Τι θα γινόταν αν το «καθαρόαιμο» ΚΚΕ έκανε κυβέρνηση

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΚΚΕ

Μπορεί για πολλούς να ακούγεται ως ένα απίθανο σενάριο, όμως στις μέρες μας κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει ριζικά και ένα κόμμα από τα αριστερά που μέχρι πριν λίγα χρόνια πάλευε για να μπει στη Βουλή και ενίοτε τα κατάφερνε, έκανε κυβέρνηση, οπότε πλέον τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμα και το πιο ευφάνταστο.
Σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας συγκερασμός τάσεων, με την αριστερή του πτέρυγα ωστόσο να κάνει εσωκομματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και να μην ψηφίζει τα νομοσχέδια.
Όπως φαίνεται μια μερίδα του κόμματος επιθυμεί την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, ωστόσο για την ώρα δεν έχει καταφέρει να επιβάλει τη θέση του για έναν εναλλακτικό δρόμο.
Άλλωστε αυτό τον εναλλακτικό δρόμο δεν τον περιγράφει με σαφήνεια, αφού έχουν ακουστεί μόνο σκέψεις για υιοθέτηση του σχεδίου Σόιμπλε ή για αρπαγή των αποθεματικών της ΕΚΤ που βρίσκονται στην ΤτΕ.
kke2
Τι θα γίνει όμως αν ένα καθαρόαιμο αριστερό κόμμα κάνει κυβέρνηση; Αν το ΚΚΕ γίνει ξαφνικά η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας;
Άλλωστε όπως αναφέρεται και στο καταστατικό του κόμματος «το ΚΚΕ καθοδηγείται από την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και τον προλεταριακό διεθνισμό. Εμπνέεται από την πρώτη ιστορική απόπειρα εργατικής εξουσίας, την Παρισινή Κομμούνα (1871), πολύ περισσότερο από την πρώτη νικηφόρα Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία τον Οκτώβρη του 1917. Διδάσκεται από τη θετική και αρνητική πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, πρώτα απ' όλα στην ΕΣΣΔ. Συνειδητοποιεί το δίδαγμα ότι η ταξική πάλη συνεχίζεται μέχρι την κατάργηση κάθε πηγής κοινωνικής ανισότητας, κάθε ατομικής ιδιοκτησίας μέσων παραγωγής. Το ΚΚΕ καθοδηγείται από τα διδάγματα των ταξικών αγώνων στην Ελλάδα, τους ηρωικούς αγώνες των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ την περίοδο της κατοχής και του Δεκέμβρη 1944 και ιδιαίτερα τον κορυφαίο αγώνα του ΔΣΕ 1946 - 1949».

1. Το ευρώ και το Grexit

Σε ένα σημείο μόνο που μέχρι πρόσφατα ήταν ξεκάθαρο, πλέον δεν είναι και τόσο καθαρό. Στο ίδιο σημείο που ταλαιπωρεί και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μπορεί να μην υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών της χώρας, όμως έξω από το Προεδρικό Μέγαρο τάχθηκε κατά του Grexit και κατά του μνημονίου γιατί και τα δύο είναι σε βάρος του λαού.
Βέβαια η αντιπολίτευση δίνει μια ασφάλεια στο ΚΚΕ, καθώς μπορεί εκ του ασφαλούς να κρίνει την κυβέρνηση, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει αν κληθεί να κυβερνήσει.
kke3

2. Τι θα γίνει με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρώπη και ΝΑΤΟ

Το ΚΚΕ θα αποδεσμεύσει, όπως λέει τη χώρα από την ΕΕ. Εκτιμά ότι «παταγωδώς χρεοκόπησαν τα ιδεολογήματα των κομμάτων του «ευρωκομμουνισμού» και της «ανανεωτικής αριστεράς» ότι η ΕΟΚ - ΕΕ διαμόρφωνε προνομιακό πεδίο ανάπτυξης της ταξικής πάλης και ότι αυτή μπορούσε να μετεξελιχθεί από ιμπεριαλιστικός οργανισμός σε μηχανισμό υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων και της ειρήνης. Παταγωδώς χρεοκόπησε και η θέση, ότι η πάλη σε εθνικό επίπεδο είναι ξεπερασμένη.
Μάλιστα σε κάθε ευκαιρία σημειώνει ότι η κρίση «που έπληξε συνολικά την ΕΕ το 2009 και εξελίσσεται, έκανε πολύ πιο φανερό στα μάτια των λαών ότι η ΕΕ είναι μια ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία».
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για από κοινού δράση με άλλα κινήματα γειτονικών χωρών για ένα περιφερειακό σύστημα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Νότου (Βαλκάνια, Μεσόγειος, Μέση Ανατολή). Ακόμη μιλάει για απεμπλοκή από το πλέγμα της πολιτικο-στρατιωτικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ και αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ). Ταυτόχρονα κάνει λόγο για απομάκρυνση των νατοϊκών βάσεων και ανάπτυξη κοινής δράσης με τους λαούς και χώρες για τη διάλυση του ΝΑΤΟ.
kke4

3. Ο δρόμος της ανάπτυξης

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι χώρα μας έχει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες για να αναπτυχθεί και να καλύψει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Όπως λέει «για να γίνει αυτό απαιτείται να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία οι μεγάλες, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις. Να διαμορφωθεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων. Να υπάρχει πανεθνικός κεντρικός σχεδιασμός με λαϊκή εξουσία και εργατικό λαϊκό έλεγχο.
Σημειώνει ότι αυτός ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

4. Θα γίνει επανάσταση

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ ο ελληνικός λαός «θα απαλλαγεί από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όταν η εργατική τάξη με τους συμμάχους της πραγματοποιήσει τη σοσιαλιστική επανάσταση και προχωρήσει στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».
Ο στρατηγικός στόχος του ΚΚΕ είναι η κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας  για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση ως ανώριμη βαθμίδα της κομμουνιστικής κοινωνίας.
Η επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική.
Κατά το ΚΚΕ: «Κινητήριες δυνάμεις της σοσιαλιστικής επανάστασης θα είναι η εργατική τάξη ως η ηγετική δύναμη, οι μισοπρολετάριοι, τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη, η φτωχή αγροτιά, που πλήττονται από τα μονοπώλια, γι' αυτό έχουν αντικειμενικό συμφέρον από την κατάργησή τους, την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από την ανατροπή της εξουσίας της, έχουν συμφέρον από τις νέες σχέσεις παραγωγής».
kke5

5. Η εργασία, η παραγωγή, η παιδεία

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κόμματος διαμορφώνονται κρατικές παραγωγικές μονάδες για την παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων ως πρώτων υλών ή προϊόντων κατανάλωσης. Όπως αναφέρει το ΚΚΕ η ελληνική πραγματικότητα δεν απαιτεί αναδιανομή της γης. Οι μη κατέχοντες γη καλλιεργητές θα εργάζονται στις σοσιαλιστικές μονάδες αγροτικής, γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Μέσω της κρατικής βιομηχανίας παραγωγής φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και βιοϊατρικής τεχνολογίας, επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή αυτάρκεια για την παροχή δωρεάν φαρμάκων και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση τις λαϊκές ανάγκες.
Παρέχεται σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή, εξασφαλίζεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν γενική δωδεκάχρονη εκπαίδευση μέσα από έναν τύπο σχολείου με ενιαία δομή, πρόγραμμα, διοίκηση και λειτουργία, υλικοτεχνική υποδομή, ενιαία εκπαιδευμένο εξειδικευμένο προσωπικό. Τα συστήματα αξιολόγησης στοχεύουν στην εμπέδωση της γνώσης, στην ανάπτυξη διαλεκτικής - υλιστικής σκέψης, στην αυτοπειθαρχία και τη συλλογικότητα. Eξασφαλίζεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση μετά από τη γενική (βασική) υποχρεωτική εκπαίδευση. Μέσα από ένα σύστημα ενιαίας ανώτατης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, διαμορφώνεται επιστημονικό δυναμικό κατάλληλο να ασκήσει τη διδασκαλία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να στελεχώσει ως υψηλά ειδικευμένο δυναμικό τους τομείς της έρευνας, την κοινωνικοποιημένη παραγωγή και τις κρατικές υπηρεσίες.
kke6

6)Η Τράπεζα της Ελλάδος και το περιττό χρήμα

Αλλάζει ο ρόλος και η λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας. Η ρύθμιση της λειτουργίας του χρήματος ως μέσου κυκλοφορίας εμπορευμάτων περιορίζεται στην ανταλλαγή της σοσιαλιστικής παραγωγής με τη συνεταιρισμένη αγροτική παραγωγή.
Η ανάπτυξη του Κεντρικού Σχεδιασμού και η επέκταση της κοινωνικής ιδιοκτησίας σε όλους τους τομείς καθιστά σταδιακά περιττό το χρήμα, όχι μόνο στο περιεχόμενο αλλά και στη μορφή.

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)