Σε ποιες δουλειές του σπιτιού μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά και σε ποια ηλικία;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Τα περισσότερα παιδιά, αν όχι όλα, σιχαίνονται τις δουλειές του σπιτιού. Δεν μαζεύουν πεισματικά τα παιχνίδια που έχουν σκορπίσει στο πάτωμα, αρνούνται να στρώσουν το κρεβάτι τους ή να σας βοηθήσουν σε οποιαδήποτε δουλειά τους ζητήσετε. Το αποτέλεσμα; Καταλήγετε να κάνετε τα πάντα μόνη σας, αφού ξέρετε ότι διαφορετικά η μέρα σας θ' αρχίσει ή θα τελειώσει με νεύρα! Ίσως πλέον θεωρείτε τη μάχη χαμένη και δεν προσπαθείτε καν. Δεν πρέπει όμως, να το βάλετε κάτω! Και αυτό, όχι γιατί θα έχετε κάποια σημαντική βοήθεια στο νοικοκυριό, αλλά γιατί έτσι τα παιδιά θα μάθουν σταδιακά να είναι υπεύθυνα και αυτάρκη.

Πώς θα το πετύχετε;

Μην το κάνετε μεγάλο θέμα!

Γι' αρχή, θα πρέπει να μην δίνετε μεγάλες διαστάσεις στο θέμα. Όταν τα παιδιά σας ακούν να επιμένετε ή να φωνάζετε, μόνο και μόνο από αντίδραση, δεν θα κάνουν αυτό που τους λέτε. Να θυμάστε γενικά ότι οι φωνές σπάνια «πιάνουν» σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δώστε τους ποικιλία και εναλλακτικές

Τα παιδιά γενικά βαριούνται εύκολα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να κάνουν δουλειές στο σπίτι... Θα έχετε παρατηρήσει όμως, πως όταν τους δίνετε περισσότερες από μία επιλογές, είναι και εκείνα πιο δεκτικά. Έτσι, θα νιώσει ότι έχει ένα περιθώριο επιλογής και θα μπορεί κάθε φορά να διαλέγει κάτι διαφορετικό!

Μην χρησιμοποιείτε τις δουλειές σαν τιμωρία

Αρκετοί γονείς χρησιμοποιούν τις δουλειές του σπιτιού σαν ένα είδος τιμωρίας όταν τα παιδιά τους κάνουν κάτι «κακό». Αυτό, φυσικά, δεν βοηθάει την κατάσταση γιατί έτσι το παιδί συσχετίζει τις δουλειές με μία αρνητική εμπειρία ή αγγαρεία. Μετά, φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να τις επαναλάβει με τη θέλησή του, παρά μόνο αν το εξαναγκάσετε!

Να είστε συγκεκριμένη

Όταν λέτε σ' ένα παιδί να καθαρίσει γενικά και αόριστα, στο τέλος θα πελαγώσει- αν βέβαια αρχίσει καν την προσπάθεια! Γι' αυτό, προτιμήστε να του λέτε σαφώς τι θέλετε να κάνει , χωρίς νεύρα και φωνές, που δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

Μην είστε απαιτητική

Προσπαθήστε να μην έχετε μεγάλες προσδοκίες από το παιδί. Εξάλλου, αυτό που ουσιαστικά θέλετε να πετύχετε είναι να έχετε μια μικρή βοήθεια αλλά κυρίως να μυήσετε το παιδί στις δουλειές του σπιτιού για να γίνει πιο υπεύθυνο και αυτόνομο στο μέλλον. Γι'αυτό, θα πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας την ηλικία του. Σταδιακά, όσο βλέπετε ότι προσπαθεί και τα καταφέρνει, μπορείτε να προσθέσετε και αρμοδιότητες στη λίστα με τα καθήκοντά του!

Βοηθήστε τα

Δεν μπορούμε ν' απαιτούμε από το παιδί να ξέρει πώς να κάνει κάποια δουλειά, έστω και αν τη θεωρούμε απλή. Ακόμα και για να μαζέψει τα παιχνίδια στο δωμάτιό του, στην αρχή θα χρειαστεί τη βοήθειά σας. Πρώτα, πρέπει να του δείξετε τον τρόπο για να μπορέσει μετά να τον ακολουθήσει. Σταδιακά, θα μπορέσει ν' αποκτήσει μία σχετική αυτονομία του, τουλάχιστον όταν καθαρίζει το δωμάτιό του. 

Κάντε τις δουλειές...παιχνίδι!

Θα σκεφτείτε: από πότε οι δουλειές του σπιτιού είναι μια ευκαιρία για παιχνίδι; Θα πρέπει να είναι, αν θέλετε το παιδί να βοηθήσει αδιμαρτύρητα! Αν για παράδειγμα, τραγουδάτε παιδικά τραγουδάκια, μεταμφιεστείτε σε σούπερ ήρωες με υπερφυσικές ...«καθαριστικές» δυνάμεις ή ανταγωνίζεστε για το ποιος θα τελειώσει πιο γρήγορα (φυσικά θα το αφήσετε να νικήσει!), το παιδί θα έχει ένα κίνητρο να σας βοηθήσει και θα συνδυάσει αυτή την ώρα με κάτι ευχάριστο!

Μικρό-δουλειές ανά ηλικία

Από 2 έως 3 ετών: Στην ηλικία αυτή, τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο δίπλα σας! Είναι ευκαιρία να το εκμεταλλευτείτε και να τους δείξετε τις πρώτες δουλειές του σπιτιού. Ξεκινήστε και οι δύο μαζί με το να βάλετε σε τάξη το δωμάτιό τους. Στην αρχή, μπορείτε να στρώνετε το κρεβάτι μαζί και να μαζεύετε τα παιχνίδια. Βλέποντάς σας, θα θέλουν να σας μιμηθούν και να κάνουν τις δουλειές τόσο καλά όσο εσείς!
Από 4 έως 5 ετών: Από δω και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα... Είναι η ηλικία που το παιδί αρχίζει σιγά-σιγά να μην έχει ανάγκη τους γονείς του. Με ένα μόνο παιχνίδι μπορεί να περνάει καλά για ώρες. Τότε, μπορεί λίγο να δυσκολευτείτε, γι' αυτό φροντίστε να συνδέσετε τις δουλειές του σπιτιού με κάτι ευχάριστο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να τραγουδάτε τ' αγαπημένα του παιδικά τραγούδια όταν καθαρίζετε ή να τα επιβραβεύετε μ' ένα μικρό δωράκι, που μπορεί να είναι ακόμα κι ένα αυτοκόλλητο! Πλέον τα παιδιά είναι ικανά να στρώνουν μόνα τους το κρεβάτι, να ντύνονται χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους και να φτιάχνουν μόνα τα δημητριακά τους. Το πότισμα των λουλουδιών, ακόμα, είναι μία δουλειά που μπορούν να κάνουν με την επίβλεψή σας και που θα βρουν εξαιρετικά διασκεδαστική! 
Από 6 έως 7 ετών: Με το που αρχίζουν το σχολείο, τα παιδιά γίνονται πιο ανεξάρτητα και αυτόνομα. Έχουν πλέον μεγαλώσει αρκετά ώστε το στρώσιμο του κρεβατιού να τους γίνει καθημερινή συνήθεια! Εκτός αυτού, μπορούν ν' αδειάσουν το πλυντήριο πιάτων, να σκουπίσουν, να σφουγγαρίσουν το δωμάτιό τους και να βάλουν στη θέση τους τα πλυμένα ρούχα. Είναι πλέον ικανά να διατηρούν μόνα τους το δωμάτιό τους σε τάξη, αλλά με επίβλεψη. Είναι ίσως δύσκολο να τα δελεάζετε ακόμα με αυτοκόλλητα, γι' αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλους τρόπους πειθούς, όπως για παράδειγμα να τους πείτε ότι αν έχουν σε τάξη το δωμάτιό τους όλη τη βδομάδα, το σαββατοκύριακο θα μπορέσουν να καλέσουν τους φίλους τους για παιχνίδι!
Από 8 έως 11 ετών: Πλέον τα παιδιά μπορούν ν' αναλάβουν εξ' ολοκλήρου την καθαριότητα του δωματίου τους και να σας βοηθούν με περισσότερες δουλειές του σπιτιού. Μπορούν άνετα να πλύνουν τα πιάτα, να μαζέψουν και να πετάξουν τα σκουπίδια, να ετοιμάσουν το τραπέζι πριν το φαγητό και να σας βοηθήσουν με τη μαγειρική! Είναι αρκετά μεγάλα για να ξεσκονίσουν, να σκουπίσουν και να σφουγγαρίσουν και άλλα δωμάτια πέρα απ' το δικό τους! Για να τα πείσετε, πλέον θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καθαρά το διάλογο. Είναι σε μια ηλικία που πρέπει να καταλάβουν ότι είναι σημαντικό να γίνονται κάποιες δουλειές, ακόμα και αν δε μας ευχαριστούν ιδιαίτερα...
Από 12 έως 17 ετών: Από τα δώδεκα ως τα δεκαεπτά το παιδί μπορεί να κάνει σχεδόν όλες τις δουλειές του σπιτιού, ακόμα και κάποιες πιο βαριές, όπως το καθάρισμα του ψυγείου ή το πλύσιμο του αυτοκινήτου. Μπορεί, ακόμα, να πάει μόνο του στο σούπερ μάρκετ και ν αναλάβει κι άλλες εξωτερικές δουλειές για να σας «ελαφρύνει». Είναι πια αρκετά ώριμο για να βοηθά από μόνο του και ίσως κάποιες φορές το αποζητά, γιατί καταλαβαίνει ότι και εκείνο πρέπει να συνεισφέρει με τον τρόπο του στην καλή «λειτουργία» του νοικοκυριού! Μην ξεχνάτε ότι πια μεγάλωσε και είναι ένα βήμα πριν την ενηλικίωση...
Είναι πολύ σημαντικό να μην είστε αναβλητική και να «μυήσετε» το παιδί σε κάποιες, έστω και πολύ απλές δουλειές, από μικρή ακόμα ηλικία. Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει υπεύθυνο και αυτόνομο μεγαλώνοντας. Εξάλλου, όλα θα του χρησιμεύσουν τη στιγμή που θ'ανοίξει τα φτερά του και θα φύγει μακριά σας!
mama365.gr

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)