Τα 12 κορυφαία ελληνικά νησιά για διακοπές!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
TOP 12 : Δειτε σε ποιο ελληνικο νησι πρεπει να πατε φετος (PHOTOS)
Κάποιοι -και είναι αρκετοί- επιλέγουν το νησί των διακοπών τους µε προτεραιότητες. Άλλοι µε γνώµονα τις παραλίες, άλλοι για τα φυσικά τοπία, άλλοι για την ησυχία και άλλοι ακριβώς για το αντίθετο... Εµείς ανακαλύψαµε 12 πανέµορφα ελληνικά νησιά, που είναι τοπ σε συγκεκριµένες περιζήτητες κατηγορίες! Αν λοιπόν και εσείς επιλέγετε θεµατικό τουρισµό, δείτε σε ποιο νησί πρέπει να πάτε φέτος το καλοκαίρι!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΚΕΙΜΕΝΟ: Κατερίνα Ρίγκου 

Εντυπωσιακές παραλίες

Η εντυπωσιακή παραλία Ναυάγιο!
Η εντυπωσιακή παραλία Ναυάγιο!
Οι έννοιες καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος, αµµουδιά είναι συνώνυµες της Ελλάδας.
Οι παραλίες αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες επιλογής καλοκαιρινού προορισµού, ενώ για κάποιους βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των επιλογών τους. Σίγουρα, υπέροχες αµµουδιές συναντάµε σε κάθε νησί. Όσο δύσκολη όµως κι αν είναι η επιλογή, ξεχωρίσαµε τα δύο εκείνα νησιά των οποίων οι παραλίες κόβουν την ανάσα...
Το Ναυάγιο από... κοντά.
Το Ναυάγιο από... κοντά.
Σαφώς τα πρωτεία κρατά η  Ζάκυνθος. Το νοτιότερο νησί του Ιονίου είναι ένα από τα πιο δηµοφιλή της χώρας - και όχι άδικα. Σε όλο το µήκος των ακτών υπάρχουν παραλίες κάθε είδους, κάποιες που έχουν ψηφιστεί ανάµεσα στις κορυφαίες της Ευρώπης, πολλές µε beach bars και εξαιρετικές ταβέρνες, άλλες για όσους επιθυµούν να απολαύσουν ηρεµία και χαλάρωση, οι περισσότερες µε χρυσή άµµο και µε τον παφλασµό των κυµάτων, τις αραγµένες βαρκούλες, τα κρυστάλλινα νερά και τα έντονα χρώµατα να τις κάνουν ξεχωριστές! Μεταξύ τους, οι Αλυκές, στο βορειοανατολικό τµήµα του νησιού, οργανωµένη και αµµώδης ακτή µε ρηχά νερά και ψιλή άµµο, και δίπλα τους ο Αλικανάς, µε θαλάσσια σπορ και εστιατόρια. Επίσης, ο Άγιος Σώστης, µια µικρή και σχετικά ήσυχη ακρογιαλιά στον κόλπο του Λαγανά, που µια ξύλινη γέφυρα την ενώνει µε το απέναντι οµώνυµο νησάκι (υπάρχει και δυνατότητα ενοικίασης σκάφους).
 Ανεπανάληπτο το τοπίο του Άγιου Σώστη
Ανεπανάληπτο το τοπίο του Άγιου Σώστη
Στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού συναντάµε το Βασιλικό, αλλά και τον Άγιο Νικόλαο, µε χαρακτηριστικά του το πολύ πράσινο και τα beach bars, µε τη µουσική να ανεβάζει τη διάθεση. Από τις δηµοφιλέστερες είναι και η Μπανάνα, 15 χλµ. νότια της χώρας, όπου η άµµος λάµπει στον ήλιο, τα κρυστάλλινα νερά «µαγνητίζουν» τους λουόµενους και τα δεκάδες bars προσφέρουν ατελείωτη διασκέδαση. Ο Γέρακας είναι µια όµορφη, αµµώδης και µε πολύ εύκολη πρόσβαση παραλία. Εκεί απαγορεύονται τα θαλάσσια σπορ, καθώς αποτελεί ένα από τα αγαπηµένα σηµεία της θαλάσσιας χελώνας. Προέκταση της αµµώδους παραλίας του Λαγανά, η ακτή στο Καλαµάκι διαθέτει ίσως το καλύτερο ηλιοβασίλεµα στηΖάκυνθο, ενώ θα βρείτε εστιατόρια και η πρόσβαση είναι πολύ άνετη. Ο Λαγανάς είναι από τις πιο αγαπητές ζακυνθινές παραλίες, στο µυχό του οµώνυµου κόλπου, µε εννιά χιλιόµετρα λευκής άµµου, πολλά bars και µε τη δυνατότητα µικρών εξορµήσεων µε σκάφη! Στον ίδιο κόλπο, το Μαραθονήσι, ένα µικρό ακατοίκητο νησάκι, έχει µια µικρή αλλά µαγευτική αµµουδιά, όπου θα φτάσετε µε σκάφος από τον Λαγανά ή το Κερί.
Οι περίφημες Γαλάζιες Σπηλιές
Οι περίφημες Γαλάζιες Σπηλιές
Επιστέγασµα όλων, φυσικά, το Ναυάγιο! Δεν νοείται επίσκεψη στη Ζάκυνθο χωρίς µια βόλτα στην πλέον πολυφωτογραφηµένη ακτή του νησιού, στο βορειοδυτικό τµήµα του. Ένας κλειστός όρµος -η πρόσβαση είναι δυνατή µόνο µε σκάφος- του οποίου η εικόνα µοιάζει ψεύτικη, καθώς διπλώνει σε έναν όµορφο λευκό ασβεστόλιθο και βρέχεται από τα νερά του Ιονίου, τόσο καθαρά που µπορείτε να δείτε τους κόκκους της άµµου ακόµα και από 10 µέτρα απόσταση.
Το υπέροχο Κλέφτικο...
Το υπέροχο Κλέφτικο...
Από την άλλη, αν προτιµάτε παραλίες πιο «ήσυχες», µε λιγότερο κόσµο, η καλύτερη επιλογή είναι η Μήλος, όπου η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει δηµιουργήσει άγρια τοπία και ένα πραγµατικό πανόραµα παράκτιων αποχρώσεων - πρόκειται για ένα νησί των χρωµάτων! Επιλέξτε κάποια από τις 70 υπέροχες παραλίες, ανάλογα µε τη διάθεσή σας: εκθαµβωτικά λευκές, µε µαύρη, ροζ ακόµα και κόκκινη άµµο, σε όλα τα σχήµατα και τα µεγέθη, από περλίτη και σαν χιόνι, όπως η άµµος της Φυρίπλακας - χαρακτηριστική παραλία της νότιας ακτής του νησιού, που ξεχωρίζει όλη για τις αµµουδιές της, µε νερά συνεχώς πεντακάθαρα, µια και από εδώ µέχρι την  Κρήτη συναντά κανείς µόνο... θάλασσα. Άλλες µε κοχύλια, βότσαλα, λεπτή άµµο, χρωµατιστά βράχια... Από τις πιο διάσηµες, το Τσιγκράδο, κολπίσκος µε µικρές σπηλιές για εξερεύνηση, µε γαλάζια νερά και εξαίσια αµµουδιά, φυσικά το Σαρακήνικο, παγκοσµίως γνωστό, χάρη στην ιδιοµορφία των βράχων που «αιχµαλωτίζουν» µια πολύ στενή αµµουδιά.
 Εντυπωσιακοί σχηματισμοί βράχων στο Σαρακήνικο...
Εντυπωσιακοί σχηματισμοί βράχων στο Σαρακήνικο...
Οι άνεµοι έχουν σχηµατίσει πολύ ιδιαίτερες παραλίες σε όλη τη βόρεια πλευρά του νησιού. Για να τις επισκεφθείτε, βέβαια, πρέπει να µη φυσάνε πολύ ισχυροί βοριάδες. Αξίζει, όµως, να κάνετε µια βόλτα στους λείους βράχους και να θαυµάσετε τη θάλασσα να σκάει στην ακτή. Ακόµα, µπορείτε να κολυµπήσετε σε παραλίες µε νερά τιρκουάζ, γαλάζια, σµαραγδί, πράσινα και βιολετί - σε ορισµένα σηµεία κατά µήκος της ανατολικής ακτής τα χρώµατα έρχονται ακόµα και σε έναν καλειδοσκοπικό συνδυασµό! Στη βόρεια πλευρά, ο Παπαφράγκας είναι µια µικρή παραλία, µια εσοχή στα βράχια. Η θάλασσα µπαίνει από το βράχο και καταλήγει σε µια πολύ µικρή αµµουδιά.
Είναι πραγµατικά δύσκολη η κατάβαση, αλλά αυτή η παραλία, κάποιον «ήσυχο» µήνα, προσφέρει µια prive όαση στο Αιγαίο! Από τις πιο δηµοφιλείς είναι το Κλέφτικο, που δεν είναι ακριβώς παραλία, ούτε µόνο ένας βράχος, όπως δείχνουν οι καρτ ποστάλ. Είναι τρεις συνεχόµενοι κόλποι µε πολλές σπηλιές για να εξερευνήσει κανείς, προστατευµένα κολπάκια για να ρίξετε άγκυρα στα υπέροχα νερά (στο Κλέφτικο θα φτάσετε µε ιστιοπλοϊκό ή καραβάκι) και έναν συνδυασµό πανέµορφων τοπίων!
 Εξίσου εντυπωσιακή και η ομορφιά του βυθού...
Εξίσου εντυπωσιακή και η ομορφιά του βυθού...
Τον Σεπτέµβριο και τον Οκτώβριο αλλά και τα βράδια το φως ενισχύει περαιτέρω την παλέτα των χρωµάτων. Με µια λέξη... ευδαιµονία.

Μαγευτική θέα

Απαράμιλλη η γραφικότητα της Σαντορίνης.
Για µερικούς ταξιδιώτες, η τοποθεσία και η θέα είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της επιλογής του τόπου διακοπών τους.
Αν λοιπόν στη κορυφή της λίστας σας είναι ένα τοπίο µε εκθαµβωτική θέα, που θα παρασύρει τις αισθήσεις σας,... την πρωτιά έχει σίγουρα η Σαντορίνη! Η θάλασσα και ο ουρανός έχουν «συγχωνευτεί» σε ένα ωκεάνιο πανόραµα, ενώ η θερµότητα του ήλιου δηµιουργεί µια σχεδόν µυστικιστική οµίχλη στον ορίζοντα.
Εκθαμβωτική η θέα από όλα τα σημεία της Καλντέρας...
Τεράστιες, απόκρηµνες βραχώδεις ακτές «κατρακυλούν» κάθετα στα αναδευόµενα νερά. Λευκά χωριά φαίνονται σαν να κρέµονται από τον γκρεµό, αψηφώντας την έννοια της βαρύτητας, ενώ το αρχιτεκτονικό «τοπίο» µε τα ασβεστωµένα κτίσµατα διανθίζεται µε πινελιές από έντονες ροζ και κόκκινες µπουκαµβίλιες...
Τα Φηρά... σκαρφαλωμένα στον γκρεμό.
Η καλύτερη θέα είναι στα Φηρά, ένα «πάντρεµα» βενετσιάνικης και κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, όπου οι λευκοί λιθόστρωτοι δρόµοι είναι γεµάτοι καταστήµατα, εστιατόρια και cafes στο χείλος της ηφαιστειακής καλντέρας, σχεδόν 300 µ. πάνω από το λιµάνι. Κατά τη δύση του ηλίου ονειρεµένο σηµείο είναι η Οία, στην άλλη άκρη της Καλντέρας, ολόλευκη και «βυθισµένη» σε ηφαιστειακά πετρώµατα, ενώ οι γαλάζιοι τρούλοι υψώνονται πάνω από τα εκπληκτικά κοκκινωπά χρώµατα στο Αµµούδι, που από εκεί το ηλιοβασίλεµα είναι από τα οµορφότερα του κόσµου!
Η Χώρα της Φολεγάνδρου.
Για θέα πιο «ώριµη», η Φολέγανδρος προσφέρει µια λιγότερο οικεία επιλογή αλλά και µια εκλεπτυσµένη ατµόσφαιρα. Περιπλανηθείτε ανάµεσα στα µικρά καταστήµατα, τα καφενεία, τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα χαρακτηριστικά χωριά «τοποθετηµένα» ελικοειδώς κατά µήκος των δρόµων του νησιού, όπου ξερολιθιές έχουν ανεγερθεί για την προστασία από τους ανέµους των σιτηρών που καλλιεργούνται στις ηλιόλουστες πλαγιές. Εξερευνήστε τους έρηµους λόφους, πληµµυρισµένους από τις µυρωδιές των λουλουδιών και των βοτάνων, όπως είναι το θυµάρι και η ρίγανη, που µεταφέρονται από το αεράκι.
Ανεπανάληπτα τοπία στη Φολέγανδρο.
Η εκκλησία της Παναγίας στην κορυφή του λόφου προσφέρει µια υπέροχη θέα της Χώρας και της δυτικής ακτής, ενώ η περιοχή γύρω από το κάστρο -ένα µικρό ενετικό φρούριο που χτίστηκε το 1210-, θα σας µεταφέρει πίσω στον Μεσαίωνα.
Άκρως... γοητευτικά στενάκια στη Φολέγανδρο.
Ή, εναλλακτικά, καθίστε για λίγο κάτω από ένα δέντρο στο κέντρο της Χώρας, σε κάποια από τις τρεις πλατείες της, και απολαύστε το θέαµα των ιβίσκων να ξεχειλίζουν από τα µικρά ξύλινα µπαλκόνια, τη στιγµή που οι ήχοι αυτού του ήσυχου µέρους και οι µυρωδιές θα παρασύρουν τις αισθήσεις σας...

Κοσµοπολίτικα

Η Μύκονος, πόλος έλξης trendy κοινού.
Αν τώρα η επιλογή σας έχει να κάνει µε την άνεση, την πολυτέλεια, τις παροχές υψηλών προδιαγραφών, το shopping, η επιλογή είναι σαφής: η Μύκονος! Η αίγλη και το luxury πάνε χέρι χέρι µε το νησί ήδη από τη δεκαετία του 1960, όταν η Grace Kelly και η Τζάκι Ωνάση, οι τότε «βασίλισσες» της οθόνης και του διεθνούς jet set, συνήθιζαν να απολαµβάνουν το αεράκι της.
Χαρακτηριστική εικόνα της Μυκόνου
Σήµερα, το Νησί των Ανέµων συνεχίζει... να βασιλεύει και σαφώς είναι ο νούµερο ένα κοσµοπολίτικος προορισµός στη χώρα, αλλά και ένας από τους πιο trendy προορισµούς διακοπών παγοσµίως, επιλογή εγχώριων και διεθνών celebrities. Αστραφτερά σκάφη αραγµένα στη µαρίνα της, ελικόπτερα, boutiques πασίγνωστων international brands, πεντάστερα ξενοδοχεία, exclusive services, parties και events, εστιατόρια υψηλής γαστρονοµίας, παραλίες οργανωµένες µε luxury υπηρεσίες, όπου η σαµπάνια ρέει σε αφθονία, παγκοσµίου φήµης spa µε εξειδικευµένες θεραπείες...
Οι εμβληματικοί μύλοι...
Και, από την άλλη, το «άγριο» κοµµάτι του νησιού, µε τις πιο «ήσυχες» παραλίες του, τα γραφικά χωριά, τους ανεµόµυλους, την καταγάλανη θάλασσα και τα υπέροχα ηλιοβασιλέµατα, εξακολουθεί να θυµίζει ότι η Μύκονος, πέρα από τα... φώτα και τη διεθνή φήµη της, είναι ένα τόπος πανέµορφος, ένα νόµισµα µε δύο όψεις.
Το λιμάνι της Πάτμου.
Σε contrast, η Πάτµος είναι η up coming «ξαδέρφη» της Μυκόνου. Αν και από τα πιο µικρά νησιά των Δωδεκανήσων, είναι ένας από τους δηµοφιλέστερους προορισµούς του ελληνικού jet set. Πολυτέλεια, σε χαµηλότερους τόνους από εκείνους της Μυκόνου -δεν είναι ακριβώς στην ίδια φιλοσοφία-, µε lazy διαθέσεις στις glorious παραλίες και γεύµατα λουκούλλεια µέσα σε σκάφη αραγµένα στο λιµάνι. Μέχρι το glamourous να κατακτήσει το νησί αυτό, πέρασε από την αυθεντικότητα και την απλότητα της παλιάς πόλης...
Η Χώρα της Πάτμου τη νύχτα...
Οι ασβεστωµένοι τοίχοι «εξουδετερώνονται» από την αφθονία σε άνθη και στα στενά λιθόστρωτα δροµάκια εντυπωσιάζουν τα καλοδιατηρηµένα βυζαντινά σπίτια, σε ισορροπία µε τα αρχοντικά του Αιγαίου. Ενδεχοµένως στην Πάτµο να αισθανθείτε και µια µικρή πνευµατική φώτιση - λόγω του έντονου θρησκευτικού στοιχείου, µε τις πολλές εκκλησίες και τα µοναστήρια, µεταξύ των οποίων και το µοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, του 11ου αιώνα, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, γεµάτο βυζαντινές και µεταβυζαντινές εικόνες, περγαµηνές, πατριαρχικές σφραγίδες, εικονογραφηµένα χειρόγραφα, σπάνια παλιά βιβλία και υπέροχες τοιχογραφίες που χρονολογούνται πάνω από 800 χρόνια... Φώτιση που είναι απαραίτητη, όµως, για να αντισταθµίζει τις έντονες επιρροές και τα χαρακτηριστικά σηµάδια του σύγχρονου lifestyle.

Φύση

Η Αλόννησος ξεχωρίζει και για τα υπέροχα ακρογιάλια της...
Αν είστε από τους ταξιδιώτες που επιθυµείτε να σας περιβάλλουν γαλήνια τοπία, αν στη κορυφή των προτιµήσεών σας είναι ένα νησί που συνδυάζει την ηρεµία µε τη φύση, τότε η Αλόννησος είναι ο ιδανικός προορισµός. Ευλογηµένη µε φυσικά άγρια τοπία, ντυµένη µε πευκοδάση, ελαιώνες και περιβόλια, είναι το πιο αποµακρυσµένο από τα τρία µεγάλα νησιά των Βόρειων Σποράδων. Έχει επίσης ιστορία στην οινοποιία και βαθιά ριζωµένες στην παράδοση τεχνικές «λαϊκής» ιατρικής, που διατηρούνται ζωντανές στη Διεθνή Ακαδηµία κλασικής οµοιοπαθητικής του νησιού. Για απόλυτη αίσθηση ευεξίας, απλώς περιπλανηθείτε ανάµεσα στις αµυγδαλιές, τις σταφυλιές, τις συκιές, τους ελαιώνες και τις εκτάσεις µε τα αρωµατικά έλατα... Σταθείτε στις αναρίθµητες προνοµιακές θέσεις προκειµένου να χαθεί το βλέµµα στη θάλασσα, στα νερά εκείνα που ο µύθος θέλει να έπλευσαν ο Ιάσωνας και οι Αργοναύτες πηγαίνοντας να πάρουν το χρυσόµαλλο δέρας και οι Αχαιοί για να καταλάβουν την Τροία.
Το θρησκευτικό στοιχείο πανταχού παρόν στην Αλόννησο...
Από την άλλη, οι παραλίες του νησιού και τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά προσφέρουν µοναδικές στιγµές ηρεµίας και γαλήνης. Το εθνικό πάρκο των Βορείων Σποράδων προσφέρει καταφύγιο σε σπάνια θαλασσοπούλια, δελφίνια, τη Μεσογειακή φώκια, ενώ µια µέρα στη θάλασσα µπορεί να περιλαµβάνει και εξερεύνηση του σπηλαίου των Γιούρων, µε τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες, «κατοικία» του οµηρικού Κύκλωπα, το οποίο τώρα «φιλοξενεί» ένα σπάνιο είδος αίγαγρου. Ιδανικό για εξορµήσεις είναι και το νησί Σκάντζουρα, µε υψόµετρο που φτάνει µόλις τα 107 µ., ανάµεσα στην Αλόννησο και τη Σκύρο... Παρθένο µέρος, ξηρό, µε αµµώδεις παραλίες, ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, όπως και η Κυρά Παναγιά, µε το εγκαταλειµµένο πλέον εντυπωσιακό µοναστήρι στο ψηλότερο σηµείο της, ή η Ψαθούρα, ένα ηφαιστειακό νησί στο οποίο δεσπόζει ο ψηλότερος φάρος στο Αιγαίο!
Η Λέσβος είναι ένα καταπράσινο νησί.
Από την άλλη, οι αθεράπευτα ροµαντικοί θα ερωτευτούν τη Λέσβο - αγαπηµένος προορισµός καλλιτεχνών και συγγραφέων. Είναι ευλογηµένη µε όµορφα χωριά, γραφικά λιµάνια, µουσεία τέχνης. Σύµφωνα µε τη µυθολογία, τα τείχη του Μόλυβου (µεγάλος παραδοσιακός οικισµός) πολιορκούνταν από τον ίδιο τον Αχιλλέα. Τα αρχαία µνηµεία του νησιού είναι ξεχωριστά. Με έναν περίεργο τρόπο, το φως εδώ φαίνεται φωτεινότερο και η φύση ανέγγιχτη...
Τα δέντρα στη Λέσβο φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Οι όρµοι, που µοιάζουν να έχουν κλείσει άλλα νησιά του Αιγαίου µέσα τους, το απολιθωµένο δάσος, σε µια απόκρηµνη άκρη πευκόφυτων τοπίων, οι ιαµατικές πηγές... είναι κάποιες από τις άµεσες «αποδείξεις» ότι το νησί είναι αντιπροσωπευτικό δείγµα της ελληνικής φύσης. Η Καλλονή είναι γνωστή για τη σαρδέλα που αλιεύεται στον κόλπο της. Επίνειό της είναι η Σκάλα, γραφικός παραλιακός οικισµός στο µυχό του κόλπου, µε εκτεταµένη αµµουδιά - τον Αύγουστο πραγµατοποιείται εδώ η γιορτή της σαρδέλας.
Κλασική εικόνα της ενδοχώρας της Λέσβου.
Στη Λέσβο υπάρχει η µεγαλύτερη ποικιλία αγριολούλουδων και πτηνών από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη - το νησί αποτελεί την κύρια στάση των ανοιξιάτικων µεταναστευτικών διαδροµών από την Αφρική. Τέλος, εξαιρετικές επιλογές είναι να χαλαρώσετε σε κάποια από τις µικρές χαρακτηριστικές ταβέρνες, να περιπλανηθείτε στα παλιά όµορφα πέτρινα γεφύρια, να σταµατήσετε για µια βουτιά σε όποιο σηµείο προκαλέσει το ενδιαφέρον σας, ή ακόµα να πάτε βόλτα µε άλογο (υπάρχουν εξειδικευµένες σχολές ιππασίας) γύρω από τα χωριά. Άλλωστε, οι ήρεµοι ρυθµοί αποδεικνύουν ότι η Λέσβος είναι ο ιδανικός προορισµός για επιστροφή στη φύση!
Το κάστρο της Μυτιλήνης.

Ιστορία/ Κουλτούρα

Εικόνα από την άκρως ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη της Ρόδου.
Η χώρα µας είναι συνυφασµένη µε την ιστορία σε κάθε σηµείο της. Μνηµεία και τεκµήρια πολιτισµού δίνουν το παρών παντού. Αν όµως θέλετε να συνδυάσετε αυτό το στοιχείο µε τις διακοπές σας, είστε πνεύµα ανήσυχο και φιλοµαθές, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή καλοκαιρινού προορισµού από τη Ρόδο. Ορίζεται ως το σταυροδρόµι δύο βασικών θαλάσσιων διαδροµών και τριών ηπείρων και έχει υπάρξει ένα µωσαϊκό πολιτισµών. Πρώτη στάση εδώ, η µεσαιωνική πόλη-µνηµείο παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO. Κλασικές, ρωµαϊκές, βυζαντινές, οθωµανικές και ιταλικές επιρροές έχουν αφήσει το σηµάδι τους σε µια µεγάλη και ιδιαίτερη «συλλογή» από φρούρια, πύλες, δροµάκια, µιναρέδες, πλατείες, τζαµιά, λουτρά. Πίσω από τα τείχη, η νέα πόλη, που επιδεικνύει µαγευτικά βενετσιάνικα, νεοκλασικά και µοντέρνα κτήρια.
Ο πύργος του Ρολογιού στην Παλιά Πόλη.
Στο πάρκο Ροδίνι, ίσως το αρχαιότερο πάρκο του κόσµου -ένας επίγειος παράδεισος-, µπορείτε να περιπλανηθείτε ανάµεσα σε πλατάνια, τρεχούµενα νερά, παγόνια, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον και στα χνάρια που ενδεχοµένως πάτησαν ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Κικέρωνας και ο Ποµπήιος, οι οποίοι λέγεται ότι είχαν σπουδάσει στην εκεί Σχολή Ρητορικής. Σε κοντινή απόσταση, ο λόφος του Αγίου Στεφάνου σηµατοδοτεί το χώρο της Ακρόπολης της Ρόδου και φιλοξενεί τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα.
Η Λίνδος και η ασυναγώνιστη θέα στη Μεσόγειο.
Γύρω από την πρωτεύουσα του νησιού, η οποία έχει 24 αιώνες ιστορία, η πολιτιστική γενναιοδωρία συνεχίζεται. Είναι πανταχού παρούσα σε παραδοσιακά χωριά, χρωµατιστά σπίτια, αυλές στρωµένες µε βότσαλα, κεραµικά πιάτα και υφαντά... Κοντά στην Ιαλυσό βρίσκονται τα ερείπια των -από τον 3ο αιώνα π.Χ.- ναών του Δία και της Αθηνάς. Για να φτάσετε στον Σταυρό της Φιλερήµου πρέπει να περάσετε τον «Γολγοθά», µια διαδροµή που χάραξαν οι Ιταλοί το 1934 (Via Crucis την ονόµασαν), κατά µήκος της οποίας συναντάµε 14 ναΐσκους µε µπρούντζινες πλάκες που απεικονίζουν την πορεία του Χριστού προς το λόφο του µαρτυρίου Του.
Τα τείχη στο Μαντράκι.
Ο Σταυρός, µάλιστα, γεωγραφικό ορόσηµο στο νησί, γκρεµίστηκε στον πόλεµο από τους ίδιους τους Ιταλούς, για να µην αποτελεί σηµείο προσανατολισµού των συµµαχικών αεροπλάνων, αλλά αναστηλώθηκε µεταπολεµικά και προσφέρει εκθαµβωτική θέα στον κόλπο της Ιαλυσού! Τέλος, η θέα από την κορυφή του ψηλότερου βουνού του νησιού, του Αττάβυρου, κόβει την ανάσα αλλά αν επισκεφτείτε το οµώνυµο µεσαιωνικό κάστρο θα την απολαύσετε σε όλο της το µεγαλείο!
Τα καπετανόσπιτα των Σπετσών... δίπλα στο κύμα.
Από την άλλη, οι Σπέτσες έχουν πιο σύγχρονη ιστορία, που µπορεί να µη χαρακτηρίζεται από την αίγλη της µεσαιωνικής, στην περίπτωσή τους όµως τα δεδοµένα αλλάζουν, καθώς το νησί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον απελευθ ερωτικό αγώνα της χώρας, γεγονός που αποτυπώνεται σε πολλά σηµεία και το κατατάσσει ανάµεσα στους ιστορικότερους και πιο ένδοξους τόπους της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό εικόνα από τις Σπέτσες.
Η σηµαία της ελληνικής επανάστασης υψώθηκε εδώ στις 3 Απριλίου του 1821. Η ηρωίδα της επανάστασης Μπουµπουλίνα είναι πρόσωπο-«σήµα κατατεθέν» του νησιού - ένα ολόσωµο άγαλµά της κοσµεί κεντρικό σηµείο του, ενώ το σπίτι της έχει µετατραπεί σε µουσείο. Οι Σπέτσες έπαιξαν αυτόν το ρόλο στον αγώνα του γένους κατά της Οθωµανικής αυτοκρατορίας χάρη στον ισχυρό τους στόλο.
Το περίφημο Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες.
Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν τα πανταχού παρόντα στοιχεία της ναυτικής παράδοσης, κυρίως τα καλοδιατηρηµένα αρχοντικά καπετανόσπιτα, που στέκουν επιβλητικά στα λιθόστρωτα δροµάκια.
Οι άμαξες είναι το βασικότερο μέσο μετακίνησης στις Σπέτσες.
Αν θέλετε να συνδυάσετε ιδανικά τις διακοπές σας µε την ιστορία του νησιού, η καλύτερη εποχή να το επισκεφθείτε είναι ο Σεπτέµβριος, όταν θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την Αρµάτα, µια σειρά πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, µε αποκορύφωµα την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας, αφιερωµένη στη µεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στα νερά των Σπετσών, µία από τις σηµαντικότερες στιγµές του αγώνα.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Όμορφη γωνιά των Χανίων.
Σίγουρα οι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς την Κρήτη είναι άπειροι... Αν όµως έχετε αποφασίσει ότι το νησί των διακοπών σας πρέπει, µεταξύ άλλων, να αποτελεί γαστρονοµικό προορισµό, τότε σίγουρα η Κρήτη µπαίνει στην κορυφή της λίστας. Αν θεωρείτε τον εαυτό σας καλοφαγά, τότε πουθενά δεν είναι καλύτερα από την Κρήτη, η οποία έχει επιστηµονικά αποδειχτεί ότι παράγει κάποια από τα πιο υγιεινά προϊόντα του κόσµου! Ένας τόπος όπου η γενναιοδωρία της γης είναι εµφανής σε κάθε τραπέζι και κάθε γεύµα µια ευκαιρία γιορτής µε φίλους.
Η γραφική πιάτσα της Νταλιάνη στα Χανιά
Από άκρη σε άκρη της, όπου κι αν βρεθείτε, η κουζίνα είναι στο top της ατζέντας. Οι τοπικές αγορές βρίθουν από εκλεκτά εποχικά προϊόντα: καταπράσινα λαχανικά και βότανα, πορτοκάλια, µανταρίνια, πεπόνια, αχλάδια, σύκα, σταφύλια, ροδάκινα, βερίκοκα, η περίφηµη κρητική σταφίδα σουλτανίνα, όσπρια, ψάρια ολόφρεσκα από τα καΐκια είναι µόνο κάποια από τα προϊόντα ανώτερης ποιότητας που βρίσκουµε σε αφθονία!
Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες ικανοποιούν όλα τα γούστα...
Το θυµάρι, το φασκόµηλο, το δενδρολίβανο και η ρίγανη, που καλύπτει τις πλαγιές των βουνών, το θεϊκό µέλι προστίθενται στη «συλλογή» και, φυσικά, οι ελιές - από τις οποίες προκύπτει το «υγρό χρυσάφι» του νησιού και βασιλιάς της κρητικής µαγειρικής, το ελαιόλαδο (η Κρήτη µπορεί να υπερηφανεύεται ότι σε αυτή αντιστοιχούν περίπου 60 ελαιόδεντρα ανά κάτοικο!).
Όλα στην Κρήτη εξελίσσονται γύρω από ένα τραπέζι με ρακές.
Οι τοπικές σπεσιαλιτέ, η πρώτη ύλη, σε συνδυασµό µε τις συνταγές της µεσογειακής και ελληνικής κουζίνας και το µεράκι των Κρητικών στον τοµέα αυτό, το πλήθος των µεζεδοπωλείων και εστιατόριων και, σίγουρα, η προτίµηση σε αυτά επισκεπτών απ' όλο τον κόσµο αποδεικνύουν ότι το νησί είναι γαστρονοµικός προορισµός! Επίσης, αν επισκεφτείτε κάποιο από τα χωριά, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την παραδοσιακή κρητική γαστρονοµία, και µάλιστα εκτελεσµένη µε αντίστοιχα παραδοσιακούς τρόπους.
Ορισμός κυκλαδίτικης γραφικότητας στη χώρα της Σίφνου...
Από την άλλη, η «κρυµµένη» στις δυτικές Κυκλάδες Σίφνος δεν έχει σταµατήσει ποτέ να δίνει το στίγµα της στη γαστρονοµία, συγκεντρώνοντας µια φήµη γύρω από τη νοστιµιά της κυκλαδίτικης κουζίνας - από εδώ ήταν και ο διάσηµος chef Τσελεµεντές, ο οποίος καθιερώθηκε στο παγκόσµιο γαστρονοµικό στερέωµα παρουσιάζοντας γεύσεις και συνδυασµούς που υµνούν την ελληνική κουζίνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το νησί «γέννησε» τον Τσελεμεντέ...
Εποχικά προϊόντα που µεγαλώνουν φυσικά, ολόφρεσκα τρόφιµα και γεύσεις από την παρθένα γη του νησιού αλλά και από τη θάλασσα, µια «συλλογή» που ολοκληρώνουν τα µυρωδάτα βότανα και τα µπαχαρικά και όλα αυτά να καταλήγουν σε νοστιµότατα πιάτα καθαρών γεύσεων! Επιλέξτε ένα ταβερνάκι στην πρωτεύουσα του νησιού Απολλωνία, ή στον «εύπορο» Αρτεµώνα, και απολαύστε πεντανόστιµα σπιτικά πιάτα, τοπικές σπεσιαλιτέ, τοπικά κρασιά και σιφναίικα γλυκά.
Η Σίφνος φημίζεται και για τα γλυκά του κουταλιού.
Αργότερα, επισκεφτείτε ένα από τα µικρά καφενεία του νησιού και τα ζαχαροπλαστεία για να σας σερβίρουν παστέλι, αµυγδαλωτή µπάρα και, φυσικά, το περίφηµο µπουρέκι, µια πίτα µε µέλι, αµύγδαλο και σουσάµι. Από την άλλη, περίοπτη θέση -και καθόλου άδικα- έχουν και οι ψαροταβέρνες. Γενικά, στη Σίφνο όλη η γαστρονοµία έχει να κάνει µε την παραδοσιακή κουζίνα και τους εξαιρετικούς συνδυασµούς! Ωστόσο, αν θέλετε να µάθετε τι σηµαίνει πραγµατικός πειρασµός,... πηγαίνετε στο νησί κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ κυκλαδίτικων γεύσεων· πραγµατικά θα ικανοποιήσετε στο απόλυτο τον ουρανίσκο σας στην τριήµερη γαστρονοµική έκθεση από κυκλαδίτικες λιχουδιές! Σε όλα αυτά προσθέστε επιδείξεις µαγειρικής, τοπική µουσική, παραδοσιακούς χορούς και έχετε ένα πραγµατικά... απολαυστικό ταξίδι!
Οι Καμάρες, επίνειο της Σίφνου, από ψηλά...

Περισσότερα θέματα για το καλοκαίρι εδώ.

Πηγή:ICONS TRAVELLERS

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)