Κρις Κάιλ, ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής των ΗΠΑ

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Κρις Κάιλ

Αμερικανός υπαξιωματικός του Ναυτικού, ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής στη στρατιωτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με 160 επιβεβαιωμένους θανάτους.

Ο Κρίστοφερ Σκοτ «Κρις» Κάιλ (Cristopher Scott «Chris» Kyle) γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1974 στην Οδησσό του Τέξας. Από μικρός μυήθηκε στη χρήση των όπλων από τον πατέρα του, που ήταν δεινός ελαφοκυνηγός.

Μόλις τελείωσε το Λύκειο, έγινε αναβάτης σε ροντέο, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός στο χέρι τον οδήγησε στον στρατό. Λόγω του τραυματισμού του απορρίφθηκε από το Σώμα των Πεζοναυτών, αλλά έγινε δεκτός στις ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού, τους περίφημους SEAL, το 1999.

Εκπαιδεύτηκε ως ελεύθερος σκοπευτής και στάλθηκε να πολεμήσει στο Ιράκ το 2003. Το πρώτο του θύμα ήταν μία ιρακινή, η οποία κρατούσε στην αγκαλιά της ένα μωρό και στο άλλο χέρι της μια χειροβομβίδα, την οποία ετοιμαζόταν να τη ρίξει σε μια ομάδα πεζοναυτών. Σύντομα έγινε ο τρόμος και ο φόβος των ανταρτών, που του κόλλησαν το παρατσούκλι «Ο διάβολος του Ραμαντί», επειδή δρούσε γύρω από την πόλη Ραμαντί του κεντρικού Ιράκ. Το 2008 είχε την πιο επιτυχημένη του βολή, όταν από απόσταση 1.920 μέτρων σκότωσε ένα ιρακινό που ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει μια χειροβομβίδα εναντίον ενός αμερικανικού στρατιωτικού κονβόι. Μέχρι το 2009 που αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αρχικελευστή, είχε στο ενεργητικό του 255 πιθανούς θανάτους, από τους οποίους οι 160 ήταν επιβεβαιωμένοι στο στρατιωτικό φάκελό του.

Μετά την αποστρατεία του εγκαταστάθηκε με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του στο Μιντλόθιαν του Τέξας, όπου ανέλαβε πρόεδρος της Craft International, μιας εταιρείας εκπαίδευσης προσωπικού για τον αμερικανικό στρατό και την αστυνομία. Παράλληλα, προσέφερε τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς σε προγράμματα επανεκπαίδευσης βετεράνων στρατιωτών. Το 2012 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «American Sniper» («Αμερικανός Ελεύθερος Σκοπευτής»), που έγινε μπεστ σέλερ και στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του Κλιντ Ίστγουντ που ήταν υποψήφια για 6 βραβεία Όσκαρ.

Ο Κρις Κάιλ σκοτώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες στις 2 Φεβρουαρίου 2013, σε σκοπευτήριο της κομητείας Έραθ του Τέξας, από τον βετεράνο πεζοναύτη Έντι Ράουθ, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Ο Ράουθ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στις 25 Φεβρουαρίου 2015.



Περισσότερες βιογραφίες εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)