Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας - 10/07/2015

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Αυτή είναι η ελληνική πρόταση - Δείτε αναλυτικά τα νέα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, οι ανάγκες αποπληρωμής δανείων είναι 46 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται και η επιστροφή 7,5 δισ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν το 2015 από το Ελληνικό Δημόσιο για την κάλυψη δόσεων, χρήματα που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές ζητούν τη δέσμευση των δανειστών να τεθούν υπό διαπραγμάτευση περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του μακροχρόνιου χρέους μετά το 2022 και ρύθμιση του.
Το... «κοστούμι» των 12 δισ. ευρώ
Στην εισηγητική έκθεση επισημαίνεται ότι σε περίπτωση φορολογικών ελλειμμάτων θα εξεταστούν επιπλέον μέτρα, όπως:
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα έσοδα ενοικίων, από 11% σε 15%, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Επιπλέον αύξηση του φόρου εισοδήματος στο 29% για τις επιχειρήσεις (αντί για το 28% που προβλέπεται).
Το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε non paper με 17 σημεία-κλειδιά της εισηγητικής έκθεσης (13 σελίδων) που εστάλη στους θεσμούς.
α) Τα 17 σημεία του non paper:
Σύμφωνα με non paper του Μεγάρου Μαξίμου:
1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τηχρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ.
2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.
4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.
5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.
7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.
8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της
9. Θέσπιση περιουσιολογίου.
10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.
12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.
13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.
16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
β) Το νέο μνημόνιο (όπως εστάλη στα αγγλικά στους θεσμούς)/ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ZOUGLA.GR
ΦΠΑ
Το νέο καθεστώς ΦΠΑ προβλέπει τρεις συντελεστές, οι οποίοι θα επανεξεταστούν στα τέλη του 2016.
Ειδικότερα:
• 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα.
• 13% για βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, ξενοδοχεία, ενέργεια (λογαριασμοί φυσικού αερίου, ρεύματος), νερό.
• 23% στην εστίαση και στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα.
Ωστόσο, διατηρείται η έκπτωση 30% στα νησιά του Αιγαίου μέχρι τα τέλη του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά (Μύκονο, Σαντορίνη). Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά στις αρχές του 2017 θα συνοδεύεται από τη δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων.
Οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο zougla.gr, ανέφεραν πως το νέο καθεστώς στον ΦΠΑ θα συνοδεύεται από τις ακόλουθες αλλαγές στην αγορά:
1) Αυξάνεται από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ στα ακόλουθα προϊόντα:
* όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.).
* τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί).
* τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης.
* τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.
* τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια.
* τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).
Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών αυξάνονται άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.
2) Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.
3) Μειώνεται ελάχιστα από το 6,5% στο 6% ο συντελεστής για φάρμακα, εκδόσεις βιβλίων και εισιτήρια θεάτρου.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
α) Ιδιώτες
Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα από το 2016.
Αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%.
Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε σκάφη αναψυχής (από 10% σε 13%). Αφορά πλωτά μέσα άνω των 5 μέτρων (από τα 10 μέτρα που ισχύει σήμερα) βάσει των φορολογικών δηλώσεων για το 2014.
Θέσπιση νέου καθεστώτος όσον αφορά στην έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ.
β) Επιχειρήσεις
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%.
Αύξηση του φόρου επιχειρηματικών κερδών για τα εισοδήματα του 2015 και αύξηση της προκαταβολής του φόρου στο 100%. (Η προκαταβολή εφαρμόζεται και στις ατομικές επιχειρήσεις, σταδιακά εώς το 2017).
Αύξηση φόρου στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών με παράλληλη αύξηση του συντελεστή φορολόγησης με βάση το τονάζ.
Αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.
Κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς εφορία και ταμεία.
Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν εισοδηματική ικανότητα να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης και εφαρμογή επιτοκίων αγοράς στη ρύθμιση.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Διεύρυνση της έννοιας της φοροδιαφυγής
Δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης
ΕΝΦΙΑ
Επιβολή ΕΝΦΙΑ και εφέτος και το 2016, με έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανεξάρτητα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
«Ψαλίδι» κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. ευρώ με στοχευμένη δέσμη ενεργειών συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και των προμηθειών.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αποκρατικοποίηση της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, έως τον Οκτώβριο του 2015 θα έχει εξεταστεί άλλη εναλλακτική πρόταση με αντίστοιχο δημοσιονομικό όφελος.
Μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του υπόλοιπου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ.
Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πώληση:
α) περιφερειακών αεροδρομίων (με τους πλειοδότες που έχουν ήδη επιλεγεί)
β) ΤΡΑΙΝΟΣΕ
γ) ΕΓΝΑΤΙΑ
δ) ΟΛΠ και ΟΛΘ (καθορισμός ημερομηνίας για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015)
ε) Ελληνικού.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που θα εφαρμόσουν πλήρως τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2010 (ν. 3863) και θα εφαρμόσουν πλήρως ή θα αντικαταστήσουν (με κάτι ισοδύναμο) ή θα προσαρμόσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις που προέβλεπε η μεταρρύθμιση του 2012, ως μέρος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2015, προκειμένου να επιτευχθεί ισοδύναμη εξοικονόμηση πόρων και να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» επισημαίνεται στο ελληνικό έγγραφο.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου του 2015 θα αποφέρουν μόνιμα έσοδα της τάξεως του 0,25-0,50% του ΑΕΠ έως το 2015 και 1% του ΑΕΠ ετησίως από το 2016 και μετά.
Στα προτεινόμενα μέτρα του Ασφαλιστικού περιλαμβάνονται:
Δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, συμπεριλαμβανομένης και της προσαρμογής των ποινών για όσους βγαίνουν στη σύνταξη πριν από το 67ο έτος ή το 62ο (με 40 χρόνια εισφορών) μέχρι το 2022, με άμεση εφαρμογή. Εξαιρούνται τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι μητέρες με παιδιά με αναπηρία.
Ετήσια ποινή 10% αντί για 6% για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το νόμιμο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης (όπως αυτό διαμορφώνεται έως τη συμπλήρωση των νέων ορίων ηλικίας).
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Προβλέπεται να νομοθετηθεί άμεσα αυτή η αλλαγή και να αρχίσει να εφαρμόζεται για το 20% των δικαιούχων με υψηλή σύνταξη, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2016.
Παροχή βασικής εγγυημένης ανταποδοτικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το νόμιμο κανονικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης (67 έτη).
Ενσωμάτωση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και κατάργηση όλων των επιχορηγήσεων προς τα επικουρικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2015 (Ουσιαστικά όλα τα έσοδα θα προέρχονται από ιδίους πόρους).
Αύξηση των εισφορών Υγείας στο 5-6% (από 4%) για τους συνταξιούχους.
Νέο Ασφαλιστικό από τον Οκτώβριο.
Αύξηση των κοινωνικών συντάξεων του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους (κοινωνική σύνταξη).
Παράλληλα, σύμφωνα με το ελληνικό έγγραφο, «για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι αρχές θα νομοθετήσουν στις 31 Οκτωβρίου του 2015 μεταρρυθμίσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα προβλέπουν:
- Συγκεκριμένο σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις έτσι ώστε να υπάρξει στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
- Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης των εισφορών και των συντάξεων των αυταπασχολουμένων, με βάση το πραγματικό εισόδημά τους, αλλά και τους κανόνες των ελάχιστων απαιτούμενων εισφορών.
- Αναθεώρηση και εξορθολογισμός των διαφορετικών συστημάτων καθορισμού των βασικών συντάξεων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα για την απασχόληση την καταβολή εισφορών.
- Υπαρξη βασικών στοιχείων για μία ολοκληρωμένη προσαρμογή των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, μαζί και μέσω των κανόνων πληρωμής των εισφορών και των παροχών τους.
- Κατάργηση των κοινωνικών πόρων με τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συντάξεις και αντιστάθμιση τους με τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία από την 31η Οκτωβρίου 2015.
- Εναρμόνιση των κανόνων παροχής συντάξεων του ΟΓΑ με εκείνα που ισχύουν στο υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός εάν ο ΟΓΑ ενσωματωθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα γίνει έως το τέλος του 2017. Το 2015, η διαδικασία αυτή θα ενεργοποιηθεί μέσω νομοθεσίας για την ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα και η λειτουργική ενοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Περαιτέρω μειώσεις του λειτουργικού κόστους και πιο αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, με βελτιωμένη εξισορρόπηση των αναγκών των «εύπορων» και «φτωχότερων» ταμείων, θα ενθαρρύνονται ενεργά.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Διενέργεια διαβούλευσης προκειμένου να επανεξεταστεί όλο το φάσμα των υφιστάμενων ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης. Στη διαβούλευση θα ζητηθεί η συνδρομή διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILΟ).
Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
Πάγωμα οποιασδήποτε αλλαγής στις συλλογικές συμβάσεις (εφαρμογή νέου πλαισίου από το φθινόπωρο).
Νέο σύστημα συλλογικής διαπραγμάτευσης έως το δ' τρίμηνο του 2015.
Δράσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με στόχο: α) την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των νόμιμων εταιρειών, β) την προστασία των εργαζομένων και γ) την ενίσχυση των εσόδων από τον φόρο κοινωνικής ασφάλισης.
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του κόστους
Αντικατάσταση της έκπτωσης 20% για καταναλωτές υψηλής τάσης με κόστος βάσει τιμολογίων.
Νέο πλαίσιο υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμογή της ενεργειακής απόδοσης
Επανεξέταση της φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων
Ενίσχυση της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού.
ΑΓΡΟΤΕΣ
Αυστηρότερα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης
Κατάργηση αγροτικών φοροαπαλλαγών έως το τέλος του 2017 (επιδότηση για πετρέλαιο, αφορολόγητο επιδοτήσεων).
ΑΓΟΡΕΣ - ΟΟΣΑ
Υιοθέτηση των περισσότερων προτάσεων του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών.
Άνοιγμα των εξής επαγγελμάτων: α) μηχανικών, β) συμβολαιογράφων, γ) αναλογιστών και δ) δικαστικών επιμελητών.
Απελευθέρωση της αγοράς τουριστικών μισθωμάτων και μεταφοράς με πορθμεία.
Μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση επενδύσεων.
Μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.
ΔΙΚΤΥΑ 4-5G
Έσοδα μέσω της έκδοσης αδειών για δίκτυα 4G και 5G
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ - ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΝΑΛΙΩΝ
Φορολογία 30% στον ηλεκτρονικό τζόγο που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2015-16.
Προκήρυξη δημόσιου διεθνή διαγωνισμού για την απόκτηση άδειας λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και τον καθορισμό των σχετικών τελών χρήσης ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.
Φορολογία στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Μεταρρύθμιση στο Ενιαίο Μισθολόγιο, με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2016, θέτοντας τις βασικές παραμέτρους κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο και σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί για το μισθολογικό κόστος και με πλήρη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η σύνδεση των μισθών με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού της. (Οι αρχές θα εγκρίνουν επίσης τη νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των εξειδικευμένων δικτύων των μισθών, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2015).
Ευθυγράμμιση μη μισθολογικών προνομίων όπως ρυθμίσεις άδειας, ημερήσιες αποζημιώσεις, επιδόματα ταξιδιών και προνόμια, με τις βέλτιστες πρακτικές εντός τη ΕΕ, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Ενστερνισμό των νέων όρων Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής για ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους και του επιπέδου της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα που να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διασφάλιση της πτωτικής πορείας των μισθολογικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2019.
Πρόσληψη διευθυντών που θα αξιολογούν την απόδοση όλων των υπαλλήλων (στόχος η πρόσληψή τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 μετά από μια διαδικασία ελέγχου).
Εισαγωγή νέου συστήματος μόνιμης κινητικότητας που θα εφαρμοστεί από το 4ο τρίμηνο του 2015. Το πρόγραμμα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής εργασίας και θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας. Η τελική απόφαση σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων θα λαμβάνεται από την αρμόδια υπηρεσία. Αυτό θα εξορθολογίσει την κατανομή των πόρων, καθώς και τη στελέχωση του συνόλου της Γενικής Κυβέρνησης.
Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με βάση τις προηγούμενες συμφωνίες. Εισαγωγή μέτρων για τη μείωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια. Στενή συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τεχνική βοήθεια για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, τη διαμεσολάβηση και τα δικαστικά στατιστικά.
Ενίσχυση της εξουσίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Κατάρτιση αναθεωρημένου στρατηγικού σχεδίου κατά της διαφθοράς μέχρι τις 31 Ιουλίου 2015. Τροποποίηση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Νομοθεσία για το οικονομικό έγκλημα και έρευνες κατά της διαφθοράς από πολιτικές παρεμβάσεις.
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_572.html#ixzz3fSTERgVv

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση

Πρωτογενή πλεονάσματα 1% φέτος, 2% το 2016 και 3% το 2017 προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές. Επίσης προβλέπονται αναπροσαρμογές στους συντελεστές του ΦΠΑ με μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, σταδιακή κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αλλά με ανταποδοτική ενίσχυση για τους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους τους, η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ έως και το 2016.
Μεταξύ άλλων η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ έχει ως στόχο την καθαρή αύξηση των εσόδων 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Ειδικότερα η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ προβλέπεται να επιτευχθεί από τα ακόλουθα:
- Τη δημιουργία ενός ενιαίου συντελεστή 23% ο οποίος θα περιλαμβάνει τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφοδοσίας.
- Την παραμονή στο 13% των βασικών τροφίμων, της ενέργειας, του νερού και των ξενοδοχείων. Ειδικά για τα ξενοδοχεία, η αύξηση του ΦΠΑ στο 13% από το 6,5% σήμερα θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2015.
- Τη μείωση του υπερ-μειωμένου συντελεστή 6,5% στο 6% στον οποίο θα παραμείνουν φάρμακα, βιβλία και θέατρα.
Σε ότι αφορά το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγίου προτείνεται η σταδιακή κατάργησή του, που θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2015 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016. Σε πρώτη φάση θα καταργηθεί το καθεστώς αυτό σε νησιά με υψηλά εισοδήματα τα οποία αποτελούν γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, με εξαίρεση τα απομακρυσμένα. Στο τέλος του 2016, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η κατάργηση της εξαίρεσης, θα έχουν ληφθεί ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των ασθενέστερων οικονομικά κατοίκων των περιοχών αυτών.
Οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα μπορούν να επανεξετασθούν στο τέλος του 2016. Προϋπόθεση είναι οι όποιες απώλειες να καλυφθούν από αύξηση εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποδοτικότητας του φόρου.
Επίσης, μεταξύ άλλων, προτείνεται:
- Η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών μέχρι το 2017
- Η κατάργηση της επιδότησης επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες και ο επαναπροσδιορισμός της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης με τον προϋπολογισμό του 2016
- Η αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στο 100% μέχρι το 2017
- Η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από το 26% σήμερα στο 28%
- Η επέκταση της εφαρμογής του φόρου πολυτελείας και για τα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και η αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 13%
- Η αύξηση της φορολογίας επί του τονάζ των πλοίων και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας στο ναυτιλιακό κλάδο
- Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ φέτος και το 2016 με στόχο να εισφέρει έσοδα ύψους 2,65 δις ευρώ. Επίσης, αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να επιτευχθεί ο ίδιος στόχος στην περίπτωση μείωσης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.
- O επανασχεδιασμός του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος tax credit και η ενσωμάτων της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος
- Η μείωση του ανώτατου ορίου για τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016, μέσω της μείωσης προσωπικού και συμβάσεων προμηθειών
- Η θέσπιση φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων
- Η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών
- Η επέκταση της φορολογίας 30% επί των ακαθάριστων εσόδων από τυχερά παιγνίδια και τα VLT
- Η προκήρυξη διαδικασίας υποβολής προσφορών για την έκδοση αδειών 4G και 5G
- Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα από 1 Ιανουαρίου 2016 που θα λαμβάνει υπόψη την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού
- Αξιολόγηση της ενδεχόμενης αύξησης του κατώτατου ορίου τζίρου για την υπαγωγή στο καθεστώς ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ
Η κυβέρνηση με την πρότασή της δεσμεύεται ότι σε περίπτωση ελλείμματος θα εξετάσει την αύξηση της φορολογίας για τα ενοίκια και ειδικότερα την αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για υψηλότερα ποσά. Κατά τον ίδιο τρόπο θα εξετάσει την αύξηση της φορολογίας επί των κερδών των επιχειρήσεων από το 28% στο 29%.
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_228.html#ixzz3fSUIaDjY

Έφτασε η ελληνική πρόταση στα χέρια των δανειστών

Η ελληνική πρόταση έφτασε στα χέρια των δανειστών και πλέον οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.
Το ότι η πρόταση βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ευρωπαίων επιβεβαιώθηκε πριν από λίγα λεπτά, μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου, Reuters όπου ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως η ελληνική πρόταση βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_353.html#ixzz3fSUUuarj

Κατατέθηκε η ελληνική πρόταση στη Βουλή

Η πρόταση στη Βουλή, που βρίσκεται ήδη και στα χέρια των δανειστών, κατατέθηκε πριν από μερικά λεπτά και στην ελληνική βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση είναι στα Αγγλικά (όπως δηλαδή στάλθηκε στον πρόεδρο του Eurogroup), είναι ολόκληρη σε ένα άρθρο και συνοδεύεται από επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητά την εξουσιοδότηση του Κοινοβουλίου προκειμένου να πάει και πάλι στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαπραγματευτεί.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί αύριο. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες αρκετές εκ των οποίων είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής ενώ πριν η πρόταση θα εξεταστεί στην επιτροπή Οικονομικών.
Παράλληλα, μετά από περίπου 3,5 ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις και λίγα λεπτά αργότερα έφτασε εκεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Καμμένος – Λαφαζάνης δεν υπογράφουν το σχέδιο νόμου

Διαφωνίες φαίνεται να υπάρχουν στην κυβέρνηση όσον αφορά το σχέδιο νόμου της Ελληνικής κυβέρνησης για νέα συμφωνία με τους δανειστές η προθεσμία της οποίας εκπνέει την Κυριακή σύμφωνα με τους δανειστές.
Λίγο μετά τις 23:30 το βράδυ της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου της ελληνικής κυβέρνησης για νέα συμφωνία τριών χρόνων με στόχο να λάβει 53 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το πακέτο των μέτρων, για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ESM, όμως έτσι όπως αναρτάται στην σελίδα της ελληνικής Βουλής δεν φέρει τις υπογραφές δύο υπουργών. Συγκεκριμένα του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μεγάλο ερωτηματικό για την περαιτέρω στάση τους κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Καμμένος το απόγευμα της Πέμπτης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου απέφυγε να απαντήσει εάν συμφωνεί με το τελικό κείμενο παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στο κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών της περασμένης Πέμπτης ενώ ο κύριος Λαφαζάνης άσκησε σκληρή κριτική στην πρόταση μέσω της προσωπικής τους ιστοσελίδας Iskra.gr αναφέροντας πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν διαφέρει πολύ από εκείνη που είχε κάνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο πριν το δημοψήφισμα.
Το κείμενο, που έφτασε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, είναι γραμμένο στα αγγλικά και συνοδεύεται από την επιστολή του πρωθυπουργού ενώ στις Βρυξέλλες εστάλη και επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου η οποία υπογράμμιζε πως η εν λόγω πρόταση δείχνει την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Η Αριστερή Πλατφόρμα «ναρκοθετεί» τη συμφωνία

Σημαντικά εμπόδια φαίνεται πως βάζει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ στην επίτευξη της συμφωνίας που επιχειρεί η κυβέρνηση μετά από το αίτημα της Ελλάδας για νέα δανειακή σύμβαση στον ESM.
Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας είχαν τηρήσει σχετικά χαμηλούς τόνους το τελευταίο διάστημα, όσο ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού με τους εταίρους.
Ωστόσο, μετά και το ηχηρό «Όχι» στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, στελέχη που πρόσκεινται στον υπουργό ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη τάσσονται ανοιχτά υπέρ της ανένδοτης θέσης της κυβέρνησης και της μη υπογραφής νέου μνημονίου.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σήμερα σε ενεργειακό φόρουμ ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε πως το «όχι» του λαού δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό «ναι».
«Δεν θέλουμε στα δυο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού χωρίς μάλιστα να δίνεται καμία προοπτική στον τόπο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρεία, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο και έτοιμη να αποδεχθεί τετελεσμένα, αλλά διαθέτει πολλές επιλογές.
Οι δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη έρχονται μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία στελέχη προερχόμενα από την Αριστερή Πλατφόρμα τάχθηκαν κατά της υποχωρητικής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις αιτιάσεις των δανειστών.
Στελέχη και βουλευτές που πρόσκεινται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα, απευθύνουν έκκληση για ισχυρή παρουσία των πολιτών στη νέα συγκέντρωση υπέρ του «Όχι», η οποία ωστόσο μετά και τη διαφαινόμενη σύγκλιση της κυβέρνησης με τους δανειστές μέσα από το αίτημα στον ESM, μεταφράζεται ως έκκληση για ρήξη με την Ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι η Κουμουνδούρου μέχρι στιγμής τηρεί αποστάσεις ασφαλείας, καθώς δεν έχει βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση - πρόσκληση στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.
Η τακτική αυτή που ακολουθούν στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε σύγκρουση με τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο που επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κάποιο κρυφό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή».

ΔΝΤ: Η συμφωνία απαιτεί δύσκολες αποφάσεις και από τις δυο πλευρές

Μια συμφωνία της Ελλάδος με τους δανειστές της θα απαιτήσει σκληρές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές, αυτό υποστήριξε ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελληνική κρίση μέχρι στιγμής «δεν έχει οδηγήσει σε μία μετάδοση όπως συνέβη στην περίπτωση της Lehman Brothers».
Όπως επεσήμανε ο κ. Blanchard μία συμφωνία απαιτεί να γίνουν κινήσεις τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό πεδίο. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές σχέδιο χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του χρέους.
Ο ίδιος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αποδεχτεί το Ταμείο παράταση για την εξόφληση των υποχρεώσεων της Ελλάδος ανέφερε ότι πολλές από τις χώρες μέλη του ΔΝΤ είναι φτωχότερες από την Ελλάδα και ποτέ δεν έχουν λάβει ανάλογες διευκολύνσεις.
«Στο βαθμό που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτό έχει συνέπειες. Δεν μπορούμε απλά να τις επεκτείνουμε χωρίς πρόγραμμα» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Μέρκελ: Εκτός συζήτησης ένα κλασικό κούρεμα του ελληνικού χρέους

Στη διάρκεια επίσκεψής της στην πρωτεύουσα της Βοσνίας Σαράγεβο, η κ. Μέρκελ τόνισε πως ένα κλασικό κούρεμα των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης.
«Το 2012 ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Επιμηκύναμε τις ωριμάνσεις, αναβάλαμε την απαίτηση αποπληρωμής για τα δάνεια του EFSF έως το 2020. Δεν αντιμετωπίζουμε λοιπόν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για πρώτη φορά», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος ερωτηθείσα σχετικά με τις διαφορές με το ΔΝΤ για μια απομείωση του χρέους της Ελλάδας.
«Έχω δηλώσει πως ένα κλασικό κούρεμα είναι για μένα εκτός συζήτησης και αυτό δεν έχει αλλάξει από χθες μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Υπερψηφίστηκαν και τα τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια με ονομαστική ψηφοφορία

Τα τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, που τέθηκαν σε ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος της Χρυσής Αυγής, ψηφίστηκαν με διευρυμένη πλειοψηφία, παρά την αρνητική τοποθέτηση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, από την Ολομέλεια της Βουλής. 
Το άρθρο 1 (ως προς το σκέλος β, που τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία, καθώς το α σκέλος του υπερψηφίστηκε χθες) αφορά στην απόκτηση της ιθαγένειας από παιδιά νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα (τα παιδιά της λεγόμενης δεύτερης γενιάς μεταναστών)
Το άρθρο 7 αφορά το καθεστώς εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για εποχική εργασία.
Το άρθρο 8 αφορά σε ρυθμίσεις μεταναστευτικής νομοθεσίας.
Το άρθρο 10 τροποποιεί διατάξεις, οι οποίες αφορούν σε επίδοση απορριπτικών αποφάσεων χορήγησης ιθαγένειας ή ασύλου και απομάκρυνσης από τη χώρα. Το άρθρο 1, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις (179). Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΧΑ και των ΑΝΕΛ (84).
Το άρθρο 7, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις (232). Καταψήφισαν η ΧΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ (31).
Το άρθρο 8, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις (179). Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΧΑ και των ΑΝΕΛ (84).
Το άρθρο 10, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις (179). Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΧΑ και των ΑΝΕΛ (84).
Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του κόμματος, Αθ. Παπαχριστόπουλος, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και Έλενα Κουντουρά.
Από το αρμόδιο υπουργείο εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, λόγω της απουσίας της από τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στην Ολομέλεια επί του νομοσχέδιο.

Ο καιρός σήμερα

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις οι οποίες στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές, κυρίως σε ορεινές περιοχές, αναμένουμε την Παρασκευή 10 Ιουλίου.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 15 έως 33 στη βόρεια Ελλάδα, 18 έως 33 στη δυτική Ελλάδα, 19 έως 34 στο βόρειο Αιγαίο και από 18 έως 31 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στα πελάγη αρχικά θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ, με εξαίρεση τα νότια τμήματα όπου θα είναι κυρίως δυτικοί έως 5 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν παντού σε βορειοδυτικούς με μικρή ενίσχυση.

Σαν σήμερα 10 Ιουλίου: http://e-didaskalia.blogspot.gr/2015/07/10_10.html

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)