Πανελλήνιες 2015: Διαβάστε όλες τις εκτιμήσεις για τις κορυφαίες σχολές

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Πανελλήνιες 2015:  Διαβάστε όλες τις εκτιμήσεις για τις κορυφαίες σχολές
Λίγες μέρες έμειναν για τη... μεγάλη ώρα των Πανελλαδικών εξετάσεων 2015 και το υπουργείο Παιδείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η διοργάνωση να είναι άρτια. Διαβάστε ποιες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις κορυφαίες σχολές.
Σύμφωνα με το Έθνος σχεδόν 25.000 υποψήφιοι επέλεξαν πέρυσι στην κορυφή του µηχανογραφικού µόλις 40 τµήµατα των πανεπιστηµίων και ΤΕΙ, µε αποτέλεσµα η πλειοψηφία των αριστούχων να µείνει εκτός σχολής πρώτης προτίµησης.
Είναι ενδεικτικό ότι από τους 24.356 υποψηφίους -αρκετοί εκ των οποίων ήταν αριστούχοι- κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή πρώτης προτίµησης µόλις το 22,3%, µε το ποσοστό επιτυχίας να είναι ακόµη µικρότερο στα πανεπιστηµιακά τµήµατα και ελαφρώς µεγαλύτερο στα τεχνολογικά ιδρύµατα.
Συγκεκριµένα, τα 20 πανεπιστηµιακά τµήµατα, στα οποία «χτύπησε κόκκινο» ο ανταγωνισµός, επιλέχθηκαν στην κορυφή του µηχανογραφικού από 19.661 υποψηφίους, όταν οι διαθέσιµες θέσεις εισακτέων για την κατηγορία του 90% έφτασαν πέρυσι τις 3.803. Το ποσοστό επιτυχίας µεσοσταθµικά στα 20 δηµοφιλέστερα τµήµατα ανήλθε σε 19,3%, ενώ υπήρξαν και τµήµατα µε ακόµη χαµηλότερο, έως και το 5,2%.
Αναφορικά µε τα τεχνολογικά ιδρύµατα, τα 20 πιο περιζήτητα τµήµατα επιλέχθηκαν ως πρώτη προτίµηση από 4.695 υποψηφίους, µε τις διαθέσιµες θέσεις να φτάνουν τις 1.645 (ποσοστό επιτυχίας 35%). Η εικόνα και οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά είναι ότι τα ποσοστά επιτυχίας σε ορισµένα πανεπιστηµιακά τµήµατα, όπου µειώθηκαν οι θέσεις εισακτέων, η µάχη για την εισαγωγή θα είναι ακόµη δυσκολότερη, ενώ ευνοηµένοι θα είναι ορισµένοι υποψήφιοι που στοχεύουν να εισαχθούν στα υψηλόβαθµα τµήµατα των ΤΕΙ, καθώς σε αρκετά από αυτά παρατηρείται -έστω και µικρή- αύξηση των εισακτέων.
ΑΕΙ – Σχολές που υπόσχονται αποκατάσταση
Σχολές που υπόσχονται επαγγελµατική αποκατάσταση, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, επέλεξαν οι περσινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών όσον αφορά τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα.
Η Νοµική Σχολή της Αθήνας, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και η Ιατρική του ΕΚΠΑ αναδείχτηκαν «πρωταθλητές» στις πρώτες προτιµήσεις.
Ανάµεσα στα 20 τµήµατα που παραθέτουµε και στον σχετικό πίνακα συναντάµε και ορισµένα τα οποία οδηγούν σε άµεση επαγγελµατική αποκατάσταση στον δηµόσιο τοµέα, αµέσως µετά την αποφοίτηση.
Πρόκειται για τη Σχολή Πλοιάρχων Ακαδηµιών Εµπορικού Ναυτικού αλλά και για τη Σχολή Αξιωµατικών Ελληνικής Αστυνοµίας. Από τη λίστα µε τα 20 πιο περιζήτητα τµήµατα δεν λείπουν οι σχολές Ψυχολογίας, που υπόσχονται καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας, αλλά ούτε και τα Παιδαγωγικά, παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν «παγώσει» οι διορισµοί µόνιµων δασκάλων στα σχολεία της χώρας.
Λίγο η αγάπη ορισµένων υποψηφίων για το συγκεκριµένο επάγγελµα, λίγο η ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση µε τους διορισµούς στα σχολεία της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης, έχουν κρατήσει ψηλά τον πήχη για ορισµένα από τα Παιδαγωγικά Τµήµατα, όπως αυτό του Πανεπιστηµίου της Αθήνας αλλά και του Αριστοτελείου.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία για τις πρώτες προτιµήσεις που έδωσε στη δηµοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, στην πρώτη θέση βρίσκεται για ακόµη µία χρονιά η Νοµική Αθήνας, µε 2.144 υποψηφίους να την επιλέγουν στην κορυφή του µηχανογραφικού.
Ακολουθεί η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ µε 1.687 πρώτες προτιµήσεις και έπεται η Ιατρική Αθήνας µε 1.667. Την πεντάδα µε τα τµήµατα που συγκέντρωσαν τις περισσότερες πρώτες προτιµήσεις κλείνουν το Τµήµα Νοµικής του Αριστοτελείου (1.266) και το Λογιστικής και Χρηµατοοικονοµικής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθήνας (1.261). Πολύ ψηλά στις προτιµήσεις των φετινών υποψηφίων βρέθηκαν και τµήµατα Ψυχολογίας, Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού, Παιδαγωγικά αλλά και η Σχολή Πλοιάρχων Ακαδηµίας Εµπορικού Ναυτικού, µε ορισµένα από αυτά να κερδίζουν θέσεις σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια.
ΤΕΙ – Οι σχολές με τις μεγαλύτερες προτιμήσεις
Στην 20άδα µε τις περισσότερες πρώτες προτιµήσεις, περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, τµήµατα Φυσικοθεραπείας, Μαιευτικής, Εργοθεραπείας, Αισθητικής και Κοσµητολογίας, Λογοθεραπείας, Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογίας Τροφίµων, Προσχολικής Αγωγής κ.λπ. Χαρακτηριστικό του αυξηµένου ανταγωνισµού που υπήρξε σε ορισµένα τµήµατα είναι ότι µόλις το 12,25% που δήλωσε ως πρώτη προτίµηση το Τµήµα Φυσικοθεραπείας Αθήνας κατάφερε να εισαχθεί, µε τους υπολοίπους να αρκούνται σε υποδεέστερα τµήµατα.
Πρόκειται για το πλέον περιζήτητο τµήµα των τεχνολογικών ιδρυµάτων µε την υψηλότερη βάση εισαγωγής (16.291). Στην κορυφή του µηχανογραφικού επιλέχθηκε από 563 υποψηφίους, ενώ συνολικά «ψηφίστηκε» από 9.000 άτοµα.
Στη δεύτερη θέση από πλευράς ζήτησης βρίσκεται το αντίστοιχο τµήµα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά επιλέχθηκε ως πρώτη προτίµηση από 466 υποψηφίους, µε το ποσοστό επιτυχίας να µην ξεπερνά το 14,8%. Πολύ ψηλά στις προτιµήσεις παραµένει και το Τµήµα Μαιευτικής Αθήνας. Πάνω από 6.000 το επέλεξαν στο µηχανογραφικό, ενώ 335 από αυτούς το έβαλαν στην κορυφή του µηχανογραφικού. Στην 4η θέση βρίσκεται το Τµήµα Αισθητικής και Κοσµητολογίας Αθήνας µε 295 πρώτες προτιµήσεις και ποσοστό επιτυχίας 26,1%.
Την πεντάδα µε τα 20 κορυφαία τµήµατα των ΤΕΙ κλείνει το Τµήµα Εργοθεραπείας (281 πρώτες προτιµήσεις). Η βάση εισαγωγής διαµορφώθηκε στα 15.564 µόρια και το ποσοστό επιτυχίας λίγο πάνω από το 27%. Μεταξύ των τµηµάτων µε τις περισσότερες πρώτες προτιµήσεις βρίσκονται και ορισµένα χαµηλόβαθµα, τα οποία απαιτούν βάση εισαγωγής κοντά στα 10.000 µόρια. Πρόκειται για τα τµήµατα Μηχανολόγων Οχηµάτων Θεσσαλονίκης µε βάση εισαγωγής 9.930 και ποσοστό επιτυχίας 46,99%, το Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Αθήνας (βάση 10.201 και ποσοστό επιτυχίας 33,52%), το τµήµα Τεχνολόγων Γεωπόνων Θεσσαλονίκης µε βάση εισαγωγής 10.238 µόρια αλλά και το Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων µε βάση εισαγωγής 10.593 µόρια.
Ήδη εκδόθηκε και η προκήρυξη για τις στρατιωτικές σχολές ενώ για τους περσινούς υποψηφίους είχαν διατεθεί συνολικά 821 θέσεις για όλες τις στρατιωτικές σχολές που περιλαμβάνονται στο µμηχανογραφικό, ενώ άγνωστο παραµένει ακόμη εάν η φετινή ηγεσία του υπουργείου Αµυνας θα αποφασίσει να αυξήσει τον αριθµό των εισακτέων. Αναφορικά µε την περσινή εικόνα για τον αριθµό των εισακτέων στις σχολές Αξιωµατικών Ελληνικής Αστυνοµίας και Αστυφυλάκων δόθηκαν συνολικά 337 θέσεις. Από αυτές οι 90 της Σχολής Αξιωµατικών ΕΛ.ΑΣ. αφορούν αστυνοµικούς.

Περισσότερα θέματα για τις εξετάσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)