Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν στο χώρο της Παιδείας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
MPALTAS
Σαρωτικές, αν και προαναγγελθείσες, είναι οι αλλαγές που θα φέρει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας στο χώρο της εκπαίδευσης. Η τράπεζα θεμάτων καταργείται, ο βαθμός προαγωγής στην Α και Β λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στον βαθμό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι ειδικότητες των επαγγελματικών λυκείων που είχαν καταργηθεί αιφνιδίως το καλοκαίρι του 2013 επανασυστήνονται και οι καθηγητές που βρίσκονται εδώ και 21 μήνες σε διαθεσιμότητα (λαμβάνουν δηλαδή το 75% του μισθού τους) επιστρέφουν στις θέσεις τους. Όσο για τον ΑΣΕΠ, δεν καταργείται για τους εκπαιδευτικούς. Οι γραπτές εξετάσεις είναι αυτές που θα καταργηθούν.
Νομοσχέδιο-σκούπα στην Παιδεία
  • Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων
  • Ο βαθμός προαγωγής των μαθητών στην Α' και Β' Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στον βαθμό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  • Επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος "εννέα και πέντε δέκατα" (9,5).
  • Καταργούνται οι γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς. Πρόσληψη με μόρια
  • Επανασύσταση κατηργημένων ειδικοτήτων ΕΠΑΛ (και επαναφορά διαθέσιμων καθηγητών)
Επαγγελματικά Λύκεια
Το καλοκαίρι του 2013, λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ καταργήθηκαν με ξαφνικό θάνατο, οι τομείς υγείας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής των Επαγγελματικών σχολών και λυκείων, συνολικά 46 ειδικότητες. Οι ειδικότητες αυτές θα επανασυσταθούν, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλείς και με ικανοποιητική απορρόφηση από την αγορά εργασίας. Η ΟΛΜΕ είχε μάλιστα καταγγείλει το γεγονός ότι μετά την κατάργηση, πέρασε νόμος που επέτρεπε στα ιδιωτικά ΙΕΚ να λειτουργούν σχολές για απόφοιτους γυμνασίου ακόμα και με τις ειδικότητες που είχαν καταργηθεί στα ΕΠΑΛ. Οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ που είναι σε διαθεσιμότητα (εδώ και 21 μήνες, έχουν απομακρυνθεί από την εργασία τους και πληρώνονται το 75% του μισθού τους), θα επανέλθουν στην εργασία τους, με νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Υπολογίζεται πως το αργότερο μέχρι το Μάιο, θα έχουν επιστρέψει στα σχολεία που υπηρετούσαν προκειμένου να οργανώσουν την επαναλειτουργία των τομέων των επαγγελματικών λυκείων.
Αναστέλλεται το σύστημα αξιολόγησης- διαβούλευση για νέο πλαίσιο
Το πολυνομοσχέδιο θα αναστείλει τις υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις περί αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει πλατιά διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης του διδακτικού έργου και των τρόπων λειτουργίας των διδακτικών μονάδων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της δουλειάς όλων και όχι της τιμωρίας.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει καταστήσει σαφές πως προς το παρόν δεν τίθεται θέμα αύξησης μισθών ή ικανοποίησης αιτημάτων που έχουν οικονομικό κόστος. Το ταμείο είναι σφιχτό και αυτό που προέχει είναι να καλυφθούν τα κενά στην εκπαίδευση (υπολογίζονται σε 30.000).
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)