Η άσκηση μαθηματικών για 15χρονα που έγινε viral. Μπορείς να την λύσεις;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Άσκηση μαθηματικών για 15χρονα κατακλύζει το διαδίκτυο

Άσκηση μαθηματικών για μαθητές από τη Σιγκαπούρη έχει κατακλύσει το διαδίκτυο καθώς χρήστες απ' όλο τον κόσμο προσπαθούν να την λύσουν ενώ διατυπώνονται και πολλές επιφυλάξεις για το απαιτητικό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Η άσκηση έχει ως εξής:   

«Ο Άλμπερτ και ο Μπέρναρντ μόλις έγιναν φίλοι με τη Σέριλ και θέλουν να μάθουν πότε είναι τα γενέθλιά της. Η Σέριλ τους δίνει μια λίστα από 10 πιθανές ημερομηνίες.

15 Μαΐου, 16 Μαΐου, 19 Μαΐου
17 Ιουνίου, 18 Ιουνίου
14 Ιουλίου, 16 Ιουλίου
14 Αυγούστου, 15 Αυγούστου, 17 Αυγούστου

Ύστερα η Σέριλ λέει χωριστά στον Άλμπερτ και στον Μπέρναρντ τον μήνα και την ημέρα των γενεθλίων της αντίστοιχα.

Άλμπερτ: Δεν γνωρίζω πότε είναι τα γενέθλια της Σέριλ αλλά ξέρω ότι ούτε ο Μπέρναρντ γνωρίζει.
Μπέρναρντ: Αρχικά δεν γνώριζα πότε είναι τα γενέθλιά της αλλά τώρα γνωρίζω.
Άλμπερτ: Τότε και εγώ γνωρίζω πότε είναι τα γενέθλια της Σέριλ.

Πότε είναι τα γενέθλια της Σέριλ;»

Ο βρετανικός «Guardian» είναι ανάμεσα στα πολλά μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως που έδωσαν τη λύση στους αναγνώστες τους:

«Η Σέριλ είπε στον Άλμπερτ είτε Μάιο, είτε Ιούνιο, είτε Ιούλιο, είτε Αύγουστο. Στον Μπέρναρντ είπε είτε 14, είτε 15, είτε 16, είτε 17, είτε 18, είτε 19.





Απάντηση

Ας το πάρουμε πρόταση - πρόταση:

Πρόταση 1: Άλμπερτ: Δεν γνωρίζω πότε είναι τα γενέθλια της Σέριλ αλλά ξέρω ότι ούτε ο Μπέρναρντ γνωρίζει. Το μόνο που γνωρίζει ο Άλμπερτ είναι ο μήνας και κάθε μήνας έχει περισσότερες από μία πιθανές ημέρες γι' αυτό βεβαίως ο Άλμπερτ δεν γνωρίζει την ημερομηνία των γενεθλίων της Σέριλ.

Ο μοναδικός τρόπος για να γνώριζε ο Μπέρναρντ την ημερομηνία έχοντας πληροφορηθεί από την Σέριλ μόνο την ημέρα θα ήταν αν αυτή του είχε πει 18 ή 19 καθώς ανάμεσα στις 10 επιλογές μόνο αυτές οι ημέρες εμφανίζονται από μια φορά η καθεμία (19 Μαΐου και 18 Ιουνίου).

Για να γνωρίζει ο Άλμπερτ ότι ο Μπέρναρντ δεν γνωρίζει, η Σέριλ θα πρέπει να του είπε Ιούλιο ή Αύγουστο, καθώς αυτές οι επιλογές αποκλείουν να έχει πει στον Μπέρναρντ 18 ή 19.

Πρόταση 2: Μπέρναρντ: Αρχικά δεν γνώριζα πότε είναι τα γενέθλιά της αλλά τώρα γνωρίζω.

Ο Μπέρναρντ συμπέρανε ότι η Σέριλ είπε στον Άλμπερτ είτε Ιούλιο είτε Αύγουστο. Εφόσον γνωρίζει την πλήρη ημερομηνία, η Σέριλ πρέπει να του είπε 15, 16 ή 17 γιατί αν του είχε πει 14, δεν θα γνώριζε αν ήταν Ιούλιος ή Αύγουστος. Το 15, το 16 και το 17 αναφέρονται μόνο σε έναν από τους δυο αυτούς μήνες ενώ το 14 και στους δύο.

Πρόταση 3: Άλμπερτ: Τότε και εγώ γνωρίζω πότε είναι τα γενέθλια της Σέριλ. Ο Άλμπερτ συμπέρανε ότι οι πιθανές μέρες είναι 16 Ιουλίου, 15 Αυγούστου και 17 Αυγούστου. Για να γνωρίζει τώρα, η Σέριλ πρέπει να του είπε Ιούλιο _ διαφορετικά δεν θα γνώριζε ποια από τις δυο ημερομηνίες του Αυγούστου είναι η σωστή.  
Συνεπώς η απάντηση είναι 16 Ιουλίου».


Για την ιστορία, την άσκηση ανέβασε στο Facebook τηλεπαρουσιαστής από τη Σιγκαπούρη το περασμένο σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι προσπαθούσε μάταια να την λύσει μαζί με την σύζυγό του. Αρχικά θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για μια τυπική άσκηση που απευθυνόταν σε 11χρονους μαθητές, ξεσηκώνοντας σάλο για τις απαιτήσεις που έχουν τα σχολεία της Σιγκαπούρης από τα 11χρονα. Σύντομα όμως έγινε γνωστό ότι αποτελούσε μέρος ενός τεστ για μαθητές 15 χρονών που λάβαιναν μέρος στη Μαθηματική Ολυμπιάδα Σχολείων της Σιγκαπούρης και της Ασίας. Οι διοργανωτές διευκρίνισαν ότι απευθυνόταν στο καλύτερο 40% των μαθητών και ότι είχε ως στόχο να ξεχωρίσει τους καλύτερους από αυτούς.

Περισσότεροι γρίφοι εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)