Ιδέες για να καλλιεργήσετε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία στα παιδιά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
6 ΙΔΕΕΣ για να καλλιεργήσεις τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
  1. Επίτρεψε στο παιδί να εκφράσει τη μοναδικότητά του, να καλλιεργήσει τη δική του κλίση. Ενθάρρυνε τις επιλογές του, δίνοντας την ευκαιρία να ανακαλύψει έναν τομέα που το προσελκύει. Στήριξέ το αν σχολιαστεί από το οικογενειακό και το κοινωνικό σύνολο.
  2. Άφησε το παιδί να έχει ελεύθερη σκέψη και άποψη για τα πράγματα που το αφορούν. Δώσε του το περιθώριο και την αυτονομία να εξερευνήσει τις ιδέες του και να τις εφαρμόσει. Περιόρισε τα όρια στους τομείς που είναι απαραίτητα και έχουν ουσία.
  3. Δημιούργησε ελεύθερο χρόνο για μη δομημένο παιχνίδι. Μην ανησυχήσεις αν το παιδί αναφέρει ότι βαριέται. Στον ελεύθερο χρόνο βοήθησέ το να σκεφτεί παιχνίδια και δραστηριότητες που θα μπορούσε να ασχοληθεί, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι δική του ευθύνη να περάσει όμορφα.
  4. Περιόρισε τον χρόνο που θα ασχοληθεί με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση. Δώσε του εναλλακτικές δραστηριότητες, παιχνίδια, κατασκευές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες. κ.α. Δώσε του υλικά και τον χώρο για να δημιουργήσει. Επίτρεψέ του να λερώσει και δώσε του την ευκαιρία να μαζέψει μόνο του.
  5. Επικεντρώσου στη διαδικασία του παιχνιδιού, της μάθησης και της δραστηριότητας με την οποία ασχολείται και όχι με το αποτέλεσμα. Έτσι, θα μπορέσει κι εκείνο να δώσει αξία στη διαδικασία και να αντλήσει χαρά και ικανοποίηση από αυτή.
  6. Δημιούργησε το περιβάλλον, ώστε να ασχοληθεί με τις τέχνες. Η μουσική, η ζωγραφική, ο χορός, το θέατρο είναι σημαντικές για την καλλιέργεια της ψυχής και δίνουν τη δυνατότητα το παιδί να εκφραστεί συναισθηματικά και σωματικά.
CV8A79498 ΙΔΕΕΣ για να καλλιεργήσεις τη ΦΑΝΤΑΣΙΑ
  1. Διάβασέ του πολλά βιβλία. Δίδαξέ του την ομορφιά του διαβάσματος με το παράδειγμά σου. Συνήθως τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία έχουν στο περιβάλλον τους κάποιον ενήλικα που διαβάζει βιβλία.
  2. Διηγήσου του ιστορίες από τη ζωή σου μαζί του, περίγραψέ του μέρη που επισκέφτηκες, μοιράσου οικογενειακές ιστορίες, φτιάξε τις δικές σου φανταστικές ιστορίες.
  3. Σε όλες τις ηλικίες δώσε του χρόνο για παιχνίδι, μην εστιάζεις στη συγκέντρωση γνώσεων, η διαδικασία της μάθησης μέσω του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντική.
  4. Φρόντισε να έχει μικρές φιγούρες από παιχνίδια, ζώα, ήρωες, αυτοκινητάκια, σπιτάκια, τουβλάκια που θα του επιτρέψουν να δημιουργήσει τον δικό του φανταστικό κόσμο και να ταξιδέψει με τη φαντασία του σε αυτόν.
  5. Επίτρεψέ του να ζωγραφίζει όπως θέλει, μην του περιορίζεις τη φαντασία» διορθώνοντας» τα χρώματα και τα αντικείμενα. Δώσε του το δικαίωμα να επιλέγει το διαφορετικό.
  6. Δημιούργησε γωνιά υλικών για δημιουργική χρήση. Υλικά όπως χρώματα, κορδέλες, ανακυκλώσιμα υλικά, μικρά αξεσουάρ χειροτεχνίας θα αξιοποιηθούν δημιουργικά μεταμορφώνοντας τη φαντασία του παιδιού σε εικαστικό έργο.
  7. Πήγαινε μαζί του σε εκθέσεις ζωγραφικής, στο θέατρο, σε συναυλίες, δώσε του ερεθίσματα που θα ξυπνήσουν τη φαντασία του. Συζήτησε στη συνέχεια τις σκέψεις και τις ιδέες του για ό,τι παρατήρησε, άκουσε, είδε.
  8. Πέρασε χρόνο μαζί του στη φύση, ενθάρρυνέ το να αγγίξει φυσικά υλικά, να σκάψει, να παίξει με την άμμο, να κυλιστεί, να σκαρφαλώσει, να λερωθεί, να χαρεί τη φύση.

Περισσότερες εκπαιδευτικές συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)