Ψυχολογικό τεστ: Πόσο «γιορτινή» μαμά είστε;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Τεστ:  Πόσο «γιορτινή» μαμά είστε;

Πώς οργανώνετε τα Χριστούγεννα; Διατηρείτε πιστά την παράδοση, έχετε αντικομφορμιστικές τάσεις ή ακολουθείτε την κανονική ροή των πραγμάτων; Ανακαλύψτε το με αυτό το τεστ…

Αυτά είναι τα πρώτα του «πραγματικά» Χριστούγεννα, αφού φέτος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική και κάνει χίλιες ερωτήσεις. Στην ηλικία των δύο τριών ετών το παιδί μαγεύεται, όχι τόσο από τα δώρα, όσο από τις προετοιμασίες για την γιορτή, από το θέαμα των κεριών και των φώτων που αναβοσβήνουν, από τις πολύχρωμες γιρλάντες, από τα αστεράκια που φτιάχνουμε με χρυσόσκονη… Γιατί, λοιπόν, να μην το κάνουμε να συμμετέχει ενεργά στα Χριστούγεννα, στολίζοντας μαζί του το δέντρο και διακοσμώντας το δωμάτιό του;


Ας ανακαλύψουμε, απαντώντας στις ερωτήσεις του τεστ, με ποια μάτια κοιτάμε τις γιορτές που έρχονται. Ας προσπαθήσουμε να τις δούμε με τα μάτια του παιδιού μας: μόνο έτσι θα μπορέσουμε να του προσφέρουμε μια μοναδική γιορτή με «παιδικά» μέτρα.

1.  Πού και με ποιον περνάτε τις γιορτές;
Α.  Οικογενειακά, φυσικά. Το παιδί θα μπορέσει έτσι να γνωρίσει καλύτερα τα ξαδελφάκια του, τα θείες και τους θείους.
Β.   Με φίλους, αφού όλοι έχουν παιδιά συνομήλικα με τα δικά σας. Έτσι θα κάνει φίλους κι εκείνο.
Γ.   Στο παλιό σας πέτρινο εξοχικό σπίτι, με όλη την οικογένεια μαζεμένη μπροστά στο αναμμένο τζάκι, ενώ χιονίζει.
Δ.  Εκείνο, όπως συνήθως, θα πάει στο κρεβάτι στις οκτώ. Εκνευρίζεται πολύ, όταν υπάρχει κόσμος στο σπίτι. Κι εσείς, κουρασμένη έπειτα από τα ψώνια, θα μπορέσετε να χαλαρώσετε με το σύζυγό σας μπροστά στην τηλεόραση.

2. Το δέντρο…
Α.  Πήρατε ένα με ρίζες, γιατί διαρκεί πολύ και το άρωμά του δίνει στο σπίτι γιορτινή ατμόσφαιρα.
Β. Αγοράσατε μια έντονη κόκκινη γιρλάντα και τη βάλατε γύρω γύρω στο φίκο του καθιστικού
Γ.  Ένα συνθετικό έλατο με άθραυστα στολίδια είναι πολύ πιο βολικό για να το στολίζετε κάθε χρόνο.
Δ.  Είναι ακόμη πολύ μικρό για να ενδιαφερθεί για το χριστουγεννιάτικο δέντρο… που εξάλλου, θα γέμιζε την μοκέτα με ξερές βελόνες όταν θα μαρανόταν.

3. Το μενού του…
Α.  Στήθος γαλοπούλας με μαρμελάδα από κάστανο. Ευκαιρία να ανακαλύψει, επιτέλους, καινούργιες γεύσεις!
Β.  Ψητό φιλέτο με πουρέ πατάτας. Είναι το αγαπημένο του φαγητό και, τουλάχιστον, είστε σίγουρη ότι θα το φάει.
Γ.  Τίποτα το ιδιαίτερο. Μπορεί να δοκιμάσει από το φαγητό των μεγάλων κι οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο τραπέζι.
Δ.  Το κλασικό αλεσμένο φαγάκι, αλλά με φόντο πολύ χριστουγεννιάτικο: τραπεζομάντιλο και πιατάκια διακοσμημένα με γιορτινά σχέδια και φυσικά αντίστοιχη σαλιάρα.

4.  Τα ρούχα του…
Α.  Μια άνετη φόρμα γυμναστικής, αφού για δώρο του πήρατε ένα ποδήλατο.
Β.  Ρούχα από βελούδο και λουστρίνια παπούτσια. Σίγουρα θα είναι αξιολάτρευτο.
Γ.  Ένα πολύ μοντέρνο σύνολο, που υπάρχει περίπτωση να το φορέσει μόνο μία φορά. Αλλά και τα Χριστούγεννα  έτσι κι αλλιώς δεν είναι ιδιαίτερα;
Δ. Θα ήταν περιττό έξοδο, αφού μεγαλώνει τόσο γρήγορα. Θα βάλει τα πιο ωραία γιορτινά ρουλαχάκια που διαθέτει η ντουλάπα του.

5.  Για να διαλέξετε τα δώρα…
Α.  Δεν φάγατε μεσημεριανό για να γυρίσετε όλο το τμήμα παιχνιδιών ενός καταστήματος και διασκεδάσατε  αγοράζοντας τα πιο καινούργια παιχνίδια.
Β.  Διασχίσατε όλη την πόλη για να του αγοράσετε ένα χαριτωμένο χαλάκι με τα γράμματα του αλφάβητου: έτσι θα μάθει γρήγορα να τα αναγνωρίζει.
Γ.  Αφού διαβάσατε προσεκτικά έναν κατάλογο παιχνιδιών ή αντίστοιχα sites, παραγγείλατε αυτό που θα θέλατε και ταιριάζει στο μικρό σας on line.
Δ. Πήγατε με τον σύζυγό σας και «λεηλατήσατε» ένα μαγαζάκι που πουλά παιχνίδια παλιού στυλ.

6. Το πρώτο του δώρο…
Α. Διαλέξατε ένα αληθινά πρωτότυπο: ένα γάτο που νιαουρίζει και γουργουρίζει όταν του πιέζουν την κοιλιά
Β.  Το παλιό λούτρινο αρκουδάκι των παιδικών σας χρόνων είναι ακόμη επίκαιρο και χριστουγεννιάτικο.
Γ.  Καλύτερα να του ανοίξετε ένα λογαριασμό στην τράπεζα, που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει, όταν μεγαλώσει. Εξάλλου τόσα δώρα θα πάρει από φίλους και συγγενείς.
Δ.  Ένα ζωάκι που φορά φόρμα με φερμουάρ, κουμπιά και κόπιτσες. Έτσι θα μάθει, διασκεδάζοντας, να ντύνεται μόνο του.

7.  Η συσκευασία των δώρων…
Α.  Θα βάλετε τα παιχνίδια, χωρίς να τα πακετάρετε, σε χάρτινες σακούλες. Έτσι, το παιδί θα μπορεί να τ' ανακαλύψει βάζοντας  μέσα το χέρι του.
Β. Θα τυλίξετε κάθε δώρο και θα το προσφέρετε μαζί με μπαλόνια, που αργότερα θα μπορέσει να «σκάσει» διασκεδάζοντας πού.
Γ.  Χρυσό και ασημί χαρτί, χρωματιστές κορδέλες, αστεράκια: όλα πρέπει να λάμπουν. Είναι γιορτή και έχετε παρασυρθεί, έτσι δεν είναι;
Δ.  Χρησιμοποιείτε πολύχρωμο χαρτί περιτυλίγματος και απλό σελοτέιπ, για να μπορέσει εύκολα και γρήγορα να ανοίξει τα πακέτα μόνο του.



Αποτελέσματα

Μετρήστε τα αστέρια που αντιστοιχούν σε κάθε απάντησή σας και θα μάθετε πώς να κάνετε τα Χριστούγεννα του παιδιού σας ακόμα πιο λαμπερά!

1
Α **
Β ***
Γ ****
Δ *
2
Α ****
Β ***
Γ **
Δ *
3
Α **
Β *
Γ ***
Δ ****
4
Α **
Β ****
Γ ***
Δ *
5
Α ***
Β **
Γ *
Δ ****
6
Α ***
Β ****
Γ *
Δ **
7
Α *
Β ***
Γ ****
Δ **


Από 7 μέχρι 12 αστεράκια
Μία μέρα όπως όλες οι άλλες. Αυτή την παράλογη ιστορία με τους τάρανδους που πετάνε, τη μισούσατε από τότε που ήσασταν μικρή. Επιπλέον, γιατί να του χαρίσετε όλοι τόσα παιχνίδια που δεν θα έχει καιρό να τα εκτιμήσει; Εξάλλου, τα παιδιά χρειάζονται μια κανονική ζωή: η μαγεία της γιορτής μπορεί να χαλάσει τους ρυθμούς τους και να διαταράξει την ψυχική τους ισορροπία. Από καθαρά λογική άποψη δεν έχετε άδικο. Γιατί, όμως, να  μην  του προσφέρετε λίγη μαγεία, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο; Ένα δέντρο που λάμπει και λίγα παιχνίδια θα το κάνουν ευτυχισμένο. Ακόμη κι αν ένα βράδυ κοιμηθεί πιο αργά ή εκνευριστεί και καβγαδίσει  με τα ξαδελφάκια του, δεν χάθηκε ο κόσμος!  Μπορεί επίσης, το πιο μεγάλο δώρο να σας το προσφέρει το ίδιο το παιδί, κάνοντάς σας να ζήσετε για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα σαν μια πραγματικά χαρούμενη μέρα.

Από 13 μέχρι 18 αστεράκια
Ευκαιρία για μάθηση. Αισθάνεστε υπερβολικά υπεύθυνη για την διαπαιδαγώγησή του και, πολύ πριν γεννηθεί, τα αγαπημένα σας βιβλία ήταν εγχειρίδια παιδαγωγικής. Το «παιχνίδι είναι μάθηση» λένε οι ψυχολόγοι. Μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά δεν πρέπει να ακολουθείτε αυτή την άποψη κατά γράμμα. Ο πρώτος σκοπός του παιχνιδιού είναι να χαρίσει ευχαρίστηση. Οι ψυχολόγοι, πάλι, είναι αυτοί που τονίζουν ότι το παιδί δεν παίζει για να μάθει, αλλά μαθαίνει γιατί παίζει. Έτσι, μην χάνετε  πολύχρόνο ψάχνοντας το «έξυπνο» παιχνίδι και μην του στερήσετε τα παιχνίδια που επιθυμεί, γιατί εσείς μπορεί να τα θεωρείτε αντιπαιδαγωγικά. Ακόμη και το πιο κοινό αυτοκινητάκι, ακόμη και η πιο παραδοσιακή κούκλα μπορούν να του μάθουν πάρα πολλά πράγματα.

Από 19 μέχρι 23 αστεράκια
Ένα γεγονός που πρέπει να ανακαλυφθεί ξανά. Ενεργητικές και δημιουργικές, είστε στραμμένες προς το μέλλον και σας γοητεύει κάθε νεωτερισμός. Δεν αντέχετε τα στερεότυπα, τις παλιές, σκονισμένες συνήθειες και προσπαθείτε να είστε αντικομφορμίστρια ή τουλάχιστον, να ακολουθείτε την τελευταία λέξη της μόδας ακόμη και στις γιορτές: για το παιδί, για εσάς τις ίδιες και ίσως για να καταπλήξετε τους συγγενείς και φίλους. Προσοχή όμως: Το παιδί σας μπορεί να είναι πιο παραδοσιακό από σας. Είστε σίγουρη ότι εκτιμά πάντα τις πρωτότυπες ιδέες σας.

Περισσότερα τεστ εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)