Και το «κούρεμα» των καταθέσεων συζητήθηκε στο Eurogroup. Πιθανό time out από την ευρωζώνη στην εισήγηση, αν δεν έρθει συμφωνία.

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt, Germany, June 28, 2015. The European Central Bank can no longer give emergency liquidity to Greek banks due to the breakdown of talks between Athens and its creditors and doubts over Greece remaining in the euro, former ECB board member Lorenzo Bini Smaghi said in remarks published on Sunday.  REUTERS/Ralph Orlowski

Σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες διέρρευσε το κείμενο με το οποίο προσήλθε ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup.

Στο προσχέδιο, όπως χαρακτηρίζεται, αφού το Eurogroup δεν κατέληξε σε επίσημη ανακοίνωση, υπάρχει σε αγκύλη η σημείωση ότι σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, πρέπει να προσφερθεί η δυνατότητα εναλλακτικών διαπραγματεύσεων για ένα τάιμ άουτ από την ευρωζώνη με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους.

Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς να νομοθετήσει μέχρι την Τετάρτη μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως αλλαγές στον ΦΠΑ, εμπροσθοβαρή μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, πλήρη ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, αυτόματες περικοπές δαπανών σε περιπτώσεις αποκλίσεων στους δημοσιονομικούς στόχους.

Παράλληλα, το κείμενο προβλέπει τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για ισχυρή εντολή να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο μνημόνιο και εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία η ελληνική πλευρά να πάρει και άλλα μέτρα για να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένονται μεταξύ 82-86 δισ. ευρώ.

Δείτε αναλυτικά και το σχετικό ρεπορτάζ του Mega:




Περισσότερες ειδήσεις εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)