Οι σύντομες ειδήσεις της ημέρας - 26/06/2015

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


«Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δισ. ευρώ»

Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δισ. ευρώ, ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες Ελληνικές κυβερνητικές πηγές . Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή. Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας. Τέλος υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Αυτή είναι η τελική πρόταση που υπέβαλαν οι δανειστές στο Eurogroup

Οι προτάσεις των θεσμών είναι συνοπτικά οι εξής:

- Τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 από το 2022.

- Η κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Δεκέμβριο 2019, η σταδιακή μείωσή του ξεκινάει από τώρα για το 20% των πιο πλούσιων δικαιούχων.

- Αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.

- Το ΦΠΑ παραμένει σε τρεις κλίμακες: 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, η ΔΕΗ και τα βασικά είδη στο 13%, στο 23% πηγαίνουν η εστίαση και τα τυποποιημένα προϊόντα.

- Αυξάνονται οι εταιρικοί φόροι στο 28%.

- Φεύγει η εφάπαξ εισφορά 12% επί των κερδών άνω των 500.000 ευρώ.

- Παραμένει η ελληνική πρόταση για επιβολή φόρου πολυτελείας στο 13%.

Με το βλέμμα στο Eurogroup και έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα ο Τσίπρας

Ανασύνταξη δυνάμεων επιχειρείται στο κυβερνητικό επιτελείο μετά το διήμερο φωτιά που ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής με την ολοκλήρωση και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η οποία έληξε χωρίς δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και έδωσε νέα προθεσμία για οριστική λύση το βράδυ του Σαββάτου σε νέο έκτακτο Eurogroup. Σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιχειρήσουν να φέρουν «εις σάρκα μία» τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν στο Eurogroup της Πέμπτης για να γεφυρώσουν τις διαφορές που παραμένουν, το οποίο τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζουν ότι είναι εφικτό.

Η αγριεμένη απάντηση του Τσίπρα όταν ο Τουσκ του είπε: "The game is over" - "Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι"

«Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύρια ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα –μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Δεν είναι παιχνίδι» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας: Μην υποτιμάτε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν ταπεινώνεται

«Οι προτάσεις δυστυχώς των θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ», «το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε διάλογο που είχαν στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Επιπλέον, του τόνισε «να μην υποτιμά μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

ΔΝΤ: «Η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών την 30η Ιουνίου»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε πριν από λίγο ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών την 30ή Ιουνίου. Παράλληλα, την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει εγκαίρως την οφειλή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρυ Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Ματέο Ρέντσι: «Δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι»

Την επίπληξη του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι αντιμετώπισαν χθες οι ομολόγους του στις Βρυξέλλες για την ανικανότητά τους να συμφωνήσουν σε προτεινόμενο σχέδιο το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα και Ιταλία να ανακατανείμουν 40.000 μετανάστες σε άλλες χώρες, κατηγορώντας τους ότι δεν είναι άξιοι να αποκαλούνται Ευρωπαίοι. «Αν δεν συμφωνείτε με τον αριθμό 40.000, δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι», είπε αγανακτισμένος ο Ρέντσι στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τι σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μη σπαταλάτε το χρόνο μας», είπε, σύμφωνα με συμμετέχοντα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο καιρός σήμερα

Ηλιοφάνεια με σποραδικές νεφώσεις, πυκνότερες τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας όπου ενδέχεται να σημειωθούν και πρόσκαιρες τοπικές βροχοπτώσεις, αναμένουμε την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 11 έως 28 στη βόρεια Ελλάδα, 15 έως 29 στη δυτική Ελλάδα, 15 έως 28 στο βόρειο Αιγαίο και από 16 έως 28 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν κυρίως από τα βορειοδυτικά έως 5 και τοπικά στο Ιόνιο από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.



Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)