Πώς να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Πολύ συχνά λαμβάνουμε e-mails από γονείς, οι οποίοι ανησυχούν ότι το παιδί τους έχει ιδιαίτερα χαμηλή αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα να γίνεται «θύμα» στο σχολικό περιβάλλον –και όχι μόνο. Και παρόλο που κανείς δεν θέλει το παιδί του να είναι αλαζονικό και αυτάρεσκο, είναι σημαντικό να γνωρίζει την αξία του και τις ικανότητές του. Και είναι στο χέρι των γονιών να μεγαλώσουν ένα παιδί που να πιστεύει στον εαυτό του.

Προσέξτε πώς μιλά για τον εαυτό του

Συχνά οι άνθρωποι, και δη οι μαμάδες, τείνουμε να είμαστε οι χειρότεροι κριτές του εαυτού μας και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα παιδιά. Πολλά παιδιά, όταν δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα υψηλά (και συχνά υπερβολικά) στάνταρ που έχουν θέσει για τον εαυτό τους, αυτόματα μειώνεται η αυτοπεποίθησή τους. Προσφέροντάς τους μία πιο αντικειμενική και αισιόδοξη εικόνα μιας κατάστασης, μπορείτε γρήγορα να αναστρέψετε τις σκέψεις τους. Για παράδειγμα, αν το παιδί διαρκώς λέει ότι είναι κακός στα μαθηματικά και ένας άχρηστος μαθητής, προσπαθήστε να του πείτε ότι είναι ένας καλός μαθητής, ο οποίος απλά χρειάζεται να αφιερώσει λίγο περισσότερο χρόνο στο μάθημα που τον δυσκολεύει.

Δώστε σημασία στα συναισθήματά του

Αν το παιδί έρθει να σας μιλήσει για ένα πρόβλημα που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει, είναι σημαντικό να ακούσετε γιατί νιώθει τόσο αδύναμο. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε το πρόβλημα που κρύβεται κάτω από την κατάσταση που σας περιγράφει και να του προσφέρετε μια αποτελεσματική λύση.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Δεν υπάρχει τίποτα που να κάνει ένα παιδί να νιώθει χειρότερα από το να ακούει διαρκώς ότι δεν είναι τόσο καλό όσο ο αδελφός ή αδελφή του. Μειώνοντας τις μεταξύ τους συγκρίσεις, θα καταφέρετε να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας και να βελτιώσετε την σχέση με τα αδέλφια του.

Δημιουργήστε ένα θετικό σπιτικό

Λένε ότι οι αρχές ενός ανθρώπου δίνονται μέσα στην οικογένεια, όμως το ίδιο ισχύει και με την αυτοπεποίθηση. Κάνοντας ορισμένες αλλαγές στο σπίτι σας, μπορείτε να δημιουργήστε ένα ασφαλές καταφύγιο, το οποίο θα κάνει το παιδί να νιώθει καλά με τον εαυτό του και θα το διδάξει πώς να βοηθά και τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω του που επίσης δεν εκτιμούν τον εαυτό τους.

Καμαρώστε για τα παιδιά σας μπροστά σε άλλους

Όταν επαινούμε τα παιδιά μας για κάτι, συχνά από το ένα αυτί τους μπαίνει και από το άλλο βγαίνει. Όταν, όμως, μιλάμε σε κάποιον φίλο ή συγγενή για τις επιτυχίες και τα κατορθώματα του παιδιού, τα παιδιά δέχονται περισσότερο τον έπαινο. Όταν καυχιέστε -με ταπεινότητα πάντα- για το παιδί σας, του αποδεικνύετε πως ό,τι λέτε δεν το λέτε μόνο και μόνο για να το κάνετε να νιώσει καλύτερα, αλλά επειδή πραγματικά πιστεύετε σε αυτό.

Ζητήστε την βοήθειά του

Όταν δίνετε στα παιδιά όλο και περισσότερες ευθύνες -από το πιο μικρό, π.χ. να πετάξουν τα σκουπίδια- τους δείχνετε ότι πιστεύετε στις ικανότητές τους. Αυτό, με την σειρά του, τα κάνει να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Έτσι, μην διστάζετε όσο μεγαλώνουν να προσθέτετε όλο και περισσότερες «δουλειές» στα καθήκοντά τους (ειδικά δουλειές που θα βοηθήσουν και εσάς).

Χαρίστε του την άνευ όρων αγάπη σας

Είναι πολύ πιο εύκολο για ένα παιδί να ξεπερνά τις δυσκολίες, όταν έχει πάντα στο σπίτι του ένα υποστηρικτικό σύστημα. Θυμίστε, λοιπόν, στα μικρά σας ότι θα είστε δίπλα τους σε κάθε εύκολη ή δύσκολη στιγμή και ότι θα τα αγαπάτε ακόμα κι όταν κάνουν λάθη.

Γιορτάστε τις επιτυχίες του

Είτε πρόκειται για τους βαθμούς του σε ένα σημαντικό τεστ είτε για την πρώτη του βόλτα με το ποδήλατο, χωρίς βοηθητικές ρόδες, τονίστε στο παιδί πόσο σημαντική δουλειά ή προσπάθεια έκανε. Όσο βλέπει πόσο υπερήφανοι είστε για εκείνο, τόσο θα πιστεύει περισσότερο στις ικανότητές του.

Γίνετε ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση

Μην περιμένετε από το παιδί σας να πιστεύει στον εαυτό του, όταν εσείς οι ίδιοι υποτιμάτε διαρκώς τον δικό σας εαυτό. Αν λέτε συχνά, για παράδειγμα, «είμαι χαζή» ή αν ντρέπεστε και διστάζετε να αντιμετωπίσετε κάποιες προκλήσεις, το πιθανότερο είναι ότι και το παιδί σας θα μάθει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Δείτε το, λοιπόν, σαν ευκαιρία όχι μόνο να χτίσει το παιδί ένα πιο ισχυρό «εγώ» αλλά και να βελτιώσετε την δική σας αυτοπεποίθηση.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)