Τα 10 πιο περίεργα κόμματα στον κόσμο. Ανάμεσά τους και δύο ελληνικά!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Υπάρχουν τα κόμματα που πρωταγωνιστούν σε όλο το κόσμο, με τους πολιτικούς τους και τις θέσεις τους να είναι γνωστές. Όμως υπάρχουν και κάποια κόμματα που πρέπει να τα μάθουμε γιατί οι ιδέες τους και οι υποσχέσεις τους είναι αν μη τι άλλο πρωτότυπες. Θέλετε να πάρετε καλύτερα χριστουγεννιάτικα δώρα; Θέλετε ένα κόμμα που διαλέγει τους υποψηφίους τους παίζοντας ''μουσικές καρέκλες'';  Μήπως σας αρκεί ένας πολιτικός να δεσμευτεί ότι η μπύρα θα είναι δωρεάν;
Δείτε τα 10 πιο περίεργα κόμματα στο κόσμο, ανάμεσα τους και δύο ελληνικά:
1. Η Ένωση των Ευσυνείδητων Ντροπαλών Εργαζόμενων (Δανία)
 
Το συγκεκριμένο κόμμα ιδρύθηκε στην Δανία το 1979 από τον Jacob Haugaard, ένα κωμικό που ισχυριζόταν ότι : ''Αν η δουλειά είναι υγεία, τότε γιατί δεν την δίνουν στους άρρωστους ;''. Το 1994 ο αγώνας του δικαιώθηκε και ο Haugaard κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο της Δανίας. Εξέτισε τη θητεία του κανονικά και έπειτα αποφάσισε να μην ξαναβάλει για υποψήφιος.
Προεκλογικές δεσμεύσεις της '' Ένωσης των ευσυνείδητων ντροπαλών να δουλέψουν'' ήταν : καλύτερος καιρός, καλύτερα χριστουγεννιάτικα δώρα, έπιπλα αναγεννησιακού στυλ στα IKEA και δικαίωμα στην ανικανότητα. Το πιο βασικό όμως ήταν το εξαντλητικό καθημερινό πρόγραμμα που πρότεινε για όλους τους πολίτες : 8 ώρες ύπνου, 8 ώρες ξεκούρασης και 8 ώρες ελεύθερου χρόνου. Τα μισά να είχε πετύχει ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος.
2. Το Βρετανικό Αυτοκρατορικό Συντηρητικό κόμμα (Νέα Ζηλανδία)
 
Μη βιάζεστε να κρίνεται από το όνομα ότι πρόκειται για ένα ακόμα συνηθισμένο πολιτικό κόμμα. Το Βρετανικό Αυτοκρατορικό κόμμα ιδρύθηκε την δεκαετία του 1990 από τον ''Μάγο'' της Νέας Ζηλανδίας, τον αυτοαποκαλούμενο ως '' ζωντανό έργο τέχνης'' και είδωλο της χώρας. Πρόκειται για έναν μάγο, δάσκαλο, κωμικό και πολιτικό. Μάλιστα μια φορά προσπάθησε να γίνει ήρωας παραμυθιού και για αυτό δεν ανανέωσε την ταυτότητα του, το διαβατήριο του αλλά και το δίπλωμα οδήγησης. Ο Χάρι Πότερ για πρόεδρος λοιπόν;
Τι πίστευε το συγκεκριμένο κόμμα; Μα φυσικά στις Αυτοκρατορίες καθώς θεωρούσαν ότι η μοναρχία ήταν το πιο σταθερό πολίτευμα.
3. Το κόμμα ''Δεν με νοιάζει τίποτα'' ( Ιρλανδία)
 
Με την υπόσχεση “να μην κάνω τίποτα για εσάς και να δώσω το καλύτερο μου εαυτό για να το πετύχω'', το συγκεκριμένο ιρλανδικό κόμμα ξεκίνησε σαν αστείο. Ιδρυτής του ήταν ο Dave Keaveney, ο οποίος αποφάσισε να επισημοποιήσει το κόμμα του ύστερα από πιέσεις των συμπολιτών του. Είχε βαρεθεί τις ψεύτικες υποσχέσεις των πολιτικών και έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό, να υποσχεθεί ότι αν εκλεγεί δεν θα κάνει τίποτα.
Μία από τις δημοσιεύσεις του κόμματος στη σελίδα του στο Facebook πρότεινε στους κυβερνώντες να δώσουν την Ιρλανδία πίσω στην Αγγλία και να απολογηθούν για το πως την έχουν καταντήσει όλοι όσοι κυβερνούν.
4. Το κόμμα: ''Βαρέθηκα'' (Καναδάς)
 
Το κόμμα στον Καναδά δεν έγινε ποτέ επίσημο μιας και όπως λέει το όνομά του κάποιος... βαρέθηκε να το κάνει. Το όνομα του υποψηφίου ήταν Ed. Ο Ed ήταν μια κάλτσα μαριονέτα, η οποία κάπνιζε ένα πούρο. Ο Ed είχε βαρεθεί από την απροσεξία και την ηλιθιότητα της κυβέρνησης του, ενώ υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους να τους ενημερώνει για τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα μέσω του Blog του '' Κανείς δεν είναι μαριονέτα''.
Η βασική θέση του ''Βαρέθηκα'' είναι απλή :''Σταματήστε να είστε ηλίθιοι''.
5. Το σοβαρό κόμμα του McGillicuddy (Νέα Ζηλανδία)
 
Πρόκειται για ένα σατιρικό κόμμα που βασική του θέση ήταν να μην παίρνει τίποτα στα σοβαρά. Ως λόγκο τους είχαν έναν γελωτοποιό ενώ για να καταφέρεις να γίνεις υποψήφιος του κόμματος θα έπρεπε να περάσεις επίπονες δοκιμασίες. Δηλαδή θα έπρεπε να κερδίσεις κάποια παιχνίδια. Μάλιστα μια φορά πραγματοποίησαν ένα διαγωνισμό παίζοντας μουσικές καρέκλες και ο νικητής θα έμπαινε πανηγυρικά στο κόμμα.
Βασικές θέσεις αυτού του τόσου σοβαρού κόμματος ήταν: πλήρης ανεργία, καλός καιρός για το καλό των ψηφοφόρων, αντικατάσταση του νομίσματος με σοκολάτα, ψάρι ή άμμο καθώς και να βασιστεί το Πρόγραμμα της Εθνικής Άμυνας στη μπύρα. Όμως το πιο σατανικό σχέδιο τους ήταν να σβήσουν την Νέα Ζηλανδία από όλους τους χάρτες ώστε να μην διατρέχουν κανέναν κίνδυνο εισβολής.
6. Το κόμμα: ''Ο σκύλος με τις δύο ουρές'' (Ουγγαρία)
 
Υποψήφιος του κόμματος δεν μπορούσε να είναι άλλος από έναν σκύλο με δύο ουρές, ο οποίος είχε το όνομα Istvan Nagy ( πολύ κοινό όνομα στην Ουγγαρία). Πρώτη φορά που διεκδίκησε την είσοδο του στο κοινοβούλιο ήταν το 2006.
Βασικές του προεκλογικές δεσμεύσεις ήταν: δωρεάν μπύρα, χαμηλοί φόροι, αθανασία, μια μέρα δουλειάς την εβδομάδα, δύο ηλιοβασιλέματα την ημέρα και κυρίως ''Όλα περισσότερο και τίποτα λιγότερο''.
7. "Το Ενοίκιο Είναι Πολύ Υψηλό (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α)
 
Το ενοίκιο στην Νέα Υόρκη είναι αρκετά υψηλό, φτάνοντας ακόμη και τα δύο χιλιάδες δολάρια, και κάποιος έπρεπε να κάνει κάτι για αυτό. Έτσι λοιπόν ιδρύθηκε το συγκεκριμένο κόμμα το οποίο εκτός από την μείωση στα ενοίκια ζητούσε: να σταματήσει η φτώχεια και η πείνα καθώς και να υπάρξουν μειώσεις στους φόρους.
8. Το κόμμα του Donald Duck (Σουηδία)
 
Όταν ακούς το όνομα του κόμματος έχεις πολλά να περιμένεις σαν ιδέες και προτάσεις στη πολιτική. Θεωρείς ότι κάποιος αποφάσισε να φέρει το κόσμο της Disney στο κοινοβούλιο. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Ο Bosse Persson που ίδρυσε το συγκεκριμένο κόμμα δεν ζητούσε τίποτα παραπάνω από δωρεάν ποτό και για κάποιο δικό του λόγο ευρύτερα κράσπεδα.
9. ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ (Ελληνική Δημοκρατική Απελευθέρωση)

Σίγουρα οι περισσότεροι μάθαμε το συγκεκριμένο κόμμα από το προεκλογικό του σποτ στις τελευταίες εκλογές Δυστυχώς όμως μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο Αντώνιος Ξεπαπαδάκος θα πήγαινε στο ελληνικό κοινοβούλιο ντυμένος ως Κολοκοτρώνης. Βέβαια η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Αν θέλετε να ενημερωθείτε για τις θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα el-la-d-a.gr.
10. Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική ΝΔ, Oχι στον πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος ΠΑΕΚΕ

Το όνομα του συγκεκριμένου συνδυασμού είναι το μεγαλύτερο που υπήρξε, και επιτρέψτε μας την πρόβλεψη, και που θα υπάρξει ποτέ σε αυτόν τον τόπο. O πρόεδρος -και εμπνευστής- είναι ο Μιλτιάδης Τζαλαζίδης, αγροτοεργάτης, ερευνητής και εφευρέτης, από τα Σιδερά Κοζάνης. Αποφάσισε το 2009 να δημιουργήσει το δικό του κόμμα. Τότε λεγόταν "Παναγροτικό Κίνημα Ελλάδας". Αργότερα, πρόσθεσε και τα υπόλοιπα, διότι όπως λέει  "το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχασαν την ταυτότητα τους και για αυτό έκανα τις ανανεωτικές εκδοχές τους, ώστε να μην χαθούν οι τίτλοι τους".
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)