Αρχαιολογικές ανακαλύψεις και θεωρίες μυστηρίου…

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Αρχαιολογικά ευρήματα και θεωρίες μυστηρίου... (1)
Η Ατλαντίδα, το Stonehenge, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, οι Πυραμίδες και οι Γραμμές της Nazca.
Τα μυστηριώδη, αινιγματικά, αρχαία ευρήματα έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο για να σαγηνεύουν το κοινό. Ίσως, επειδή έχουν αποτελέσει την αφορμή για πληθώρα από ενδιαφέρουσες εξηγήσεις γύρω από το πώς και γιατί δημιουργήθηκαν.
Οι παρακάτω αρχαιολογικές ανακαλύψεις έχουν καταφέρει να διατηρήσουν θερμό το ενδιαφέρον του κοινού και των επιστημόνων, με πολλές «εμφανίσεις» σε εξώφυλλα περιοδικών και άλλα μέσα ενημέρωσης χρόνο με το χρόνο, εμπνέοντας ολοένα και περισσότερες θεωρίες γύρω από την ύπαρξή τους.
Δείτε μερικά από τα πιο μυστηριώδη αρχαιολογικά ευρήματα του κόσμου, όπως παρουσιάστηκαν από το LiveScience:
  • 1. Ατλαντίδα
Αρχαιολογικά ευρήματα και θεωρίες μυστηρίου... (2)
Η χαμένη πόλη της Ατλαντίδος έχει ανακαλυφθεί στις Μπαχάμες, στην Ελλάδα, στην Κούβα, ακόμη και στην Ιαπωνία… αν λάβουμε υπόψη όσες θεωρίες υπάρχουν γύρω από αυτή.
Περιγράφηκε πρώτη φορά από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, Πλάτωνα, το 360 π.Χ. Το μυθολογικό νησί, υποτίθεται ότι ήταν μια πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη προτού βυθιστεί πριν από περίπου 10.000 χρόνια στα βάθη της θάλασσας εξαιτίας ενός καταστροφικού γεγονότος.
Οι αρχαιολόγοι αμφιταλαντεύονται ως προς την ιστορική ύπαρξη του νησιού, καθώς και την πιο πιθανή θέση του -αν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα μεταξύ των πολλών βυθισμένων ερείπιων που ανακαλύφθηκαν σε όλον τον κόσμο.
Ακόμη και χωρίς οριστικές αποδείξεις, η Ατλαντίδα συνεχίζει να εξάπτει τη λαϊκή φαντασία, όπως και άλλα αρχαιολογικά μυστήρια «εκεί έξω».
  • 2. Stonehenge
Αρχαιολογικά ευρήματα και θεωρίες μυστηρίου... (3)
Το προϊστορικό μνημείο, γνωστό ως Stonehenge, είναι ένα από τα πιο διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το νεολιθικό, μεγαλιθικό μνημείο χτίστηκε πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Πέρα από το γεγονός ότι ήταν ένα εντυπωσιακό επίτευγμα για τους πρωτόγονους ανθρώπους που το κατασκεύασαν, οι αρχαιολόγοι δε γνωρίζουν πολλά περισσότερα γύρω από αυτό.
Καμία από τις υπάρχουσες θεωρίες –που εκτείνονται από αστρονομικό παρατηρητήριο, μέχρι λατρευτικός ναός- δεν έχει επιβεβαιωθεί, αναφέρει το δημοσίευμα του LiveScience.
  • 3. Αρχαίες παγίδες ζώων
Αρχαιολογικά ευρήματα και θεωρίες μυστηρίου... (4)
Οι χαμηλοί πέτρινοι τοίχοι που διασχίζουν τις ερήμους του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας προβληματίζουν τους αρχαιολόγους από την ανακάλυψή τους από κάποιους πιλότους στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η αλυσίδα των γραμμών σε σχήμα χαρταετού εκτείνεται σε απόσταση 64 χιλιομέτρων. Πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι ο σκοπός ύπαρξής τους ήταν να διοχετεύουν τα άγρια ζώα προς ένα μικρό λάκκο, όπου θα μπορούσαν εύκολα να σκοτωθούν σε μεγάλους αριθμούς.
Αυτό το αποτελεσματικό σύστημα δείχνει ότι οι τοπικοί κυνηγοί γνώριζαν περισσότερα για τη συμπεριφορά της πανίδας της περιοχής τους από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.
  • 4. Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Αρχαιολογικά ευρήματα και θεωρίες μυστηρίου... (5)
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό, αναφέρει η Wikipedia.
Ανακαλύφθηκε στο ναυάγιο ενός ελληνικού πλοίου τουλάχιστον 2.000 ετών.
Είναι η πιο εξελιγμένη συσκευή που έχει βρεθεί ποτέ από εκείνη την περίοδο, που προηγείται της επόμενης εμφάνισης παρόμοιων συσκευών πριν από 1.000 χρόνια.
  • 5. Γραμμές της Nazca
Αρχαιολογικά ευρήματα και θεωρίες μυστηρίου... (6)
Από το έδαφος οι γραμμές Nazca στο Περού δεν είναι τίποτε το εντυπωσιακό. Όταν όμως τις δει κανείς από ψηλά είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές.
Οι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι τα τεράστια σχήματα, που ποικίλουν από γεωμετρικές γραμμές μέχρι περίπλοκες αναπαραστάσεις ζώων, φυτών και φανταστικών φιγούρων, κατασκευάστηκαν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια από έναν προ-Ίνκας πολιτισμό.
Το γιατί έφτιαξαν αυτά τα γεωγλυφικά παραμένει ένα μυστήριο, τροφοδοτώντας διάφορες θεωρίες συνομωσίας γύρω από την ύπαρξή τους.
  • 6. Πυραμίδες
Αρχαιολογικά ευρήματα και θεωρίες μυστηρίου... (7)
Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου χτίστηκαν πριν από περίπου 5.000 χρόνια.
«Η μεγαλύτερη και πιο διάσημη είναι η πυραμίδα του Χέοπα (ή Χούφου) ενώ οι άλλες δύο είναι μικρότερες και βρίσκονται κάποια μέτρα μακρύτερα από την πυραμίδα του Χέοπα.
Έχει ύψος 146,60 μ. και τέλεια τετράγωνη βάση με πλευρά 230,35 μ. προκαλεί δε εντύπωση στους σύγχρονους ερευνητές για τα δεδομένα της εποχής της κατασκευής της. Έχει όγκο 2.521.000 κυβικά μέτρα, καλύπτει επιφάνεια 54.000 τετραγωνικών μέτρων και το υπολογιζόμενο βάρος της φθάνει τους 6,5 εκατομμύρια τόνους. Συμπεριλαμβάνονταν στα Επτά Θαύματα του κόσμου. […] Το μνημείο σήμερα συγκινεί τους επισκέπτες της Αιγύπτου για το μεγαλείο του και την τεχνική του και προβληματίζει τους σύγχρονους ειδικούς για το πώς μπόρεσαν να λύσουν τα τόσα προβλήματα μηχανικής και στατικής οι αρχαίοι συνάδελφοί τους» αναφέρει η Wikipedia.
Οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να ανακαλύπτουν νέα τούνελ και θαλάμους μέσα στις πυραμίδες, ενώ δεν έχουν σταματήσει να αναζητούν στοιχεία για το ποιος τις έχτισε, πώς και γιατί.
  • 7. Gobekli Tepe
Αρχαιολογικά ευρήματα και θεωρίες μυστηρίου... (8)
Το Γκόμπεκλι Τεπέ είναι αρχαιολογικός τόπος στην σημερινή Τουρκία ο οποίος βρίσκεται ακόμα υπό ανασκαφή. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία και απέχει 15 χιλιόμετρα από την πόλη Ούρφα, σύμφωνα με τη Wikipedia.
Στην περιοχή αυτή έχουν βρεθεί προϊστορικοί ναοί της νεολιθικής εποχής που χρονολογούνται γύρω στο 11.500 π.Χ. Είναι οι αρχαιότεροι στον κόσμο και πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από κυνηγούς-συλλέκτες, προσθέτει η ίδια πηγή.
Ο εντυπωσιακός αυτός αρχαιολογικός χώρος ανακαλύφθηκε το 1994.

Περισσότερα θέματα μυστηρίου εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)