Έχετε πονόλαιμο; Κάντε αυτό το τεστ και ανακαλύψτε αν είναι απλός ερεθισμός ή κάτι πιο σοβαρό!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Πονόλαιμος: Το απλό τεστ που σας δείχνει αν είναι σοβαρός
Ξεχωρίστε τον απλό ερεθισμό και την αλλεργία από τη λοίμωξη σε τρία βήματα.
Μια απλή αυτοεξέταση στο σπίτι μπορεί να σας δείξει εάν ο πονόλαιμος είναι αρκετά σοβαρός ώστε να δικαιολογεί την επίσκεψη στο γιατρό.
Βήμα 1ο: Πείτε «ααααααα»
Σταθείτε μπροστά από τον καθρέφτη και φωτίστε με ένα φακό το λαιμό σας όσο μπορείτε. Πείτε επαναλαμβανόμενα το φωνήεν «α», καθώς έτσι ανυψώνεται η μαλακή υπερώα, το τμήμα ιστού που βρίσκεται προς τα πίσω στον ουρανίσκο, και μπορείτε να δείτε καλύτερα το λαιμό σας.
Βήμα 2ο: Αναζητήστε σημάδια
Αφού ανοίξετε καλά το στόμα, αναζητήστε κηλίδες ή ενδείξεις αποχρωματισμού στο λαιμό. Μερικές φορές υπάρχουν στο λαιμό κόκκινες κηλίδες, οι οποίες είναι απλώς λεμφικός ιστός, ένδειξη ότι ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη. Εάν όμως υπάρχουν στο λαιμό πολύ μικρά, κόκκινα σημάδια που πονούν ή έλκη στη γλώσσα και στο λαιμό μπορεί να υποδεικνύουν ίωση, ειδικά αν συνοδεύονται από πυρετό, και στην περίπτωση αυτή καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι λευκές κηλίδες στο λαιμό υποδεικνύουν επίσης λοίμωξη, εάν όμως βρίσκονται στις αμυγδαλές μπορεί να πρόκειται για πέτρες (αμυγδαλολιθίαση).
Βήμα 3ο: Ψηλαφίστε τους λεμφαδένες
Οι λεμφαδένες είναι μικροί, μαλακοί αδένες που βρίσκονται κάτω από το οστό της κάτω γνάθου και αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν πρήζονται και πονούν, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό έχει ενεργοποιηθεί ώστε να αντιμετωπίσει κάποια λοίμωξη. Εάν οι λεμφαδένες ξεπερνούν σε μέγεθος μια μικρή ρώγα από σταφύλι ή το πρήξιμο δεν έχει υποχωρήσει σε διάστημα 30 ημερών, επισκεφθείτε το γιατρό σας.


Περισσότερα θέματα για την υγεία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)