Βαθμολογήστε και βελτιώστε τη μνήμη σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Αποτέλεσμα εικόνας για Βαθμολογήστε και βελτιώστε τη μνήμη σας
Τι βαθμό δίνετε στη μνήμη σας;

Ο καθένας μας διακρίνεται σε κάποιον τομέα, έχει κάποιο χόμπι ή ένα ειδικό ενδιαφέρον. Κάποιοι από μας θυμούνται ορισμένα είδη πληροφοριών, όπως γενέθλια ή αριθμούς τηλεφώνων, αλλά η μνήμη τους δεν συγκρατεί άλλα στοιχεία.
Ορισμένοι πάλι μπορεί να θυμούνται έντονα γεγονότα που συνέβησαν πριν από πολλά χρόνια, αλλά δεν μπορούν να θυμηθούν τι συνέβη τη χτεσινή ημέρα.
Ενώ δεν υπάρχει ένας απλός τρόπος για να βαθμολογήσουμε την απόδοση της μνήμης, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, υπάρχουν άπειρα περιθώρια για βελτίωση.
Η μνήμη μπορεί να κάνει θαύματα σχεδόν σε κάθε κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να κάνουμε μια παρουσίαση χωρίς σημειώσεις ή να γνωρίζουμε τα ονόματα των πελατών μας σε μια διαπραγμάτευση ή να γνωρίζουμε σε βάθος τα προσωπικά στοιχεία για ένα άτομο του προσωπικού μας που πρέπει να αξιολογήσουμε.
Μια καλύτερη μνήμη μπορεί να συντελέσει στην επίτευξη των επαγγελματικών και των προσωπικών μας στόχων και γενικά στην πρόοδο μας.
Πρώτα όμως ας αξιολογήσουμε το μέγεθος του προβλήματος. Αναγνωρίζετε στον εαυτό σας κάποια από τα ακόλουθα σημάδια ανεπάρκειας της μνήμης;
1. Ξεχνάτε που βάζετε διάφορα πράγματα
2. Ξεχνάτε να πάρετε μαζί σας πράγματα που χρειάζεστε
3. Ξεχνάτε το όνομα ενός συναδέλφου που γνωρίζετε πολύ καλά.
4. Ξεχνάτε αυτό που θέλατε να πείτε – νοητικό μπλοκάρισμα
5. Ξεχνάτε σημαντικές προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς τηλεφώνων ή γενέθλια αγαπημένων προσώπων.
6. Χάνεστε σε μια πόλη που έχετε βρεθεί πολλές φορές.
7. Κάνετε δύο φορές την ίδια ερώτηση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
8. Δυσκολεύεστε να μάθετε τη χρήση μιας νέας ηλεκτρονικής συσκευής ή κάποια ικανότητα ή παιχνίδι που οι άλλοι μαθαίνουν άνετα.
9. Χάνετε το νήμα μιας ιστορίας ή ενός άρθρου από μια εφημερίδα.
Σας συμβαίνει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω. Σας συμβαίνουν σπάνια, μια φορά το μήνα, μια φορά την εβδομάδα ή καθημερινά.
Αν δώσατε χαμηλό βαθμό στον εαυτό σας μην ανησυχείτε. Αν ανήκετε στη μερίδα των πολυάσχολων ανθρώπων και πολλά πράγματα διεκδικούν το χρόνο και την προσοχή σας είναι φυσικό να ξεχνάτε περισσότερα αφού υπάρχουν περισσότερα για να ξεχνάτε.
Το σημαντικό όμως είναι ότι όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε τη μνήμη μας.

Τρόποι για να καλυτερεύσουμε τη μνήμη μας
Από έρευνες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι ο εγκέφαλος μας μπορεί να απορροφήσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων – ακόμα και υποσυνείδητα. Τα προβλήματα εμφανίζονται πάντα στον τομέα της διατήρησης και της ανάκλησης των πληροφοριών.
Οι τεχνικές για τη βελτίωση της μνήμης αφορούν τον τρόπο αποθήκευσης των πληροφοριών και τον τρόπο ανάκλησής τους.
Η ικανότητα μας να ανακαλούμε αποθηκευμένες πληροφορίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χρόνο που έχουμε αφιερώσει στην αποθήκευση τους.
Οι σύντομες και συχνές περίοδοι εξάσκησης της μνήμης δίνουν καλύτερα αποτελέσματα ανά μονάδα χρόνου από τα μεγάλα διαστήματα άσκησης.
Θυμόμαστε καλύτερα τις πληροφορίες όταν μπορούμε να τις μεταφράσουμε σε νοητικές εικόνες ή να τις οπτικοποιήσουμε (βιβλίο, λιβάδι, αγελάδα, αυτοκίνητο). Δυσκολευόμαστε με αφηρημένες έννοιες που είναι δύσκολο να απεικονίσουμε νοητικά (ελπίδα, ηρεμία, υπακοή, φροντίδα).
Ένας άλλος τρόπος είναι το σύστημα αντιστοίχησης. Αυτό μπορεί να γίνει με ομοιοκαταληξία ένα – πένα, έξι – λέξη) ή με κάποιο οπτικό συνειρμό (η πένα να μοιάζει με τον αριθμό 1).
Αυτές οι απλές τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση για να βελτιώσετε τη μνήμη σας, σε συνδυασμό με άλλους δημιουργικούς τρόπους σκέψης.


Περισσότερα θέματα για τη μνήμη εδώ.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)