Διέρρευσε το προσχέδιο του Eurogroup. Δείτε το εδώ!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Αποτέλεσμα εικόνας για Eurogroup

Mεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ τοποθετούνται οι χρηματοδοτικές ανάγκες τις οποίες θα πρέπει να καλύψει το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με νέο προσχέδιο (draft) του Eurogroup που διέρρευσε στον διεθνή Τύπο.

Όπως τονίζεται στο εν λόγω προσχέδιο, το Eurogroup έχει ήδη ενημερωθεί πως οι πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες ενός νέου προγράμματος της Ελλάδας ανέρχονται μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ, όπως έχει εκτιμηθεί από τους θεσμούς.
Το Eurogroup ζητά από τους θεσμούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των χρηματοδοτικών αναγκών, μέσω ενός εναλλακτικού σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής, ή μέσω αύξησης των στόχων για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Η ανάκτηση της πρόσβασης των αγορών για την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί κυρίαρχο στόχο κάθε προγράμματος χρηματοδότησης, θα περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Το Eurogroup αντιλαμβάνεται την ανάγκη για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, οι οποίες επιβεβαιώνουν πως απαιτείται μια ταχεία διαδικασία για τη σύναψη ενός νέου (μνημονίου).
Οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ (μέχρι τις 20 Ιουλίου) και σε επιπλέον 5 δισ. ευρώ έως τα μέσα Αυγούστου.
Επί της ουσίας, το Eurogroup εμφανίζεται θετικό για τη σύναψη συμφωνίας - γέφυρα με την Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας που υπολογίζονται στα 12 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο.

Αρνητικό στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους το Eurogroup

Στο draft του Eurogroup τονίζεται επίσης πως υπάρχουν πολύ σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι ανησυχίες αποδίδονται στη χαλάρωση των ασκούμενων πολιτικών τους τελευταίους 12 μήνες, οι οποίες οδήγησαν στην πρόσφατη επιδείνωση του μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος της χώρας.
Το Eurogroup επισημαίνει πως τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης έχουν λάβει, τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από μέτρα με στόχο τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τα οποία διευκόλυναν την εξυπηρέτησή του και μείωσαν σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησής του.
Υπό το πρίσμα αυτό, ενόψει ενός πιθανού προγράμματος μέσω ESM και σε πλήρη εναρμόνιση με το ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 (δέσμευση για πρώτη φορά των Ευρωπαίων για λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους), το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει πρόσθετα μέτρα για τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, εάν απαιτηθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα παραμείνουν σε βιώσιμη τροχιά.
Τα μέτρα αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν πιθανότατα παράταση της περιόδου χάριτος και των περιόδων αποπληρωμής του χρέους, απαιτούν πλήρη εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν ως όροι και προϋποθέσεις για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Τα μέτρα για το χρέος θα εξεταστούν μόνο μετά από θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης (review) του νέου ελληνικού προγράμματος.
Το Eurogroup καθιστά σαφές πως ονομαστικό haircut (κούρεμα) στο χρέος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Όπως τονίζεται στη συνέχεια του draft του Eurogroup, oι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους δανειστές τους πλήρως και εγκαίρως.
Εάν όλοι οι όροι που περιλαμβάνονται στο εν λόγω έγγραφο εκπληρωθούν, τότε βάσει της νομοθεσίας του ESM, ο μηχανισμός μπορεί να εξουσιοδοτήσει τους θεσμούς να διαπραγματευθούν με την Ελλάδα για ένα νέο πρόγραμμα.

Προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ στο draft του Eurogroup

Σε περίπτωση που δεν μπορέσει να υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να προσφερθεί στην Ελλάδα μια ταχεία διαπραγμάτευση για προσωρινή της έξοδο από το ευρώ, με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)