Τι τρώει ο κάθε λαός του κόσμου τις ημέρες του Πάσχα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
FAGHTA
Αρνί ή κατσίκι, κουλουράκια, τσουρέκια, κόκκινα αβγά. Όλα παραπέμπουν στο Πάσχα για τους Έλληνες. Τι τρώνε όμως οι υπόλοιποι λαοί αυτές τις ημέρες;
Σε κάθε χώρα υπάρχουν γλυκά και αλμυρά έθιμα, μικρές λιχουδιές που σηματοδοτούν την έλευση του Πάσχα, είτε για Καθολικούς, είτε για Ορθόδοξους Χριστιανούς. Το Business Insider συγκέντρωσε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα αυτών των ημερών.
Στο Μεξικό, συνήθως τη Μεγάλη Παρασκευή τρώνε «capirotada», μία πουτίγκα με γλυκό ψωμί, καλυμμένο με σιρόπι, φρούτα, καρύδια και τυρί.
FAGHTA1
Η «fanesca» είναι μία σούπα που σερβίρουν στο Εκουαδόρ την εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Εχει γάλα, κολοκύθα, φασόλια, δημητριακά, μπιζέλια, αβγά, καλαμπόκι και βακαλάο.
FAGHTA2
Στην Τζαμάικα, οι Χριστιανοί τρώνε το Πάσχα ψωμάκια και τυρί. Τα ψωμάκια, που είναι φτιαγμένα με μπαχαρικά και σταφίδες, κόβονται στα δύο και τα τρώνε με φέτες τυριού, συνήθως τσένταρ.
FAGHTA3
Τα «σταυρωτά» ψωμάκια είναι μία παράδοση των ημερών στην Αγγλία. Ψήνονται με σταφίδες και επάνω έχουν ένα σταυρό από γλάσσο.
FAGHTA4
Στην Ολλανδία το «advocaat» είναι το παραδοσιακό ρόφημα του Πάσχα. Είναι ένα κρεμώδες αλκοολούχο με βάση το μπράντι, με αβγά, ζάχαρη, μέλι και βανίλια. Είτε το πίνουν σκέτο, είτε το προσθέτουν σε πουτίγκα.
FAGHTA5
Επίσης, στην Ελλάδα, αλλά και χώρες της δυτικής και κεντρικής Ασίας, καταναλώνεται το τσουρέκι αυτές τις ημέρες, στολισμένο με κόκκινα αβγά.
FAGHTA7
Σε χώρες όπως η Σερβία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Γεωργία και κάποιες περιοχές της Ρωσίας, οι ορθόδοξοι χριστιανοί τρώνε «kulich», ένα κυλινδρικό κέικ με λευκό γλάσο. Στην πασχαλιάτικη λειτουργία το στολίζουν με λουλούδια και το «ευλογεί» ο παπάς.
FAGHTA8
Στη Φιλανδία το Πάσχα συνήθως τρώνε «mämmi» ένα μαλακό και αρωματισμένο ψωμί με μελάσα και ξύσμα πορτοκαλιού, το οποίο σερβίρεται με γάλα ή κρέμα.
FAGHTA9
Η «Torta pascualina» είναι πίτα με σπανάκι, ρικότα και αβγά. Είναι κλασικό πιάτο στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη.
FAGHTA10
Στις ΗΠΑ, το κλασικό πασχαλινό πιάτο είναι χοιρομέρι, το οποίο συνήθως σερβίρεται με ανανά και κεράσια.
FAGHTA11
Το προβατάκι από βούτυρο είναι κάτι σύνηθες στη Ρωσία, τη Σλοβενία και την Πολωνία. Συνήθως έχει κόκκους πιπεριού για μάτια και μία κόκκινη κορδέλα στο λαιμό.
FAGHTA12
Η μυρωδιά από τα κουλουράκια που ψήνονται τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι συνδεδεμένα με την παιδική ηλικία των περισσοτέρων Ελλήνων.
FAGHTA6
Περισσότερα θέματα για το Πάσχα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)