Η γλώσσα των δελφινιών

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
delfinia

Η ομιλία στα ζώα, ειδικά σε αυτά που μπορεί να συσχετίζονται με τους ανθρώπους, ήταν πάντα το όνειρο πολλών ανθρώπων. Τώρα όμως, η γλώσσα ενός από τα πλέον ευφυή ζώα, του δελφινιού, μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να είναι κατανοητή από τους ανθρώπους. Αν και δεν πρόκειται για μια συσκευή που μπορείς να δέσεις με ένα λουράκι στο δελφίνι ή τον άνθρωπο και αυτομάτως να είναι σε θέση να έχουν μια συνομιλία, πρόσφατες έρευνες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην κατανόηση των ιδιαίτερων βουητών και συριγμών των υδρόβιων φίλων μας.

Πάντα γνωρίζαμε ότι τα δελφίνια χρησιμοποιούν διαφορετικούς συριγμούς και ήχους, ειδικά όταν συναντάνε άλλα κοπάδια, αλλά μόλις τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι κάθε σφύριγμα έχει ιδιαίτερη σημασία. Ένα συγκεκριμένο σφύριγμα από ένα δελφίνι μπορεί να είναι ισοδύναμο με έναν άνθρωπο να λέει «Γεια σου, το όνομα μου είναι Bob». Αυτοί οι συριγμοί μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι ένα δελφίνι πλησιάζει με φιλικούς σκοπούς και όχι για να επιτεθεί.
Οι σημαντικές ανακαλύψεις στην γλώσσα των δελφινιών επιτεύχθηκαν από ερευνητές που τοποθέτησαν ειδικά υποβρύχια για να καταγράψουν συγκεκριμένους ήχους και σφυρίγματα που έβγαζαν. Στιγμές που παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν όταν διαφορετικά κοπάδια δελφινιών αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Με την χρήση ορισμένων στατιστικών τεχνικών, οι ερευνητές ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν μοναδικές υπογραφές σφυριγμάτων. Τα σφυρίγματα αυτά πιστεύεται ότι είναι χαιρετισμοί από το ένα στο άλλο. Ακόμα και όταν χαιρετάνε ένα άλλο κοπάδι, δεν στέλνουν όλα τα δελφίνια τον χαιρετισμό. Συχνά, μόνο λίγα στέλνουν τον χαιρετισμό και μόνο λίγα από το άλλο κοπάδι στέλνουν απάντηση. Επειδή διαφορετικά δελφίνια αναμεταδίδουν χαιρετισμούς και απαντήσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, το πιθανότερο είναι ότι τα κοπάδια δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο δελφίνι που είναι ο ομιλητής, αλλά κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να αναμεταδώσει τον χαιρετισμό και την απάντηση.
Η ύπαρξη ειδικών σφυριγμάτων μπορεί να σημαίνει ότι κάθε ένα έχει ένα όνομα, όπως έχουμε και εμείς οι άνθρωποι. Οι ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο το κάθε δελφίνι αναπτύσσει το δικό του σφύριγμα. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε αν αυτά τα σφυρίγματα «δίνονται» με την γέννηση τους, όπως οι άνθρωποι δίνουν ονόματα ή αν τα νεαρά δελφίνια το αναπτύσσουν ενεργά, προκειμένου να αναγνωρίζονται μεταξύ του κοπαδιού ή μεταξύ των άλλων κοπαδιών όταν είναι ενήλικα. Η εύρεση απαντήσεων σε τέτοια ερωτήματα μπορεί να μας δώσει όχι μόνο μια εικόνα για το πώς μιλάνε τα δελφίνια, αλλά μπορεί να μας δώσει και μια ιδέα για την δυναμική της ομάδας μεταξύ τους. Ακόμα και υπό το πρίσμα των εφαρμογών της έρευνας, το πιο συναρπαστικό πράγμα είναι ότι αν μπορούμε να μάθουμε και να αντιγράψουμε τα σφυρίγματα, μπορεί να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε μια πραγματική συνομιλία με ένα άλλο είδος και ίσως μια μέρα να κάνουμε βαθιές συνομιλίες με ένα δελφίνι. Ακούγεται απίστευτο, αλλά ποιος ξέρει; Μια μέρα μπορεί να γίνει…

Περισσότερα θέματα με δελφίνια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)