Πέντε νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές με κοτόπουλο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Το κοτόπουλο είναι ίσως το μοναδικό κρέας που τρώει όλος ο κόσμος, σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί να μαγειρευτεί με άπειρες παραλλαγές και να δώσει γαστριμαργικές στιγμές απερίγραπτης απόλαυσης! Και επειδή αγαπάμε τα οικογενειακά τραπέζια, αλλά βαρεθήκαμε το κλασικό "κοτόπουλο με πατάτες φούρνου", βρήκαμε πέντε συνταγές με το δημοφιλές πουλερικό που διατηρούν την θρεπτική του αξία αλλά πρωτοτυπούν σε γεύση!

Νόστιμες παναρισμένες κοτομπουκιές

 
Υλικά:
700 γραμμ. φιλέτο κοτόπουλου (στήθος)
1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αυγά χτυπημένα
1 1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
3/4 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
Σουσαμέλαιο για το τηγάνισμα 
Εκτέλεση:
Κόβετε τα φιλέτα σε μακρόστενα κομμάτια σε μέγεθος δαχτύλου ή σε μικρές μπουκιές. Βάζετε το αλεύρι με το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο σε μια σακούλα τροφίμων. Τοποθετείτε τα αυγά σε βαθύ πιάτο, χτυπημένα. Αναμειγνύετε τη φρυγανιά με την παρμεζάνα σε ένα μπολ. Στρώνετε σε δίσκο αντικολλητικό χαρτί.
Αλευρώνετε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Ένα-ένα τα τινάζετε και τα βουτάτε στο χτυπημένο αυγό. Αφήνετε να στραγγίξει το αυγό και τα κυλάτε στη φρυγανιά με την παρμεζάνα. Τα τοποθετείτε στη λαδόκολλα μέχρι να τελειώσουν με όλα τα κομμάτια. Αφήνετε 30΄ στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί το πανάρισμα.
Ζεσταίνετε 3 κ.σ. σουσαμέλαιο σε ρηχό τηγάνι αντικολλητικό και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζετε για 3΄τη μία πλευρά, γυρίζετε απ' την άλλη πλευρά και ροδίζετε για 3-4΄ μέχρι να χρυσίσουν καλά. Ή μπορείτε να τα ψήσετε. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C και βάζετε μια λαμαρίνα να ζεσταθεί καλά. Τη λαδώνετε με πινέλο και αραδιάζετε τα παναρισμένα στικς. Ψήνετε για 8΄-10΄ μέχρι να ροδίσουν και τα γυρνάτε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά για 8΄ περίπου. Σερβίρετε. 
Συνταγή: argiro.gr

Κοτόπουλο με κάρυ και γάλα καρύδας

Υλικά:
1 κιλό στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα
1 σφηνάκι λευκό κρασί
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
1 μέτρια κόκκινη, κίτρινη και πράσινη πιπεριά
1 κουτί γάλα καρύδας
2 κουταλιές της σούπας κάρυ
Aλάτι, πιπέρι
Eλαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζετε το κοτόπουλο, το σκόρδο και το κρασί, σκεπάζετε, το αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστεί για μισή ώρα. 
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο, ανακατεύετε, σκεπάζετε και αφήνετε να μαγειρευτεί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε το κρεμμύδι και το τζίντζερ, ανακατεύετε για 2 με 3 λεπτά και προσθέτετε τις πιπεριές κομμένες σε μεγάλους κύβους.
Σε ένα μπολ αδειάζετε το γάλα καρύδας και ανακατεύετε μέσα τις δύο κουταλιές κάρυ, το ρίχνετε μέσα στο κοτόπουλο, βάζετε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε και αφήνετε να μαγειρευτεί για 10 με 15 λεπτά ακόμα. Σερβίρετε με ρύζι.
Συνταγή: dianitascooking.blogspot.gr

Μπέργκερ με λαχανικά και μπιφτέκι κοτόπουλο

Υλικά:
Για τα μπέργκερ:
4 ψωμάκια κυκλικά για μπέργκερ
200 γραμμάρια ανθότυρο
2 αγγουράκια πίκλες κομμένα σε λεπτές φέτες
4 μπιφτέκια120 γραμμαρίων ψημένα έτοιμα για μπέργκερ
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
4 φύλλα μαρουλιού κομμένα στα 2
4 μικρές κουταλιές της σούπας μουστάρδα
4 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
4 φύλλα μαρούλι
Για τα μπιφτέκια:
1 κιλό κιμά κοτόπουλου
300 γρ. παρμεζάνα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
Ψίχα από 1 ψωμί
Μισό κρεμμύδι τριμμένο
2 ντομάτες τριμμένες
2 αβγά
1/2 κούπα ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Για να φτιάξετε τα μπιφτέκια, ζυμώνετε όλα τα υλικά και αφήνετε το μείγμα να "ξεκουραστεί" για μια ώρα. Ανοίγετε τα μπιφτέκια που πλάθετε, βάζετε σε κάθε μπιφτέκι ένα κομμάτι παρμεζάνα στο κέντρο και τα κλείνετε καλά. Ψήνετε σε δυνατό φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις, από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν για περίπου 20 λεπτά.
Στη συνέχεια, κόβετε το ψωμάκι του μπέργκερ στα δύο. Στο κάτω μέρος αλείφετε το ανθότυρο και από πάνω προσθέτετε λεπτές φέτες αγγουράκι πίκλα και το μπιφτέκι, το οποίο έχετε ζεστάνετε στη τοστιέρα για περίπου 5 λεπτά και από τις δυο μεριές μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτετε από πάνω το κρεμμύδι, την κέτσαπ και ένα φύλλο μαρούλι. Στο πάνω ψωμάκι του μπέργκερ αλείφετε τη μουστάρδα, κλείνετε το μπέργκερ και το ζεσταίνετε για 2-3 λεπτά στο γκριλ. Σερβίρετε σε πιάτο και προσθέτετε πάνω στο ψωμάκι με την μουστάρδα τα φύλλα μαρουλιού.
Συνταγή: sidagi.gr

Μεξικάνικα fajitas με κοτόπουλο

Υλικά:
Για τη γέμιση κοτόπουλου:
700γρ στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένε ή κομμένα σε ροδέλες
3 πιπεριές, κόκκινες, κίτρινες ή και τα δύο, κομμένες σε λωρίδες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Χυμό από 1 λάιμ ή λεμόνι
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Για το γκουακαμόλε:
2 ώριμα αβοκάντο
1/2 κόκκινη πιπεριά για όσους δεν αγαπούν τα καυτερά
1/2 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
χυμό από 1 λάιμ (ή λεμόνι)
Αλάτι, πιπέρι
Για τη "σάλτσα" ωμής ντομάτας:
2 μεγάλες ώριμες, αλλά όχι μαλακιές ντομάτες, κομμένες σε κύβους
Ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Για το γκουακαμόλε: Ξεφλουδίστε τα αβοκάντο, αφαιρέστε το κουκούτσι και λιώστε τη σάρκα τους με ένα πιρούνι ώστε να έχουν μερικά κομμάτια, να μην είναι δηλαδή εντελώς αλοιφή. Βάλτε στο μπλέντερ την ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι και σκόρδο και πολτοποιήστε τα. Ανακατέψτε τον πολτό αυτό με το αβοκάντο, προσθέστε λάιμ, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε καλά με μεμβράνη και αφήστε το μπολ στο ψυγείο να παγώσει.
Για τη γέμιση κοτόπουλου: Μαρινάρετε (στο ψυγείο) τα κομμάτια κοτόπουλου σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, το χυμό από ένα λεμόνι, μια ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά για 2-3 ώρες. Σουρώστε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεστάνετε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε πρώτα τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέστε το κοτόπουλο και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να ψηθεί εντελώς περίπου άλλα 10-15 λεπτά. Προσθέστε στο τέλος τις πιπεριές, αφήστε τις λιγάκι να μαλακώσουν (όχι πολύ, πρέπει να "κρατάνε") και αλατοπιπερώστε. Αν πρόκειται να το σερβίρετε αμέσως κρατήστε το ζεστό, διαφορετικά διατηρείται στο ψυγείο και ξαναζεσταίνεται πριν τη χρήση.
Για τη "σάλτσα" ωμής ντομάτας: Ανακατέψτε την ψιλοκομμένη ντομάτα με 2 κ.σ. κόλιανδρο ή μαϊντανό και λιγάκι ελαιόλαδο. Κρατήστε τη στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστείτε και αλατοπιπερώστε πριν τη χρήση.
Ζεστάνετε τις πίτες τορτίγιας στο φούρνο ή σε τηγανάκι και βάλτε τις σε ένα πιάτο σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο ώστε να είναι ζεστές. Βάλτε στο τραπέζι το γκουακαμόλε, τη σάλτσα ντομάτας και την ξινή κρέμα/ γιαούρτι, καθώς και τη γέμιση κοτόπουλου (ζεστή). Ο κάθε καλεσμένος πρέπει να αλείψει την πίτα του με γκουακαμόλε, κρέμα και σάλτσα να τοποθετήσει 2 κ.σ. περίπου γέμιση κοτόπουλου, να τυλίξει την τορτίγια και να απολαύσει την φαχίτα!
Συνταγή: foodjunkie.eu

Τραγανές φτερούγες κοτόπουλου

Υλικά:
2 κιλά φτερούγες κοτόπουλου
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. λευκό ξίδι
1 κ.γ. πάπρικα
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Κόψτε το σκληρό άκρο των φτερών και απορρίψτε το. Κόψτε το υπόλοιπο φτερό στην μέση (στον σύνδεσμο) έτσι ώστε κάθε φτερό να δώσει δύο κομμάτια. Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο και ανακατέψτε με τα χέρια.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλτε αρκετό λάδι για τηγάνισμα. Τοποθετήστε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήστε να κάψει. Τοποθετήστε στο τηγάνι μικρές ποσότητες φτερούγων κάθε φορά, έτσι ώστε να μην είναι γεμάτο εντελώς το τηγάνι κατά το τηγάνισμα. Τηγανίστε τις φτερούγες μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν είναι έτοιμες οι φτερούγες αφαιρέστε και στραγγίστε σε χαρτί κουζίνας. Επαναλάβετε την διαδικασία για όλη την ποσότητα των φτερούγων.
Σε ένα άλλο τηγάνι λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την πάπρικα και το λευκό ξύδι. Ανακατέψτε καλά και αφαιρέστε αμέσως από την φωτιά. Σερβίρετε αμέσως!
Συνταγή: xs-recipes.com

Περισσότερες συνταγές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)