Πώς να βοηθήσετε το παιδί να βελτιώσει τη γραφή του

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Το σχολείο παίζει, βέβαια, σημαντικό ρόλο στο να μάθει το παιδί μας τα βασικά της γραφής (γραμματική, συντακτικό και ορθογραφία), αλλά δεν θα το κάνει ούτε με εύκολο ούτε με διασκεδαστικό τρόπο. Ούτε, βέβαια, οι εργασίες για το σπίτι θα διεγείρουν τον ενθουσιασμό του παιδιού για γράψιμο. Ο μόνος τρόπος να γίνει πραγματικά καλύτερος συγγραφέας είναι με την συνεχή εξάσκηση –και, φυσικά, με την δική σας καθοδήγηση.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει αυτός που θέλει να γράφει καλά, είναι να διαβάζει. Το διάβασμα και το γράψιμο πάνε «πακέτο», οπότε όσο περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία, εφημερίδες ή περιοδικά διαβάζει το παιδί σας, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί στην συνέχεια να σχηματίζει τις δικές του προτάσεις. Παροτρύνετε, λοιπόν, το παιδί να διαβάζει κάθε είδος γραφής, π.χ. ιστορικά αποσπάσματα, επιστημονικά και δημοσιογραφικά άρθρα, διηγήματα επιστημονικής φαντασίας. Με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσει καλύτερα πώς διαφέρουν ανάλογα με το ύφος τους και πώς κατηγοριοποιούνται ανά είδος. Αυτό θα του δώσει απαντήσεις και στο «πώς να γράψει» σε διάφορα μαθήματα, στο σχολείο.
Η πραγματική πρόσκληση, βέβαια, είναι να βάλετε το παιδί να δοκιμάσει να γράψει. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από το να το «ξεκολλήσετε» από την τηλεόραση και δεν πρόκειται για ομαδική δραστηριότητα που θα το κινητοποιήσει. Για να του διεγείρετε το ενδιαφέρον ξεκινήστε με παιχνίδια γραφής, π.χ. γράψτε μία πρόταση σε ένα χαρτί και πείτε του να την συνεχίσει φτιάχνοντας μία ιστορία με δικές του προτάσεις, τις οποίες μπορείτε ανά διαστήματα να συμπληρώνετε και εσείς.
Εφόσον το παιδί δείξει ενδιαφέρον για το γράψιμο, δείτε με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε το συγγραφικό του ταλέντο:
  • Σωστό σύστημα ανταμοιβής

Κάθε φορά που το παιδί σας θα παίρνει καλούς βαθμούς στον σχολικό έλεγχο, αντί άλλων δώρων, πηγαίνετέ το σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο και προτείνετέ του να διαλέξει όποιο βιβλίο θέλει. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει πως τα βιβλία αποτελούν ανταμοιβή και όχι τιμωρία.
  • Δημοσιεύστε το

Πολλές εφημερίδες και περιοδικά δέχονται κατά καιρούς κείμενα από παιδιά και νέους, τα οποία στην πορεία δημοσιεύουν είτε στα έντυπά τους είτε online. Κάτι τέτοιο παροτρύνει τους μικρούς συγγραφείς στο να συνεχίσουν να γράφουν, και να το κάνουν ακόμα καλύτερα, προκειμένου να δουν ένα κείμενό τους δημοσιευμένο.
  • Φτιάξτε ένα blog

Είναι προτιμότερο από ημερολόγιο, γιατί κρατά το παιδί σε επαφή με τον κόσμο της τεχνολογίας, ενώ το μαθαίνει να αποκτά και αναγνωστικό κοινό –αντί να γράφει απευθυνόμενο στον εαυτό του. Αν το θέλει, βέβαια, γιατί αν δεν θέλει μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα prive blog.
  • Δώρα σχετικά με το γράψιμο

Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει το γράψιμο, δείξτε του κάθε πτυχή του κόσμου της γραφής: Πάρτε του ένα ωραίο στυλό, όμορφα τετράδια και κλασέρ, ένα λεξικό για παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο θα το κάνετε να θέλει να γράφει ακόμα περισσότερο. Και σιγά-σιγά θα μάθει ότι οι λέξεις είναι δύναμη.

Περισσότερα θέματα με συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)