8 κλασικά παιδικά βιβλία που έγιναν ταινίες και αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Αγαπάμε την παιδική λογοτεχνία και ρίχνουμε μια ματιά σε 8 κλασικά και αξεπέραστα παιδικά βιβλία που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με ανάμεικτα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά είναι καλό να διαβάσουν πρώτα τα βιβλία ώστε να μπορούν να δουν τις ταινίες ως κερασάκι στην τούρτα!

Το χρονικό της Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα
Κ.Σ. Λιούις

Εκδόσεις Κέδρος

narnia
Τέσσερα αδέλφια ανακαλύπτουν σε ένα βρετανικό πύργο μια μαγική ντουλάπα που τους οδηγεί στην παραμυθένια χώρα της Νάρνια και βοηθούν το λιοντάρι Ασλάν να πολεμήσει μια κακιά βασίλισσα-μάγισσα, η οποία θέλει να επιβάλλει αιώνιο ψύχος. Το έπος του Κ.Σ. Λιούις έγινε σειρά ταινιών από την Disney, που θα αρέσει στα μικρά παιδιά.

Χόμπιτ
Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν
Εκδόσεις Κέδρος

hobbit
Ένα από τα βιβλία που πρέπει να διαβάσει κάθε παιδί, το «Χόμπιτ» έγινε τριλογία ταινιών από τον Πίτερ Τζάκσον, δυστυχώς όχι τόσο επιτυχημένα όσο ο αξεπέραστος «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Παρ’ όλα αυτά τα παιδιά θα ευχαριστηθούν το θέαμα. Φυσικά, αν έχουν διαβάσει πρώτα το βιβλίο θα απολαύσουν καλύτερα τις ταινίες.

Σάρλοτ η αραχνούλα
Έλγουιν Ουάιτ
Εκδόσεις Ψυχογιός

charlotte
Είναι η ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, της Φερν, που αγαπούσε ένα μικρό γουρουνάκι, τον Γουίλμπορ. Είναι, επίσης, η ιστορία της Σάρλοτ, της αραχνούλας, της πολυαγαπημένης του φίλης. Με τη βοήθεια του Τέμπλετον του ποντικού, η Σάρλοτ θα προσπαθήσει να σώσει τη ζωή του Γουίλμπορ. Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας και η ταινία με την Ντακότα Φάνινγκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο δεν το αδικεί καθόλου!

Χάρι Πότερ
Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Εκδόσεις Ψυχογιός

harry
Τι να πει κανείς γι’ αυτό το βιβλίο-φαινόμενο; Υπεύθυνη για την επιστροφή στο διάβασμα μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών, η σειρά «Χάρι Πότερ» μιλάει στη φαντασία αλλά και (το πιο σημαντικό) στην καρδιά κάθε παιδιού. Οι ταινίες είναι καλές (άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο) αλλά είναι κρίμα να χάσουν τα παιδιά την ευκαιρία να βυθιστούν ολοκληρωτικά στη μαγεία που ξεχειλίζει από τα βιβλία της Ρόουλινγκ!

Όλιβερ Τουίστ
Κάρολος Ντίκενς
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Oliver
Το κλασικό βιβλίο του Ντίκενς με ήρωα ένα πάμφτωχο ορφανό παιδί και τις δύσκολες στιγμές που περνάει έγινε πολύ πρόσφατα ταινία από τον μεγάλο Ρομάν Πολάνσκι. Είναι μια πολύ συγκινητική ιστορία που θα αγγίξει την ευαίσθητη καρδιά των παιδιών.

Μια σειρά από ατυχή γεγονότα
Λέμονι Σνίκετ (Ντάνιελ Χάντλερ)
Εκδόσεις Ψυχογιός

jim-carrey-signed-movie-poster-lemony-snicket-s-5638-p
Η σειρά βιβλίων του Λέμονι Σνίκετ (ψευδώνυμο του συγγραφέα Ντάνιελ Χάντλερ) εξιστορεί τις περιπέτειες τριών παιδιών που μετά το θάνατο των γονιών τους αναγκάζονται να ζήσουν με διάφορους περίεργους και επικίνδυνους συγγενείς τους. Η ταινία θεωρήθηκε μέτρια και γι’ αυτό δεν είχε συνέχεια, ωστόσο είναι μια χαρά για ένα χαλαρό Σαββατόβραδο. Τα βιβλία φυσικά είναι πολύ καλύτερα και αξίζει να τα διαβάσετε μαζί με τα παιδιά.

Ο Μικρός Πρίγκιπας
Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί
Εκδόσεις Πατάκη

wRXuEy9
Το υπέροχο παραμύθι του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί για έναν μικρό πρίγκηπα από άλλον πλανήτη είναι κλασικό ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους, ένα βιβλίο που μέσα στην απλότητά του περνάει βαθιά διαχρονικά μηνύματα για την αγάπη και την αξία της στη ζωή μας. Πέρυσι έγινε και ταινία κινουμένων σχεδίων με υπέροχο animation και μεγάλη επιτυχία διεθνώς.

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων
Λιούις Κάρολ
Εκδόσεις Μεταίχμιο

fd5e5e0f847243c8ad67b72ed4c1b5705b404e25
Αυτό το απόλυτα σουρεαλιστικό και βαθιά υπαρξιακό «παιδικό» βιβλίο θα γοητεύσει τα παιδιά γιατί είναι απρόβλεπτο, σκοτεινό, αστείο και παραδόξως γεμάτο αγωνία. Έχει γίνει ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Disney to 1951 η οποία διαθέτει υπέροχα σκίτσα αλλά χάνει κάτι από τη σκοτεινή γοητεία του βιβλίου. Η ταινία του μεγάλου Τιμ Μπάρτον είναι υπέροχη οπτικά αλλά παραδόξως δεν κατάφερε να συλλάβει το παράλογο πνεύμα και τη ζωντάνια του πρωτοτύπου.

Περισσότερα θέματα για βιβλία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)