Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας - 07/07/2015

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η πρόταση που κομίζει στις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά

Ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει ενισχυμένος στους Ευρωπαίους έχοντας στις βαλίτσες του την επιστολή, το κοινό ανακοινωθέν, που υπέγραψαν μαζί του ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πρόταση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση δεν είναι και τόσο φρέσκια. Πρόκειται για την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά «με εκπτώσεις». Ωστόσο μένει μεγάλο ερώτημα αν η πρόταση αυτή υπάρχει πια και αν μπορεί να είναι βάση για συζήτηση, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο από τις Βρυξέλλες.
Ο κ. Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλούνται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και στο Eurogroup,  τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή είναι η τελευταία πρόταση που παρουσίασε από την πλευρά των εταίρων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με ορισμένες βελτιώσεις.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση από την πρόταση ζητάει τις εξής βασικές αλλαγές:
- Να μην προχωρήσει η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά. Τη συγκεκριμένη πρόταση έχει θέσει ως αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή» ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ.
-Η κυβέρνηση δεν δέχεται, επίσης, την αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%.
-Η ελληνική πρόταση θα προβλέπει να πάει σε βάθος χρόνου η αλλαγή στο ασφαλιστικό, όπως και κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019
-Θα προβλέπει μετάθεση για το 2016 της μείωσης των αμυντικών δαπανών.
-Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε για διετές πρόγραμμα με τον ESM.
-Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών έπεσε χθες το θέμα της χρηματοδότησης - γέφυρας για να υπάρχει χρόνος για το νέο πρόγραμμα.
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_659.html#ixzz3fBOKpIRw

Στο τραπέζι η πρόταση Γιούνκερ

Η λεγόμενη «πρόταση Γιούνκερ» που ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις κρίσιμες ημέρες πριν από το ναυάγιο και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ξαναέρχεται στο προσκήνιο ως βάση πρότασης για το νέο γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.
Η πρόταση βελτιώθηκε μετά τον αρχικό γύρο διαβουλεύσεων και περιλάμβανε διατήρηση του ΕΚΑΣ και συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Πρόκειται μια πρόταση που έδινε ελπίδες για απαγκίστρωση από το ΔΝΤ μέσω της αγοράς των δανείων που έχει η Ελλάδα στο Ταμείο. Επίσης, προτεινόταν ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία να πάει στο 13% κι όχι στο 23%. 
Μεταξύ των άλλων μέτρων που περιείχε η πρόταση ξεχωρίζουν: 
Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση 
Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά 
Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες 
Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος) 
Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ) 
Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις 
Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ 
Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό 
Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους 
Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ. 
Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6% 
Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021 
Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί 
Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις 
Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών 
Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο 
Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ). 
Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο. 
Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ 
Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο 
Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014. 
Να μην επανέλθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014 
Η πρόταση Γιούνκερ πάντως είχε απορριφθεί από την Αθήνα, κυρίως ως προς την εστίαση.

Αμετακίνητη στην τελευταία πρότασή της η Μέρκελ πιέζει για συμφωνία

Σε κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πριν το δείπνο εργασίας στο Παρίσι και λίγη ώρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει την ασφυξία στην ελληνική οικονομία, κρατώντας αμετάβλητο το όριο του ELA, δίνοντας επί της ουσίας ελάχιστο χρόνο στους ηγέτες της Ευρωζώνης για συμφωνία.Ως οικοδεσπότης, ο κ. Ολάντ μίλησε πρώτος και ανέφερε ότι «έχουμε Σύνοδο Κορυφής για να εξετάσουμε ελληνικές προτάσεις. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος πια. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομικό οικοδόμημα, έχει θεμελιωθεί πάνω σε αξίες. Υπάρχει η αλληλεγγύη και η ευθύνη».
Υπάρχει μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Λαμβάνοντας τον λόγο, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «δεχόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μιας δημοκρατικής χώρας. Πρέπει να δούμε πώς βλέπουν το αποτέλεσμα οι υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης. Η πόρτα των συνομιλιών παραμένει ανοιχτή, γι' αυτό πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής. Ο χρόνος πιέζει και θέλουμε αυτήν την εβδομάδα την πρόταση στο τραπέζι για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση. Χρειαζόμαστε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη». 
»Έχουμε δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αλλά οι προτάσεις του κ. Τσίπρα πρέπει να παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα. Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του, είπε ακόμη η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ξεκαθάρισε δε ότι «οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις δεν πληρούνται σήμερα».
Η ίδια, μιλώντας για το πακέτο των σκληρών μέτρων Γιούνκερ, τόνισε ότι «η τελευταία πρόταση ήταν η πιο γενναιόδωρη», αν και απορρίφθηκε από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και το κυβερνητικό επιτελείο.
Η συνάντηση διεξήχθη προκειμένου να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και να καθοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο Ντράγκι κουρεύει τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών και διατηρεί αμετάβλητο το όριο του ELA

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου τη Δευτέρα αποφάσισε να διατηρήσει το όριο του ELA (έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας) για τις ελληνικές τράπεζες αμετάβλητο.Παράλληλα προχώρησε σε «προσαρμογή» της αξίας των ενέχυρων που αποδέχεται η ΕΚΤ για τον ELA.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων.Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία εντός της εντολής της». 
Σύμφωνα με πληροφορίες,δύο στελέχη από το ΔΣ της ΕΚΤ που συμμετείχαν στη συνεδρίαση διαφώνησαν με την απόφαση για «προσαρμογή» της αξίας των ενέχυρων που αποδέχεται η ΕΚΤ για τον ELA.
Οικονομικοί κύκλοι εξηγούν πως το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναπροσάρμοσε το «κούρεμα» στα ενέχυρα (collaterals), στερεί σημαντικά ποσά ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες.
Σημειώνεται ότι για να αυξηθεί το ELA, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν επαρκή ενέχυρα (collaterals).Κούρεμα των ενεχύρων σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες που δίνουν ομόλογα για να πάρουν ρευστότητα από την ΕΚΤ πλέον θα παίρνουν λιγότερα χρήματα. Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το ποσοστό του «κουρέματος» το οποίο έχει και μεγάλη σημασία για τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών. 
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ επιβεβαιώνει την θέση της διοίκησής της να μην προκαταλάβει τις αποφάσεις των πολιτικών «κλείνοντας» την χρήση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Υποχρεώνεται όμως να αυξήσει το «κούρεμα» λόγω των εξελίξεων και της αβεβαιότητας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ στις εγγυήσεις των τραπεζών για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA με συνέπεια να συρρικνώνεται η διαθεσιμότητα των εγγυήσεων και η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας. Παρ’ όλα αυτά δεν αλλάζει το όριο χρήσης του ELA το οποίο παραμένει στα 89 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι σήμερα. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε στις 26 του Ιουνίου του 2015, μετά τη συζήτηση μίας πρότασης από την Τράπεζα της Ελλάδας.O ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων (collateral).
Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε συνδεδεμένα με την κυβέρνηση περιουσιακά στοιχεία.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αναπροσαρμόσει το "κούρεμα" (haircut) στα collateral που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδας για τον ELA.
Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του».

Νέος υπουργός οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα για την αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη, που υπέβαλε την παραίτησή του το πρωί της Δευτέρας.
Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας ορκίστηκε, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, με πολιτικό όρκο, λίγα λεπτά μετά τις στις 20:00 το απόγευμα, ενώ εν συνεχεία, μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής.
«Βελούδινη» διαδοχή
Μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η αλλαγή φρουράς στο κτήριο της οδού Καραγιώργη Σερβίας, το απόγευμα της Δευτέρας.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έπλεξε το εγκώμιο του διαδόχου του, ενώ από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήρε το έργο του προκατόχου του.
«Σήμερα η μοναδική είδηση πρέπει να είναι το μεγαλειώδες όχι στο δημοψήφισμα και πώς η κυβέρνηση θα το κεφαλαιοποιήσει» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι «αυτό που γίνεται εδώ είναι κάτι παραπάνω από την αλλαγή φρουράς».
«Με τον Ευκλείδη έχουμε κοινές αναφορές. Μας συνδέει και η κοινή μας απέχθεια στην απουσία επιχειρημάτων, στο "έτσι θα γίνει επειδή έτσι γινόταν για καιρό"», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτούς τους μήνες αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι αντί να αναθεματίζουμε το σκοτάδι, να ανάψουμε ένα μικρό κεράκι».
«Μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρξει σοβαρότατο πλήγμα στην φοροδιαφυγή στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.
Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «ήμασταν και θα είμαστε φίλοι με τον Γιάνη Βαρουφάκη». «Το μήνυμα της Κυριακής είναι κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Θα μείνει γραμμένο στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές», διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία μη βιώσιμη λύση.
«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο χάρη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Να συζητάει όλος ο πλανήτης για μία βιώσιμη λύση. Νομίζω ότι όλοι μαζί, όλος ο λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ελπίζω να συνεχίσω αυτό το έργο. Θα είναι δίπλα μου και θα μου δίνει συμβουλές» πρόσθεσε ο νέος υπουργός Οικονομικών.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Για κάτι καλύτερο για τους ανθρώπους που υποφέρανε. Για όλους αυτούς δουλεύουμε» εξήγησε παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος.
«Καλωσόρισμα» από τον Σόιμπλε
Λίγη ώρα πριν από την ορκωμοσία του διαδόχου του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε να τον καλωσορίσει στην «οικογένεια» της ευρωομάδας, επισημαίνοντας ότι η δουλειά του... κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.
«Ο Βαρουφάκης αντιπροσώπευε μια στάση με την οποία, σε πολλά σημεία, δεν συμφωνούσαμε. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε προσωπικό πρόβλημα και δεν υπάρχει ούτε τώρα, αφότου ανακοίνωσε ότι δεν είναι πλέον υπουργός. Όποιος τον διαδεχθεί θα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου δεν θα είναι εύκολο να βρει μια λύση με τους συναδέλφους του στο Eurogroup για τα προβλήματα της χώρας του, τα οποία δεν είναι απλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το who is who του νέου Τσάρου της Οικονομίας
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι οικονομολόγος και πολιτικός. Γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και είναι γιος του Στέφανου Τσακαλώτου. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλιά οικογένεια της Πρέβεζας ενώ ξάδερφος του παππού του ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Φοίτησε στο κολέγιο Ήτον και σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης.
Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είναι τακτικός καθηγητής από το 2010. 
Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Επίσης είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Είναι παντρεμένος με την Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ε.Ε, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Το τελευταίο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, είναι το Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός.

Συνεχίζεται η τραπεζική αργία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης

Μετά τη σχετική απόφαση της Δευτέρας, η τραπεζική αργία παρατείνεται μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και μέχρι νεωτέρας.
Η παράταση αποφασίστηκε στη σύσκεψη των των τραπεζιτών στο Γενικό Λογιστήριο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, με τη Λούκα Κατσέλη να σημειώνει ότι «αποφασίσαμε να παραταθεί για δύο μέρες η τραπεζική αργία. Αν υπάρξει απόφαση της ΕΚΤ που θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε κάτι για τους συνταξιούχους, θα αλλάξουμε και την απόφαση. Στόχος η ομαλοποίηση της αγοράς».
«Εργαζόμαστε και ετοιμάζουμε την σύνταξη της νέας ΠΝΠ που θα περιλαμβάνει αυξημένες τραπεζικές εργασίες» ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μάρδας.
Στο ΦΕΚ που φέρει την υπογραφή του νέου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναφέρεται ότι «Παρατείνεται έως και 8 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας" (ΦΕΚ Α΄ 65), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».
Βάσει της απόφασης αυτής, οι πολίτες θα μπορούν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης να σηκώνουν τα γνωστά 60άρια από τα ΑΤΜ.
Σημειώνεται ότι στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε δεν υπάρχει καμία αναφορά σε θυρίδες, καθώς οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για ακόμα δύο ημέρες.

Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη

Η Ελλάδα και η Ευρώπη θα πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβασμό που θα επιτρέπει στην πρώτη να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, αναφέρει σε νέα του παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα ο Λευκός Οίκος.
Όπως μάλιστα η επισημαίνεται, η επίλυση της ελληνικής κρίσης, είναι προς συμφέρον τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ.
Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρει η αμερικανική πλευρά, απαιτούνται μέτρα χρηματοδότησης και μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέπουν στην Ελλάδα να ανακτήσει σταθερότητα και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
«Παρά τις σημαντικές διαφορές», όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν τη σημασία της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αναφέρει η αμερικανική πλευρά. Ωστόσο, χαρακτηρίζει το θέμα ως «μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη», την οποία θα πρέπει να επιλύσουν από κοινού η Αθήνα με τους πιστωτές της.
Τέλος, τονίζεται ότι παρά την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν με ηρεμία.

Ο καιρός σήμερα

Ηλιοφάνεια και άνοδο της θερμοκρασίας αναμένουμε σε ολόκληρη τη χώρα την Τρίτη 7 Ιουλίου. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της βόρειας Ελλάδας.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 34 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 15 έως 35 στη βόρεια Ελλάδα, 19 έως 34 στη δυτική Ελλάδα, 18 έως 32 στο βόρειο Αιγαίο και από 19 έως 32 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως από τα βορειοδυτικά έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι βόρειοι έως 5 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τμήματα 6 με 7 μποφόρ.

Σαν σήμερα 7 Ιουλίου: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/7_7.html

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)