Κυστική ακμή: Πώς αντιμετωπίζεται η πιο δύσκολη μορφή ακμής

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Κυστική ακμή: Πώς αντιμετωπίζεται η πιο δύσκολη μορφή ακμής

Οκτώ στους δέκα εφήβους παρουσιάζουν ακμή, παρά την πληθώρα θεραπειών όμως, πολλοί είναι αυτοί που ταλαιπωρούνται από σπυράκια και κύστεις.
Η ακμή δημιουργείται στους θυλάκους των τριχών, στα οποία οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν το σμήγμα, το «λίπος» του δέρματος.
Υπάρχουν τρία βασικά είδη ακμής
-Η φαγεσωρική ακμή, δηλαδή αυτή που έχει μόνο λευκά και μαύρα στίγματα.
-Η φλεγμονώδης ακμή, που χαρακτηρίζεται από κόκκινα σπυράκια (βλατίδες) και σπυράκια με πύον (φλύκταινες).
-Η κυστική ακμή, που είναι και η πιο δύσκολη μορφή, κατά την οποία αναπτύσσονται οζίδια και κύστεις.
Πού οφείλεται
Οι κύριες αιτίες της ακμής είναι ορμονικές, γι' αυτό και εμφανίζεται κυρίως σε εφηβική ηλικία, κατά την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και μέσα σε 3-6 μήνες από τη διακοπή της λήψης αντισυλληπτικών.
Η κληρονομικότητα επίσης παίζει κάποιον ρόλο, ενώ μερικά φάρμακα όπως η κορτιζόνη μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα που μοιάζει με ακμή (λέγεται ακμοειδές εξάνθημα).
Η ακμή εκδηλώνεται κυρίως στο πρόσωπο, το στήθος, την πλάτη και μερικές φορές στους γλουτούς, επειδή σε αυτές τις περιοχές είναι περισσότεροι και πιο μεγάλοι οι σμηγματογόνοι αδένες.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπικά φάρμακα και φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα (αυτή λέγεται συστηματική αγωγή).
Ο συνδυασμός που χορηγείται εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή, ενώ η θεραπεία διαρκεί τουλάχιστον 6-8 μήνες, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 1-2 χρόνια.
Οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές στο σχεδόν 75% των περιπτώσεων. Στο υπόλοιπο 25% μπορεί να χρειασθεί επανάληψη της αγωγής, με το 16% να χρειάζονται και τρίτο κύκλο θεραπείας. Συνήθως ο ασθενής βλέπει βελτίωση έπειτα από τους 2-3 πρώτους μήνες θεραπείας.


Περισσότερα θέματα για την εφηβεία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)