Πώς να βοηθήσετε το παιδί στο σχολικό διάβασμα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Νηπιαγωγείο


Οι πιθανότητες να χρειαστεί μελέτη ένα παιδί μέχρι 5-6 ετών είναι ελάχιστες. Ωστόσο σε αυτήν την ηλικία έχει μεγάλη σημασία η ανάγνωση και μόνο εσείς μπορείτε να το βοηθήσετε.

Τι να κάνετε
  • Μάθετε τις μεθόδους διδάγματος ανάγνωσης και αριθμητικής που ακολουθούν οι νηπιαγωγοί του σχολείου του παιδιού σας και ακολουθήστε τις ίδιες στο σπίτι.
  • Κλείστε το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το κινητό σας ή τον υπολογιστή και ό,τι άλλο μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή και εστιάστε στο παιδί σας για τα 10 λεπτά που απαιτούνται.
  • Προσπαθήστε να μην διαβάζετε δύσκολες λέξεις και επιχειρήστε να του δείξετε μια εικόνα και να το αφήσετε να μαντέψει τη λέξη.
  • Αν πει κάτι λάθος, πείτε εσείς το σωστό χωρίς όμως να τον κρίνετε.
  • Διαβάζοντας, ακολουθήστε τις λέξεις με το δάχτυλό σας.
  • Όποια κι αν είναι η πρόοδός του, επαινέστε το για την προσπάθειά του. Έχει μεγαλύτερη αξία να πείτε «Μπράβο, καλή προσπάθεια» παρά «Μα τι έξυπνο παιδί!».
  • Παίξτε μαζί με το παιδί σας τα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ηλεκτρονικής διδασκαλίας. Βρείτε τα εδώ.


Δημοτικό

Μεταξύ 6 και 12 ετών, η ποσότητα και το επίπεδο της μελέτης του παιδιού θα αυξάνεται σταδιακά έως ότου είναι έτοιμο για το γυμνάσιο.
Τι να κάνετε

Γυμνάσιο

Μέχρι να φτάσει το γυμνάσιο, το παιδί σας θα πρέπει να έχει ήδη αναπτύξει ένα σύστημα μελέτης.
Τι να κάνετε

Λύκειο

Στο λύκειο τα παιδιά έχουν πάρει το δρόμο τους. Ωστόσο, ακόμα κι εδώ μπορείτε να τα βοηθήσετε:
Τι να κάνετε

Η συζήτηση με τους δασκάλους

Στα περισσότερα σχολεία υπάρχει κάποιο πρόγραμμα επικοινωνίας μεταξύ δασκάλων και γονέων. Μάθετε την πολιτική του σχολείου σας και μην την αμελήσετε. Μην διστάσετε να μιλήσετε στον εκάστοτε καθηγητή σε περίπτωση που το παιδί σας αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα στο σχολείο.

Εντατική μελέτη

Αν η μελέτη του παιδιού σας αρχίζει να φτάνει πέρα από τις δυνάμεις σας, μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε κι εσείς βοήθεια. Σχεδόν για κάθε σχολικό βιβλίο υπάρχουν βοηθήματα, τα οποία θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα.

Περισσότερα θέματα για τα σχολεία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)