Βρες το γλωσσικό λάθος #147

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Παρακάτω υπάρχει μία φράση. Εσείς, αφού τη διαβάσετε, καλείστε να βρείτε ποιο είναι το γλωσσικό λάθος, αν φυσικά υπάρχει. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν. Η σημερινή φράση είναι: 

«
Τα ιδρύματα που παρέχουν προγράμματα εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης είναι τα Ανοικτά Πανεπιστήμια (open universities), στα οποία η εποπτεία, η παρακολούθηση, η επικοινωνία και η μελέτη παρέχεται εξ' αποστάσεως και επικεντρώνονται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό (έντυπο, οπτικοακουστικό και ηλεκτρονικό, διαδικτυακό), ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία οργανώνεται στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος, στο οποίο συνδυάζονται, εντάσσονται και προγραμματίζονται η αυτομελέτη, συμβουλευτικές συναντήσεις, τηλεδιασκέψεις, σύστημα αξιολόγησης, κ.λπ.».

Ποιο είναι το γλωσσικό λάθος; 

Απόστροφο χρησιμοποιούμε, για να δείξουμε ότι κάτι λείπει : στην έκθλιψη (κατ΄ έτος < κατά έτος) ή στην αφαίρεση (το ΄δωσε < το έδωσε).
Στην περίπτωση τού εξ δεν λείπει τίποτε ! Άρα δεν παίρνει απόστροφο. Το εξ είναι άλλος τύπος τού εκ. Και το μεν εκ χρησιμοποιείται με λέξεις που αρχίζουν από σύμφωνο (εκ λάθους, εκ προθέσεως, εκ του πονηρού), το δε εξ με λέξεις που αρχίζουν από φωνήεν (εξ απίνης, εξ ορισμού, εξ απαλών ονύχων, εξ ολοκλήρου)
Συνεπώς, η σωστή φράση είναι: 

«Τα ιδρύματα που παρέχουν προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι τα Ανοικτά Πανεπιστήμια (open universities), στα οποία η εποπτεία, η παρακολούθηση, η επικοινωνία και η μελέτη παρέχεται εξ αποστάσεως και επικεντρώνονται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό (έντυπο, οπτικοακουστικό και ηλεκτρονικό, διαδικτυακό), ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία οργανώνεται στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος, στο οποίο συνδυάζονται, εντάσσονται και προγραμματίζονται η αυτομελέτη, συμβουλευτικές συναντήσεις, τηλεδιασκέψεις, σύστημα αξιολόγησης, κ.λπ.».


Βρες το γλωσσικό λάθος #1
Βρες το γλωσσικό λάθος #2
Βρες το γλωσσικό λάθος #3
Βρες το γλωσσικό λάθος #4  
Βρες το γλωσσικό λάθος #5 
Βρες το γλωσσικό λάθος #6 
Βρες το γλωσσικό λάθος #7
Βρες το γλωσσικό λάθος #8
Βρες το γλωσσικό λάθος #9
Βρες το γλωσσικό λάθος #10

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
Φιλόλογος

Δείτε περισσότερα γλωσσικά λάθη εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)