Πώς να μάθετε στο παιδί την ώρα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Οι ώρες της ημέρας σε σχέση με τις δραστηριότητες του παιδιού

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να αρχίσουν να κατανοούν τις στιγμές της ημέρας, ανάλογα με το τις εκάστοτε δραστηριότητές τους. Για παράδειγμα: Ξημέρωσε, η μαμά έρχεται να με ξυπνήσει = Πρωί, ώρα για σχολείο. Η μαμά καλεί για φαγητό = Μεσημέρι. Ο μπαμπάς γύρισε από την δουλειά και θα πάμε τις κούνιες = Απόγευμα. Βάζω τις πυτζάμες μου = Βράδυ. Αυτός είναι ένας πρώτος τρόπος για να καταλάβει το παιδί την έννοια του χρόνου.
Όσο το παιδί μεγαλώνει, μπορείτε να του δώσετε να καταλάβει πόση ώρα διαρκεί κάθε δραστηριότητα, δείχνοντάς του το ρολόι. Για παράδειγμα, μπορείτε να του δείχνετε το ρολόι κάθε βράδυ την ώρα του ύπνου και το πρωί την ώρα που ξυπνά. Μπορείτε να του δείχνετε π.χ. το 8.00 και να του εξηγείτε ότι όταν ο μικρός δείκτης φτάσει εκεί, θα περάσει το σχολικό ή θα φύγετε για το σχολείο.

Ημέρες, μήνες και εποχές

Μέχρι τα 5-6 χρόνια το παιδί έχει πλέον μάθει τις ημέρες της εβδομάδας, τους μήνες και τις εποχές. Έτσι, μπορείτε σιγά-σιγά να του δείξετε πώς λειτουργεί ένα απλό αναλογικό ρολόι. Ένα απλό εκπαιδευτικό ρολόι με δείκτες σε διαφορετικό χρώμα ή ένα παιχνίδι-ρολόι θα βοηθήσει το παιδί να μάθει να «διαβάζει» την ώρα. Αποφύγετε να ξεκινήσετε με ένα αναλογικό ρολόι, γιατί μετά το παιδί μπορεί να δυσκολευτεί να μάθει την ώρα στο ψηφιακό.
Στην αγορά κυκλοφορούν, επίσης, βιβλία-ρολόγια που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν την ώρα πιο εύκολα, π.χ. ανάλογα με τις δραστηριότητες των ηρώων. 

Δώστε στο παιδί... χρόνο!

Σε κάθε περίπτωση, να μην βιάζεστε! Μην ξεχνάτε ότι για να μάθει το παιδί να υπολογίζει κανονικά την ώρα, θα πρέπει πρώτα να έχει μάθει να μετρά, να προσθέτει και να αφαιρεί. Αυτό θα το πετύχει στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Άλλωστε, η ικανότητα αντίληψης διαφέρει από παιδί σε παιδί. Κάποια παιδιά μπορεί να μάθουν την ώρα σε μερικές ημέρες και άλλα να χρειάζονται εβδομάδες. Κατά κανόνα, μέχρι τα 8 χρόνια το παιδί θα έχει μάθει να διαβάζει σωστά την ώρα.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)