Δώδεκα γνωστά προϊόντα που κατασκευάστηκαν για τον στρατό

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Συνήθως, όταν μιλάμε για προϊόντα που κατασκευάζονται κατόπιν εντολής των στρατιωτικών επιτελείων για την κάλυψη των αναγκών των στρατευμάτων, το μυαλό πηγαίνει σε προϊόντα τεχνολογίας και όχι άδικα αν κρίνουμε από το τι συμβαίνει σήμερα. Αν ανατρέξουμε, όμως, πίσω στην ιστορία θα βρούμε σημερινές, παγκοσμίως γνωστές και αγαπημένες, φίρμες προϊόντων με στρατιωτική ιστορία που ούτε καν φανταζόμασταν. Ιδού η λίστα:
M&Ms
Η εταιρία Mars ανακάλυψε την συνταγή για αυτά τα πολύχρωμα κουφετάκια που τα τρώμε δέκα-δέκα την φορά, κατά την διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Ο γιος του ιδρυτή της Mars Inc., Forrest Mars Sr., βρέθηκε πίσω από τις γραμμές του πολέμου μαζί με μέλος της οικογένειας Rowntree που ήταν ιδιοκτήτρια μιας εκ των τριών κορυφαίων βιομηχανιών παρασκευής γλυκισμάτων της Βρετανίας. Εκεί, είδαν στρατιώτες να τρώνε κομμάτια σοκολάτας με επίστρωση καραμέλας η οποία τα εμπόδιζε να λιώσουν από την ζέστη και τον ήλιο. Ο Forrest Mars εμπνεύστηκε τα M&Ms και η Rowntree κατέληξε στα επίσης γνωστά Smarties. Τα πρώτα κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα στην Βρετανία και κατόπιν στην Ευρώπη.
Jeep
Τα αυθεντικά οχήματα Jeeps μπήκαν στην παραγωγή το 1941 αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση. Τα μοντέλο Willys MB Jeep ήταν το πιο διαδεδομένο όχημα τετρακίνησης του αμερικανικού στρατού κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επρόκειτο για ένα μοντέλο που συνδύαζε χαρακτηριστικά προηγούμενων μοντέλων της εταιρίας Ford και της Bantam, με μια πανίσχυρη μηχανή που την αποκαλούσαν «Go Devil».
Aquascutum
Η εταιρεία Aquascutum ιδρύθηκε το 1851 και το όνομά της προέρχεται από τις λατινικές λέξεις “aqua” (νερό) και “scutum”(ασπίδα). Οι αξιωματικοί του βρετανικού στρατού φορούσαν κατά την διάρκεια του Πολέμου της Κριμαίας τα ανθεκτικά γκρι αδιάβροχα παλτά της Aquascutum για να προστατεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο από την βροχή και τις λάσπες εντός των ρωσικών χαρακωμάτων. Λίγες δεκαετίες αργότερα, το προτιμούσε σταθερά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίστον Τσόρτσιλ.
Ray – Ban
Τα γυαλιά ηλίου Ray-Ban είναι γνωστό ότι πρωτοφτιάχθηκαν για την αμερικανική πολεμική αεροπορία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία οπτικών Bausch & Lomb ανέπτυξε ένα στυλ γυαλιών ηλίου τα οποία βοηθούσαν στην μείωση της ναυτίας και των πονοκεφάλων που είχαν οι πιλότοι κατά την διάρκεια των πτήσεων και των απαιτητικών συνθηκών εντός των αεροσκαφών, κατόπιν εντολής του τότε Αντιπτεράρχου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Το πρώτο αυθεντικό μοντέλο δημιουργήθηκε το 1936 με πράσινους αντιθαμβωτικούς φακούς.
Kotex
Οι σερβιέτες της Kotex φτιάχθηκαν και χρησιμοποιούνταν ως ιατρικές γάζες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ορισμένες νοσοκόμες του στρατού άρχισαν να χρησιμοποιούν για τους σκοπούς της εμμήνου ρύσεως και το 1920 η Kotex έγινε το πρώτο καταναλωτικό προϊόν της εταιρείας ειδών προσωπικής υγιεινής Kimberly-Clark.
Victorinox
Η εταιρεία Victorinox «γεννήθηκε» μέσα σε ένα εργαστήριο κατασκευής μαχαιροπίρουνων στο Ibach-Schqyz της Ελβετίας. Ο Καρλ Έλσενερ ο πρώτος, έγινε ο κορυφαίος πάροχος μαχαιριών και σογιάδων του ελβετικού στρατού.
Silly Putty
Εδώ μιλάμε για μια εντελώς τυχαία ανακάλυψη. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το καουτσούκ ήταν δυσεύρετο στις ΗΠΑ και η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από τις εταιρείες να βρουν εναλλακτικά προϊόντα και λύσεις ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες παραγωγής πολεμικού υλικού. Οι προσπάθειές τους ήταν ανεπιτυχείς και τότε ένας έμπορος αποφασίζει να βάλει στόκο πάνω σε μικρά πλαστικά αβγά για να δημιουργήσει ένα παιχνίδι που το πωλούσε για μόλις 1 δολάριο το κομμάτι. Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν τα διάσημα μπαλάκια από καουτσούκ και οι μηχανικοί να αναλάβουν μετά δουλειά για την παραγωγή συνθετικού καουτσούκ.
Hugo Boss
Ο Hugo Boss ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας και το 1928 έγινε επίσημος προμηθευτής στολών των οργανώσεων του ΕθνικοΣοσιαλιστικού Κόμματος που περιελάμβαναν τόσο την παραστρατιωτική Sturmabteilung όσο και τα SS.
Banana Republic
Η εταιρία ειδών ένδυσης Banana Republic ιδρύθηκε από το ζευγάρι Μελ και Πατρίτσια Ζίγκλερ το 1978, το οποίο αναπροσάρμοζε στρατιωτικά ρούχα και τα ξαναπωλούσε για σαφάρι ή ως μόδα vintage. Αργότερα, η εταιρεία άρχισε να δημιουργεί τις δικές της συλλογές και το 1983 εξαγοράστηκε από την Gap.
Ο «Σκαραβαίος» της Volkswagen
Το διάσημο μοντέλο Beetle (Σκαραβαίος) της Volkswagen δημιουργήθηκε από την εταιρεία Porsche κατόπιν επιθυμίας-εντολής του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος ήθελε ένα μικρό αλλά ισχυρό και ταυτόχρονο φθηνό όχημα μεταφοράς για τους Γερμανούς που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν στο νέο οδικό δίκτυο της χώρας. Ο πρώτος «Σκαραβαίος» κατασκευάστηκε το 1938.
Motorola
Και η Motorola πρωτοξεκίνησε ως εταιρεία κατασκευής μπαταριών με την επωνυμία Galvin Manufacturing Corporation. Το 1940 κατασκεύασε τον φορητό αμφίδρομο ασύρματο Handie-Talkie SCR536 που έγινε απαραίτητο εξοπλισμός των στρατών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Duct
Η ταινία Duct πρωτοδημιουργήθηκε από την εταιρεία Johnson & Johnson στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τις ανάγκες των στρατιωτών που ήθελα μια ισχυρή, ευέλικτη και αδιάβροχη αυτοκόλλητη ταινία για επιδιορθώσεις μηχανημάτων και εξοπλισμού. Το παρατσούκλι της ήταν «Duck Tape”(Ταινία Πάπια) εξαιτίας της συσκευασίας της.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, αφορούν το παρελθόν. Σήμερα, οι στρατοί και ακόμα περισσότερο οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών, επενδύουν σε νεοφυείς εταιρείες της υψηλής τεχνολογίας για την κατασκευή άκρως μυστικών μηχανημάτων και project που μοιάζουν ιδιαιτέρως με αυτά που βλέπουμε συχνά στις ταινίας επιστημονικής φαντασίας… Η εταιρεία λογισμικού Palantir Technologies, η οποία έχει πολύ στενές σχέσεις με την CIA και την Wall Street, διέθεσε πέρσι στην Κοιλάδα του Πυριτίου περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Ας έχουμε υπόψη, ότι ο Peter Thiel, συνιδρυτής της Palantir και μέλος του δ.σ. της Facebook, υπολογίζει ως επενδυτές την Founders Fund και την In-Q-Tel που είναι ο επενδυτικός βραχίωνας της CIA.
H In-Q-Tel αρχικά ονομάζοταν Peleus (Πηλέας) και γεννήθηκε το 1999 υπό τις οδηγίες του Γκίλμαν Λούι. Σκοπός της ο εντοπισμός νέων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας με σούπερ καινοτόμες ιδέες και projects και η χρηματοδότησή τους για την δημιουργία εφαρμογών που θα είναι στην διάθεση των ΗΠΑ για λόγους εθνικού συμφέροντος. Έχει συσταθεί ως μη κυβερνητικός οργανισμός και οι μισθοί για όσους εργάζονται εκεί (πρώην πράκτορες και στελέχη της Wall Street) λέγεται πως κυμαίνονται στα 22,07 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. «Είναι ξεκάθαρο πως ο στόχος τους δεν είναι το χρήμα και το κέρδος αλλά στρατηγικές επενδύσεις και η υποστήριξη της μητρικής εταιρίας, δηλαδή, της CIA» υπογραμμίζει καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο. Είναι πολλές οι φορές όπου η In-Q-Tel αναθέτει σε εταιρείες επενδυτικών κεφαλαίων να κάνουν επενδύσεις για λογαριασμό της (βλέπε Palantir). Συνολικά, εκτιμάται πως ο επενδυτικός βραχίωνας της CIA έχει επενδύσει σε περισσότερες από 180 εταιρείες.
Η πιο «φρέσκια» δε, χρηματοδότηση της In-Q-Tel αφορά την εταιρεία τρισδιάστατων εκτυπώσεων Voxel8, μιας από τις πολλά υποσχόμενες εταιρείες στο συγκεκριμένο αντικείμενο η οποία ιδρύθηκε από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Dr. Jennifer A. Lewis. Η Voxel8 τυπώνει χρησιμοποιώντας πλήθος υλικών, περιλαμβάνοντας ειδικά αγώγιμο νήμα. Έτσι, μπορεί να κατασκευάσει πλαστικά αντικείμενο με ενσωματωμένα καλώδια και ηλεκτρικά υλικά.

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)