Τι κάνετε λάθος στο μπάνιο; Δείτε πώς πρέπει να πλένεστε!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Λάθος #1: Κάνουμε μπάνιο με πολύ ζεστό νερό

Αντίθετα με αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι, ένα καυτό μπάνιο δεν είναι «θεραπευτικό» ή μυοχαλαρωτικό. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα δερματολόγο Cynthia Baily, το καυτό νερό κάνει κακό «επειδή αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φλεγμονές και εξανθήματα». Η γιατρός, προτείνει η θερμοκρασία του νερού να μην υπερβαίνει κατά πολύ τη θερμοκρασία του δέρματος –ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Λάθος #2: Δεν αντικαθιστούμε συχνά το σφουγγάρι

Τα σφουγγάρια πρέπει να αντικαθίστανται κάθε ένα μήνα, γράφει η Debra Jaliman, δερματολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Οι κανόνες του δέρματος». Σύμφωνα με την ειδικό, στα σφουγγάρια αναπτύσσονται βακτήρια (ακόμη και μούχλα!) εξαιτίας της υγρασίας. Η γιατρός δίνει επίσης ένα πολύτιμο tip: «Μετά τη χρήση, κρεμάστε το σφουγγάρι σας σε ξηρό μέρος και αφήστε το να στεγνώσει για να αποτρέψετε την δημιουργία μικροοργανισμών». Ο καταλληλότερος τρόπος για να ξεφορτωθείτε τα νεκρά κύτταρα, σύμφωνα με την D. Jaliman είναι η χρήση μικρής πετσέτας, αντί σφουγγαριού!

Λάθος #3: Καθημερινό λούσιμο

Πιστεύετε ότι πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας καθημερινά; Ή σπανιότερα; Η απάντηση των ειδικών περί του τριχωτού της κεφαλής είναι σοκαριστική –τουλάχιστον γι’ αυτούς που έχουν ξηρή επιδερμίδα. Σύμφωνα με την Andrea L.Hayden, δερματολόγο και τριχολόγο (ναι, υπάρχει «τριχολογία» και «τριχολόγοι»!) «Κάποιος με λεπτά, αδύναμα μαλλιά πρέπει να αποφεύγει την συχνή επαφή με σαμπουάν». Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα θα διατηρήσουν τα μαλλιά σας στη σωστή ισορροπία ενυδάτωσης και λιπαρότητας, σύμφωνα με την ειδικό.

Λάθος #4: Κάνουμε μπάνιο για πολλή ώρα

Δεν μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η μεγάλη διάρκεια των ντουζ μπορεί να είναι με κάποιον τρόπο επιβλαβής για την επιδερμίδα μας. Κι όμως, σύμφωνα με την δερματολόγο Patricia Farris απ’ την μακρινή μας Νέα Ορλεάνη, δεν πρέπει να μένουμε στο ντουζ για περισσότερο από 10 λεπτά! Τα μακράς διάρκειας μπάνια αφυδατώνουν και ξηραίνουν το δέρμα σύμφωνα με τους ειδικούς –επομένως, τέρμα τα καθημερινά πολύωρα αφρόλουτρα που κάποιοι ίσως είχατε την τύχη να απολαμβάνατε.

Λάθος #5: Σαπουνιζόμαστε παντού

Το σαπούνι είναι φτιαγμένο για να διαλύει λίπη και βρωμιά –κι αφού τα διαλύσει, το νερό τα ξεπλένει. Το δέρμα στα χέρια και τις γάμπες μας δεν έχει αρκετή λιπαρότητα, επομένως το να τα σαπουνίζετε καθημερινά «μοιάζει με το να προσπαθείτε να «τραβήξετε» νερό από μια πέτρα» λέει η δερματολόγος Cynthia Bailey. Αντίθετα λιπαρές και ευαίσθητες περιοχές όπως το πρόσωπο, οι μασχάλες, τα οπίσθια και οι μηροί χρειάζονται τακτικό σαπούνισμα.

Λάθος #6: Αργούμε να βάλουμε ενυδατική κρέμα

Άπαντες οι δερματολόγοι συμφωνούν: πρέπει να εφαρμόζουμε την ενυδατική κρέμα το πολύ τρία λεπτά μετά το μπάνιο. Αργώντας περισσότερο από τόσο να απλώσετε την ενυδατική στο σώμα σας, αποτυγχάνετε στο να παγιδεύσετε την υγρασία στην επιδερμίδα! Αν, λοιπόν, θέλετε απαλή, ενυδατωμένη επιδερμίδα πρέπει να κάνετε ελαφρύ μασάζ με την ενυδατική σας πριν τα σταγονίδια νερού εξατμιστούν.
Περισσότερα θέματα υγείας εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)