Γιατί ροχαλίζουμε;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Το 40% των ανδρών ροχαλίζει καθημερινά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι 25%.

Όλοι ροχαλίζουμε περιστασιακά, ωστόσο, το 30%περίπου του γενικού πληθυσμού ροχαλίζει κάθε φορά που κοιμάται, ενώ το 80% το κάνει μόνο περιστασιακά. Δυστυχώς, αν το ροχαλητό συμβαίνει συχνά, μπορεί να επηρεαστεί η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου μας. Με τη σειρά του, ο «κακός» ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ημερήσια κόπωση, ευερεθιστότητα και αυξημένα προβλήματα υγείας.

Πώς παράγεται το ροχαλητό; Ο ήχος του ροχαλητού παράγεται από τη δόνηση που παράγουν οι μαλακοί ιστοί του φάρυγγα κατά την είσοδο και έξοδο του αέρα καθώς εισέρχεται και εξέρχεται με μεγάλη ταχύτητα από το ευρύ περιβάλλον στην στενή περιοχή της μύτης και του φάρυγγα. Συνήθως οφείλεται σε ανατομικές ανωμαλίες της μύτης, στο διάφραγμα, τις κόγχες, σε πολύποδες ή μεγάλες αμυγδαλές και σε αδενοειδείς εκβλαστήσεις στα παιδιά.

Είναι επικίνδυνο το ροχαλητό; Ναι. Μπορεί να είναι επικίνδυνο αν συνοδεύεται από υπνική άπνοια (ισχύει στο 40-50% των ατόμων που ροχαλίζουν), αν δηλαδή διακόπτεται η αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου για σύντομα διαστήματα και επανέρχεται βίαια. Ειδικά αν η υπνική άπνοια συνοδεύεται με άλλα συμπτώματα όπως είναι το αισθήματα κόπωσης, απώλεια η πρόσληψη βάρους, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης ή ακόμα κι αν αυτός που ροχαλίζει ξυπνάει από το ροχαλητό του, η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται αναγκαία

Μπορεί να αντιμετωπιστεί; Αν το ροχαλητό δεν συνδέεται με κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη μικρού γεύματος τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο, με αποχή από αλκοόλ, κάπνισμα και με απώλεια βάρους (το λίπος στην περιοχή του αυχένα ενοχοποιείται για ροχαλητό γιατί στενεύει τον αυλό του στοματοφάρυγγα). Εκτός αυτού, το ροχαλητό, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικά βοηθήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή με χειρουργική επέμβαση.

Περισσότερα θέματα από την κατηγορία "γιατί;" εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)