προορισμό για μια μίνι απόδραση; 85 μόλις χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, η Ερμιόνη είναι κτισμένη γύρω από ένα γραφικό λιμανάκι, που της προσδίδει το νησιώτικο άρωμά της και την καλοκαιρινή αίσθηση που μας εμπνέει να χαθούμε περπατώντας στα σοκάκια της, να απολαύσουμε τον καφέ μας στα τραπεζάκια έξω στην πλατεία, να δοκιμάσουμε τοπικές σπεσιαλιτέ σε cozy ταβερνάκια όπως ο Δρόμος των Αγίων, που φημίζεται για τα μαγειρευτά και τη σχάρα του. 16 μόλις χιλιόμετρα από εδώ, το κατά τι τουριστικότερο Πόρτο Χέλι αξίζει επίσης μια επίσκεψη, αν μη τι άλλο για να δοκιμάσετε εξαιρετικά μεζεδάκια στο Αλάτι και Πιπέρι, και φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά στον Παπαδιά.

Περισσότερες προτάσεις για εκδρομές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)