Θρίλερ στη Φρανκφούρτη για τις ελληνικές τράπεζες - Τι περιμένει η ΕΚΤ για να δώσει ανάσα στις ελληνικές τράπεζες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt, Germany, June 28, 2015. The European Central Bank can no longer give emergency liquidity to Greek banks due to the breakdown of talks between Athens and its creditors and doubts over Greece remaining in the euro, former ECB board member Lorenzo Bini Smaghi said in remarks published on Sunday.  REUTERS/Ralph Orlowski

Το «σήμα» προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει εκ νέου ρευστότητα στις τράπεζες έδωσε χθες η ελληνική Βουλή, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα είναι αρκετό για να δοθεί η αναγκαία ανάσα στο σύστημα.

Η συνεδρίαση στη Φραγκφούρτη δεν θα είναι εύκολη, καθώς η ΕΚΤ θα χρειαστεί διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με το τρίτο μνημόνιο και ότι θα πληρώσει τα 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τη Δευτέρα.

Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δοθεί μικρή αύξηση του ορίου του ELA, αλλά και αυτό δεν είναι σίγουρο. Μάλιστα η ΕΚΤ περιμένει και το Eurogroup για το δάνειο - γέφυρα αφού από εκεί θα κριθεί αν θα πληρωθεί το ομόλογο τη Δευτέρα.

Η έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή θα μπορούσε να πείσει την ΕΚΤ να διευκολύνει την Αθήνα στο θέμα της χρηματοδότησης των τραπεζών, υπογραμμίζει το Reuters,  αλλά δεν θεωρεί πως αυτή η κίνηση, από μόνη της, φτάνει για να πειστούν οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη.

Κατά το πρακτορείο, μια συμβολική χειρονομία από την μεριά του Ντράγκι θα ήταν να αυξήσει τον ELA, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μετά την παρολίγον έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – μια συζήτηση που ουσιαστικά αμφισβήτησε τη γνωστή ρήση του Ιταλού τραπεζίτη ότι η είσοδος στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη.

Ωστόσο, η αύξηση του ELA δεν είναι καθόλου βέβαιη και, αν υπάρξει, δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Ακόμη και αν ανοίξουν οι τράπεζες, οι πελάτες δεν θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες. Οι περιορισμοί στις αναλήψεις αναμένεται να παραμείνουν τουλάχιστον έως ότου το πακέτο διάσωσης περάσει στις τράπεζες και ανακεφαλαιοποιηθούν με 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)