Πώς να μάθετε στα παιδιά να κυκλοφορούν με ασφάλεια στον δρόμο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Η εκπαίδευση των παιδιών στους δρόμους είναι καθήκον των γονέων και μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρό. Γι ´αυτό όταν μιλήσετε στα παιδιά για τη συμπεριφορά τους στους δρόμους, λάβετε υπόψη και αυτές τις δέκα συμβουλές:
1. Τα πολύ μικρά παιδιά -έως 4 ετών-δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε περιβάλλον που κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να τα αφήνετε μόνα τους, ακόμη και όταν είναι παρέα με μεγαλύτερα παιδιά.
2. Επιλέξτε εσείς το μέρος που είναι ασφαλές για να παίζουν τα πολύ μικρά παιδιά. Ποτέ στο πεζοδρόμιο ή στο δρόμο, ακόμη κι αν είναι ήσυχος. Αν δεν υπάρχει, όμως, άλλο μέρος για παιγνίδι, θα πρέπει να είναι μαζί τους κάποιος ενήλικας για να τα προσέχει.
3. Όταν βγαίνετε έξω μαζί με ένα μικρό παιδί, κρατήστε το από το χέρι στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
4. Εξηγήστε στα παιδιά ότι πολλές φορές τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες ανεβαίνουν και στο πεζοδρόμιο για διάφορους λόγους, συνεπώς και εκεί πρέπει να προσέχουν.
5. Να μαθαίνετε στο παιδί να κινείται στους δρόμους.
6. Επειδή τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται όταν το παιδί αρχίζει το σχολείο και δεν συνοδεύεται από ενήλικα, προσπαθήστε να συνδυάσετε τις ώρες σχολείου με κάποιον άλλο γονέα για να παίρνει το παιδί σας από το σχολείο, εάν δεν μπορείτε εσείς οι ίδιοι.
7. Να επιλέγετε την πιο ασφαλή διαδρομή από το σπίτι προς το σχολείο και να την κάνετε μαζί με το παιδί, εξηγώντας του καθ' οδόν τα σημεία που πρέπει να προσέχει. Όπου υπάρχει διασταύρωση με φανάρι, να τη χρησιμοποιείτε.
8. Να θυμάστε ότι πολλά παιδιά (όπως και ενήλικες) δεν είναι ικανά να κρίνουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα, ούτε πόσο μακριά βρίσκονται αυτά. Να θυμάστε επίσης πως η ηλικία που τα παιδιά κατανοούν τα θέματα αυτά, διαφέρει από παιδί σε παιδί.
9. Να μιλάτε στο παιδί για τους κινδύνους της κυκλοφορίας.
10. Εξηγήστε στο παιδί ότι ποτέ δεν πρέπει να διασχίζει ένα δρόμο ακολουθώντας «τυφλά» τους φίλους του.

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)