Χιλιάδες χρήστες στην Ελλάδα ζητούν από τη Google να τους «ξεχάσει». Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε κι εσείς!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Χιλιάδες χρήστες στην Ελλάδα ζητούν από τη Google να τους «ξεχάσει»

Το «δικαίωμα στη λήθη» έχουν διεκδικήσει από την Google έως τώρα 2.044 χρήστες στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτημα ώστε να διαγραφούν αποτελέσματα αναζήτησης που αφορούν το όνομά τους.

Τα ελληνικά αιτήματα αφορούν συνολικά 8.788 διευθύνσεις διαδικτύου (URL). Από τα αιτήματα αυτά, η Google έχει ήδη ικανοποιήσει το ένα τρίτο (32,2%), ενώ για άλλα αιτήματα είτε έχει ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τον αιτούντα είτε εκκρεμεί η αξιολόγηση του αιτήματος.

Στην Ευρώπη έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 348.085 αιτήματα, τα οποία αφορούν πάνω από 1,23 εκατομμύρια ιστοσελίδες. Η Google έχει ανταποκριθεί θετικά στο 42% των αιτημάτων. Τα περισσότερα αιτήματα προέρχονται από τη Γαλλία (73.400) και ακολουθούν Γερμανία (60.200) και Βρετανία (43.100).

Οι περισσότεροι χρήστες έχουν ζητήσει «αμνησία» για δεδομένα στο Facebook. Ακολουθούν διαδικτυακοί σύνδεσμοι που παραπέμπουν στο Profileengine.com, στο Google Groups, στο YouTube, στο Twitter, στο κοινωνικό δίκτυο Google+ και άλλα.

Το «δικαίωμα στη λήθη» δόθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2014, οπότε δόθηκε στους χρήστες το δικαίωμα να ζητούν από τις μηχανές αναζήτησης να καταργούν αποτελέσματα αναζητήσεων που τους αφορούν προσωπικά και κρίνονται ανακριβή, ακατάλληλα, υπερβολικά ή παρωχημένα.

Η Google αξιολογεί κάθε αίτημα και μπορεί να αρνηθεί τη διαγραφή, καθώς, μεταξύ άλλων, έχει το δικαίωμα να λάβει υπόψη το δημόσιο συμφέρον για ενημέρωση -αν για παράδειγμα το αίτημα αφορά άτομο που έχει καταδικαστεί για απάτες.

Οι υπεύθυνοι των μηχανών αναζήτησης θα πρέπει να εξετάζουν κάθε αίτημα βάσει «της φύσης των εν λόγω πληροφοριών, της σημασίας τους για την προσωπική ζωή του ιδιώτη και βάσει του συμφέροντος του κοινού να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, συμφέρον που μπορεί να ποικίλει».

Όποιος θέλει, μπορεί να υποβάλει το αίτημα να «ξεχαστεί» στη διεύθυνση:https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch




Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)