Τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα του μέλλοντος

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Κάποιοι έχουν την τύχη να κάνουν το επάγγελμα που αγαπούν. Λίγοι είναι, όμως, αυτοί που κάνουν το επάγγελμα που αγαπούν και πληρώνονται καλά γι'αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και αυτοί οι λίγοι και αξιοζήλευτοι μπορεί σε 20 χρόνια από σήμερα να μην είναι τόσο περιζήτητοι από την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να μην αποτελούν -απαραίτητα- παραδείγματα προς μίμηση για το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών μας.
Όπως λένε οι επιστήμονες μελλοντολόγοι, σε 10 με 20 χρόνια από σήμερα οι δουλειές μας, και ο τρόπος με τον οποίον εργαζόμαστε, θα διαφέρουν πολύ. Θα προκύψουν νέοι τίτλοι εργασίας, που δεν υπάρχουν σήμερα, όπως «κάθετος γεωργός» και «δημιουργός μέρους σώματος», όπως πριν πέντε περίπου χρόνια προέκυψε ο τίτλος «σύμβουλος κοινωνικής δικτύωσης».
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κορυφαίος μελλοντολόγος James Bellini, «όλες αυτές οι ιδέες προκύπτουν από τις τάσεις. Ο πληθυσμός της Ευρώπης, για παράδειγμα, γερνά και ένας γηραιότερος πληθυσμός θα χρειάζεται διαφορετική φροντίδα σε θέματα υγείας». Πιστεύει, λοιπόν, ο Bellini ότι σταδιακά θα προκύψει η ανάγκη για περισσότερους συμβούλους τρίτης ηλικίας, δηλαδή επαγγελματίες που θα ειδικεύονται στην εξατομικευμένη φροντίδα ηλικιωμένων ασθενών, ή για χειρουργούς βελτίωσης μνήμης, για άτομα που αρχίζουν να χάνουν τη μνήμη τους.
Μεγάλες αλλαγές προβλέπει πως θα γίνουν και στη γεωργία, καθώς οι φυσικές πηγές τροφίμων μειώνονται και οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες, όπως άλλωστε και οι κάθετες καλλιέργειες που λαμβάνουν χώρα σε αστικές περιοχές που μοιάζουν με τεράστια, πολυόροφα γκαράζ αυτοκινήτων, για εξοικονόμηση χώρου (φωτο).
Ένας άλλος μελλοντολόγος, ο Ian Pearson, συγγραφέας του βιβλίου «You Tomorrow», προβλέπει ότι θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη στον τομέα της επαυξημένης πραγματικότητας, όπου ο πραγματικός κόσμος υπερκαλύπτεται από εικόνες-παράγωγα υπολογιστών. Έτσι, ένα κτίριο που βρίσκεται σε μία κεντρική λεωφόρο θα μπορεί στον ψηφιακό κόσμο να δείχνει δεκαπλάσιο σε μέγεθος ή σαν να έχει βομβαρδιστεί ή όπως, τέλος πάντων, θέλει ο ιδιοκτήτης του για διαφημιστικούς σκοπούς. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να εμφανιστούν «ψηφιακοί αρχιτέκτονες». Όπως ο Pearson λέει «καθώς οι υπολογιστές γίνονται όλο και πιο έξυπνοι, η δουλειά που θα λάβει χώρα θα απαιτεί ανθρώπινες επιδεξιότητες όπως αρχηγική ικανότητα, κίνητρο και συμπόνια.
Οι ειδικοί συνοψίζουν πως στα επόμενα 20 χρόνια «ο κόσμος θα χωριστεί ανάμεσα σε αυτούς που κατανοούν την τεχνολογία και σε αυτούς που δεν την κατανοούν. Αυτοί που μπορούν να προγραμματίζουν (στους υπολογιστές) θα δημιουργούν τον κόσμο στον οποίον θα ζούμε, οπότε μια καλή συμβουλή είναι να μπείτε στον τομέα αυτόν, αν μπορείτε. Αν δε μπορείτε, βρείτε να κάνετε κάτι υπερ-άνθρωπο, κάτι που οι υπολογιστές δε μπορούν να κάνουν, είτε στον χώρο της διασκέδασης, είτε στον αθλητισμό είτε στις υπηρεσίες ανθρώπινης και προσωπικής φροντίδας».
Και προσθέτουν, «ακόμα και ο τρόπος με τον οποίον θα δουλεύουν οι άνθρωποι θα αλλάξει. Λίγοι είναι αυτοί που θα μένουν στην ίδια εταιρία για όλη τους τη ζωή. Οι περισσότεροι θα μετακινούνται από project σε project, τα οποία θα αναμιγνύονται μεταξύ τους σε μία αλληλουχία ρόλων».
Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι τα άτομα που θα έχουν κατακτήσει καλά επίπεδα εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει και σήμερα, «θα έχουν περισσότερες πιθανότητες για καλές θέσεις στην αγορά εργασίας». Η εκπαίδευση, ωστόσο, θα έχει περισσότερο να κάνει με το πώς μαθαίνει κανείς, παρά με την ίδια τη γνώση.
Το να μάθουν να μαθαίνουν είναι μάλλον η καλύτερη συμβουλή που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας όσο ακόμα βρίσκονται στα πρώτα τους ακαδημαϊκά βήματα. Κι αν βρίσκονται σε ηλικία που ετοιμάζονται να επιλέξουν τις μελλοντικές τους σπουδές, επιδιώκοντας ανταποδοτικά επαγγέλματα, δείτε ποιοι είναι οι τομείς που, σύμφωνα με τους μελλοντολόγους, θα φέρουν δόξα και χρήματα σε όσους βρεθούν να εργάζονται σε αυτούς.

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Ψηφιακός αρχιτέκτων: Σχεδιάζει γκάμα εικονικών κτιρίων για διαφημιστές και εμπόρους λιανικής, για διαφημιστικούς σκοπούς.
Οικιακός φροντιστής: Φροντίζει ηλικιωμένους στο σπίτι τους.
Σύμβουλος ευημερίας ηλικιωμένων: Ειδικεύεται στην ολιστική και εξατομικευμένη φροντίδα ηλικιωμένων.
Κατασκευαστής μελών ανθρώπινου σώματος: Δημιουργεί ζωντανά μέλη για αθλητές και στρατιώτες.
Νανο-ιατρική: Οι επαγγελματίες του χώρου θα δημιουργούν πολύ μικρά εμφυτεύματα για να παρακολουθούν την υγεία και να προσφέρουν αυτό-θεραπεία.
Κάθετος γεωργός: Οι γεωργικές καλλιέργειες θα αναπτύσσονται κάθετα και όχι κατά μήκος των εκτάσεων για εξοικονόμηση χώρου.
Waste data handler (διαχειριστής απόβλητων ψηφιακών δεδομένων): Διαθέτει τα ψηφιακά δεδομένα σας με υπεύθυνο τρόπο.
Κλιματικός ελεγκτής: Διαχειρίζεται και τροποποιεί κλιματικά πρότυπα.
Διαχειριστής avatar: Σχεδιάζει και διαχειρίζεται ολογράμματα εικονικών ανθρώπων.
Χειρουργός βελτίωσης μνήμης: Βοηθά στην διατήρηση και βελτίωση της μνήμης στον γηράσκοντα πληθυσμό.
Μεσίτης χρόνου: Διαχειρίζεται τον χρόνο που κατατίθεται (σε τράπεζες) από πελάτες αντί χρημάτων, για αγαθά ή υπηρεσίες.
Διαχειριστής προσωπικής επωνυμίας: Αναπτύσσει και διαχειρίζεται την προσωπική σας φίρμα.
Σχεδιαστής παιδιών: Σχεδιάζει απογόνους που να ταιριάζουν με τις γονικές απαιτήσεις.
Omnipotence delimiter (οριοθέτης παντοδυναμίας): Οι επαγγελματίες αυτοί θα έχουν σκοπό να αυξάνουν την πίστη των ανθρώπων ότι είναι παντοδύναμοι.
Προσωπικός ιατρικός φαρμακοποιός: Παρέχει γκάμα εναλλακτικών θεραπειών κατά παραγγελία.
Haptic programmer (απτικός προγραμματιστής): Αναπτύσσει την τεχνολογία γύρω από την επιστήμη της αφής, όπως γάντια που δημιουργούν αίσθημα ζεστασιάς σε όλο το χέρι ή αίσθηση ότι το χέρι είναι τυλιγμένο με βελούδο.

Τα σημερινά «καλά» επαγγέλματα

Ποια είναι σήμερα τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα στην Ευρώπη (μικτοί ετήσιοι μισθοί κατά προσέγγιση):
Επικεφαλής στελέχη και ανώτεροι υπάλληλοι: 143.000 ευρώ.
Χρηματιστές: 116.300 ευρώ.
Διευθυντές marketing και πωλήσεων: 97.300 ευρώ.
Πιλότοι αεροσκαφών και αεροναυπηγοί: 91.600 ευρώ.
Οικονομικοί διευθυντές και διοικητές: 87.800 ευρώ.
Διευθυντές παραγωγής και διοικητές στην εξόρυξη και την ενέργεια: 85.200 ευρώ.
Δικηγορικά επαγγέλματα: 83.100 ευρώ.
Διοικητές πληροφοριακών συστημάτων και επικοινωνιών: 82.600 ευρώ.
Διοικητές και διευθυντές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων: 82.000 ευρώ.
Υπηρεσιακοί διοικητές και διευθυντές: 82.000 ευρώ.
Περισσότερα θέματα με επαγγέλματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)