Συνταγή για τυροπιτάκια

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Τα περισσότερα παιδιά δύσκολα λένε «όχι» στα τυροπιτάκια και τα απολαμβάνουν τόσο, όσο μια μακαρονάδα ή ένα κομμάτι πίτσα. Φυσικά, το προτέρημα που έχουν τα τυροπιτάκια δεν είναι μόνο η ωραία γεύση, αλλά και η φορητότητά τους. Μπορούν να μεταφερθούν σε τάπερ στην παραλία, στην εκδρομή, ακόμα και στο αυτοκίνητο, καθοδόν προς τον προορισμό των καλοκαιριών διακοπών. Με άλλα λόγια, είναι ένα πρακτικό σνακ που δύναται όμως να γίνει αρκετά υγιεινό με τη συμβολή της μαμάς.

Η μαγείρισσα του σπιτιού μπορεί να κάνει μια αλλαγή στο συνηθισμένο μενού και να φτιάξει σπιτικά τυροπιτάκια με ελάχιστο κόπο, χρόνο ή χρήμα και το κυριότερο… χωρίς γκρίνιες από το παιδί. Ψάξαμε και βρήκαμε μια τέλεια συνταγή - με αναλυτικές οδηγίες - για υγιεινά τυροπιτάκια ψημένα στον φούρνο που θα κάνουν το παιδί να γλείφει και τα δάχτυλά του!
Συνταγή για 18 τυροπιτάκια

Τι θα χρειαστείτε

2 φύλλα σφολιάτας
½ κούπα τριμμένη φέτα
1/3 κούπας ανθότυρο ή μυζήθρα (για νοστιμότερα αποτελέσματα, επιλέξτε τριμμένο Κασκαβάλι Λήμνου)
1/3 κούπας ρικότα
1 αυγό
Αλάτι και πιπέρι
1 κρόκο αυγού
1 κουτ. γλυκού σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το στόλισμα
Ελαιόλαδο για το άλειμμα

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180˚C. Τοποθετείστε όλα τα τυριά, το αβγό και το αλατοπίπερο σε ένα μπολ. Πάρτε ένα πιρούνι, λιώστε τα υλικά και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Όταν σιγουρευτείτε πως έχετε λιώσει όλα τα μεγάλα κομμάτια της φέτας με το πιρούνι, αφήστε το μείγμα στην άκρη.

Βήμα 2ο

Αλευρώστε μια μεγάλη, επίπεδη και καθαρή επιφάνεια (τραπεζιού ή πάγκου κουζίνας). Πάρτε ένα φύλλο κρούστας και ξετυλίξτε το πάνω σ’ αυτή. Απλώσετε το φύλλο με έναν πλάστη, ώστε να γίνει ένα τετράγωνο με διαστάσεις περίπου 12x12. Στη συνέχεια, κόψτε το σε 9 ίσα τετράγωνα, μεγέθους περίπου 4x4 έκαστα.

Βήμα 3ο

Προσθέστε 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο κέντρο κάθε μικρού τετραγώνου, αλλά να είστε προσεκτικές με τη διαδικασία: αν η γέμιση σας «ξεφύγει» προς τις άκρες, θα ξεχειλίσει κατά το ψήσιμο.

Βήμα 4ο

Τυλίξτε τα τετράγωνα με διαγώνια φορά, σχηματίζοντας μικρά τρίγωνα. Έπειτα, «τσιμπήστε» απαλά την εξωτερική πλευρά τους για να κλείσει το τυροπιτάκι και να μην ξετυλίγεται. Σε περίπτωση που οι άκρες ξεκολλάνε, βρέξτε τα δάχτυλα και μουσκέψτε τις ελαφρά. Η ζύμη θα γίνει κολλώδης και το τυροπιτάκι θα ξανακολλήσει.
Διαφορετικά, δοκιμάστε να πιέσετε τις άκρες των τριγώνων με τα δόντια ενός πιρουνιού.

Βήμα 5ο

Ακολουθείστε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο φύλλο κρούστας (άνοιγμα φύλλου – κόψιμο τετραγώνων – προσθήκη μείγματος – σχηματισμός & σφράγισμα τριγώνων).

Βήμα 6ο

Τοποθετείστε 2 μεγάλα αντικολλητικά φύλλα ψησίματος σε ταψιά και λαδώστε τα ελαφρά. Έπειτα, βάλτε 9 τυροπιτάκια σε κάθε αντικολλητικό φύλλο, αφήνοντας όμως λίγη απόσταση ανάμεσά τους, προκειμένου να υπάρχει αρκετός χώρος για όταν θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.

Βήμα 7ο

Χτυπήστε τον κρόκο με 2 κουτ. γλυκού δροσερού νερού σε ένα μικρό μπολ και στη συνέχεια, απλώστε με ένα πινέλο μαγειρικής μια μικρή ποσότητα πάνω στα τυροπιτάκια.

Βήμα 8ο

Πασπαλίστε τα τυροπιτάκια με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Βήμα 9ο

Ψήστε τα τυροπιτάκια στους 180˚C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Στα 15 λεπτά περίπου, θυμηθείτε να αλλάξετε θέση στα δυο ταψιά για να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα στο ψήσιμο (κοινώς, για να μην σας βγουν τα μεν πιο ροδαλά από τα δε).

Βήμα 10ο

Σερβίρετε τα τυροπιτάκια ενώσω είναι ζεστά, ενώ αν θέλετε να τα φυλάξετε, καλό είναι να προτιμήσετε τάπερ με καπάκι ασφαλείας ή πλαστικά σακουλάκια με zip.

Tip για αποθήκευση στην κατάψυξη

Αν πάλι θέλετε να αποθηκεύσετε τα άψητα τυροπιτάκια στην κατάψυξη, προετοιμάστε, γεμίστε και σφραγίστε τη ζύμη, αλλά μην τα αλείψετε με αυγό! Η κατάλληλη συντήρηση προϋποθέτει να τα φυλάξετε σε τάπερ ή πολυμπάγκ και να τα τοποθετήσετε - το ένα πάνω στο άλλο - σε στρώσεις, οι οποίες θα χωρίζονται από αντικολλητικό χαρτί.
Δεν χρειάζεται απόψυξη για να τα ψήσετε, απλά πρέπει να τα βγάλετε από την κατάψυξη και να τα ακουμπήσετε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αλειμμένο με λάδι. Χρησιμοποιείστε το μαγειρικό πινέλο για να απλώσετε λίγο μείγμα κρόκου-δροσερού νερού στην επιφάνειά τους και ολοκληρώστε πασπαλίζοντας με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο. Τα ψήνετε στους 180˚C για 30-40 λεπτά, μέχρι να τα δείτε να παίρνουν ροδαλό χρώμα.
Περισσότερες συνταγές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)