Οι 10 πιο σπάνιες ασθένειες στην ιστορία της ανθρωπότητας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Προγηρία

Οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από προγηρία είναι μία στα τέσσερα έως οκτώ εκατομμύρια! Η σπάνια διαταραχή προσβάλλει το δέρμα, το μυοσκελετικό σύστημα και τα αγγεία και χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις πρόωρου γήρατος. Δυστυχώς, η προγηρία, συνδέεται με πρόωρο θάνατο –συνήθως κατά τη διάρκεια της δεύτερης ή της τρίτης δεκαετίας της ζωής του πάσχοντα.

Το Σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων

Η ασθένεια αυτή, παρά το ότι πήρε το όνομά της από τη γνωστή νουβέλα του Lewis Carroll, είναι απόλυτα πραγματική. Παραισθήσεις, αποπροσανατολισμός, παραμόρφωση των σχημάτων, ανικανότητα αντίληψης των μεγεθών, είναι μερικά μόνο από τα παραληρηματικά συμπτώματα των ασθενών. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλά συνηθέστερα, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Τα καλά νέα είναι, ότι η ασθένεια υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου.

Σύνδρομο Εξωγήινου Χεριού

Το Σύνδρομο αυτό είναι μια απίστευτα σπάνια νευρολογική ασθένεια που προκαλεί έντονες κι απότομες κινήσεις του χεριού σε τυχαίες στιγμές, χωρίς η κίνηση να μπορεί να ελεγχθεί από τον ασθενή. Το άτομο που πάσχει απ’ τη σπάνια νόσο, πιάνει και μετακινεί αντικείμενα, χωρίς τη θέλησή του. Δυστυχώς, δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την ασθένεια. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορούν να ενταχθούν σ’ ένα πλαίσιο διαχείρισης κι αντιμετώπισης.

Σύνδρομο του Κοτάρντ

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια πνευματική νόσο, όπου ο πάσχοντας πιστεύει ότι είναι πεθαμένος! Ορισμένοι εξ όσων νοσούν απ’ την Παραίσθηση του Κοτάρντ (το Σύνδρομο πήρε το όνομά του απ΄ τον νευρολόγο του 19ου αιώνα που το παρατήρησε πρώτος), πιστεύουν ότι είναι αθάνατοι. Συχνά, οι φορείς του Συνδρόμου είναι ταυτόχρονα και σχιζοφρενείς. Συνήθως, αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Άνθρωπος-Δένδρο

Ή αλλιώς, Epidermodysplasia Verruciformis. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια, γενετική ασθένεια. Οι ασθενείς εμφανίζουν καφέ-κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο, το λαιμό και το σώμα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι οργανικές βλάβες περιορίζονται σε ένα μόνο άκρο. Δυστυχώς, δεν έχει ακόμη βρεθεί θεραπεία για το ΕV.

Σύνδρομο του Πρωτέα

Το Σύνδρομο του Πρωτέα είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί παραμόρφωση και διόγκωση σε δέρμα και κόκαλα. Η τάση των όγκων είναι να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του πάσχοντα. Η κατάσταση του ασθενή μπορεί να βελτιωθεί χειρουργικά, αλλά απόλυτη θεραπεία δεν υπάρχει.

Σύνδρομο Λυκανθρώπου

Το Σύνδρομο του Λυκανθρώπου, ή Υπερτρίχωση, προκαλεί την ανάπτυξη τριχοφυΐας στο μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχουν δύο γνωστοί τύποι αυτής της ασθένειας: η γενικευμένη Υπερτρίχωση όπου οι τρίχες καλύπτουν σχεδόν όλο το σώμα, και η τοπική, όπου τριχοφυΐα εμφανίζεται σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή. Είναι λυπηρό το ότι δεν έχει βρεθεί θεραπεία, ωστόσο, μέρος, ή το σύνολο, των τριχών ενίοτε μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Σύνδρομο Προσώπου-Λιονταριού

Το Σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από ανωμαλίες στη ανάπτυξη των οστών του προσώπου και του κρανίου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περισσότερο για σύμπτωμα ενός συνδυασμού νοσημάτων, παρά για καθ’ αυτήν ασθένεια. Το ασυνήθιστα μεγάλο σχήμα της κεφαλής παρεμποδίζει τις ικανότητες του στόματος και της μύτης. Η πλήρης τύφλωση, είναι δυστυχώς κοινό επακόλουθο του Συνδρόμου, αφού τα οπτικά νεύρα συνθλίβονται από τα οστά.

Δερματικά κέρατα

Τα δερματικά κέρατα (cutaneous horn) είναι ασυνήθιστοι όγκοι από κερατίνη με μορφή κεράτου. Συνήθως είναι όγκοι μικροί, αλλά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν αξιοσημείωτα μεγάλο μέγεθος. Τα αίτια της δημιουργίας τους είναι ακόμη άγνωστα. Τα καλά νέα είναι ότι τέτοιου τύπου όγκοι μπορούν συνήθως να αφαιρεθούν.

Το Σύνδρομο του Κεφαλιού που Εκρήγνυται

Το Σύνδρομο αυτό (Exploding Head Syndrome, αγγλιστί) μοιάζει σαν να έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες ταινιών τρόμου. Είναι όμως ασθένεια, εξαιρετικά σπάνια, μα υπαρκτή. Δεν υπάρχουν συμπτώματα επώδυνα. Η νόσος, δημιουργεί ήχους όπως μιας ωρολογιακής βόμβας, ενός όπλου που πυροβολεί και άλλων δυνατών και απειλητικών ήχων, στο νου των ασθενών, όταν προσπαθούν να κοιμηθούν. Συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα άνω των πενήντα ετών.

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)