Εξετάσεις: Γιατί ο καφές και το ξενύχτι βλάπτουν τις επιδόσεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Το κύριο βάρος της απόδοσης στις εξετάσεις αναμφισβήτητα φέρει η προετοιμασία που πραγματοποιήθηκε καθ' όλη η διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Πέρα από αυτό όμως η διατροφή τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων είναι καθοριστική για την επίδοση των μαθητών.
 Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr
Ωφέλιμα συστατικά και τρόφιμα
Ορισμένα διατροφικά στοιχεία συμβάλλουν στη βελτίωση της αυτοσυγκέντρωσης, της μνήμης και της πνευματικής απόδοσης. Πρόκειται κυρίως για τις βιταμίνες Β12, και Ε, και τον ψευδάργυρο. Τροφές που παρέχουν τα ανωτέρω θρεπτικά συστατικά είναι γενικά τα ζωικά προϊόντα, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Επιπρόσθετα κάποια συστατικά είναι πολύ χρήσιμα για τη ξεκούραση και την τόνωση του οργανισμού όπως το μαγνήσιο, οι βιταμίνες Β1, Β6 και C και τα αμινοξέα τρυπτοφάνη και τυροσίνη. Που θα τα βρούμε; στα σύκα, σε ξηρούς καρπούς, σε πράσινα λαχανικά, στο κρέας, στο σιτάρι, στο ψάρι , στο κοτόπουλο, στα φρούτα στις πατάτες και οι ντομάτες.
Γλυκόζη
Η πνευματική καταπόνηση που επιτελείται τόσο κατά τη μελέτη όσο και κατά την ώρα της εξέτασης έχει άμεση ανάγκη από γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι το άμεσο και κύριο καύσιμο του εγκεφάλου. Έλλειψη της δημιουργεί ζαλάδες, ατονία, νευρική ένταση ακόμα και ιλίγγους. Να μην ξεχνάμε όμως ότι γλυκόζη δεν παρέχει μόνο η σοκολάτα αλλά και το μέλι, τα φρούτα, οι χυμοί.
Καφές
Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο οι υποψήφιοι να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ τη περίοδο των εξετάσεων. Αυτή είναι μια εσφαλμένη τακτική μια και έχει αποδειχτεί ότι όσοι ξενυχτούν με τη βοήθεια του καφέ έχουν ελαττωμένη ικανότητα απομνημόνευσης.
Περισσότερα θέματα για τις εξετάσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)