5 ελληνικές λίμνες τέλειες για εκδρομή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


της Ηρώς Κουνάδη

Αν το καλοκαίρι είναι φτιαγμένο για τις παραλίες, η άνοιξη ανήκει δικαιωματικά στις λίμνες. Κι εμείς γιορτάζουμε τον ερχομό της όπως της αρμόζει, σχεδιάζοντας κοντινές ή μακρινές, μονοήμερες και μεγαλύτερες εκδρομές στις όχθες πέντε εκ των ομορφότερων λιμνών στην Ελλάδα.

Η ανεξερεύνητη: Λίμνη του Λάδωνα


Εκεί που η Αρκαδία συναντά την Αχαΐα, στην καρδιά της Πελοποννήσου, βρίσκεται ένα ποτάμι σχεδόν μυστικό που διασχίζει ειδυλλιακά τοπία, περνώντας ανάμεσα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές και σχηματίζοντας μικρές παραλιούλες κάθε τόσο στις όχθες του. Καταλήγει σε μια πρασινογάλαζη λίμνη, στα ακίνητα νερά της οποίας καθρεφτίζονται τα βουνά που βουτούν απαλά μέχρι τις όχθες της. 


Η στάθμη της μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή του χρόνου τόσο που στο μέγιστο πλάτος της –γεμάτη δηλαδή– μπορεί να φτάσει το 1,5 χιλιόμετρο, ενώ στο ελάχιστο δεν ξεπερνά τα 75 μέτρα. Τα γαλήνια νερά της τα διασχίζουμε όλο τον χρόνο με τα κανό της Eco Action (35€ το άτομο για δύο περίπου ώρες) ενώ τα χωριουδάκια γύρω της είναι ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικες περιηγήσεις.

Η ιδανική για μονοήμερη: Λίμνη Δόξα


Ονειρεύεστε ρομαντικές περιπλανήσεις σε λιμνίσιες όχθες, αλλά δεν έχετε budget για διανυκτερεύσεις, όσο οικονομικές και αν είναι; Έχουμε καλά νέα: Η Δόξα, στην Ορεινή Κορινθία, απέχει μιάμιση ωρίτσα από την πόρτα του σπιτιού σας, πράγμα που την κάνει ιδανική για μονοήμερες ανοιξιάτικες αποδράσεις. Απόκοσμα γαλήνια, περικυκλωμένη από ένα μυρωδάτο δάσος μαυρόπευκων που απλώνεται ως εκεί που φτάνει το μάτι, και με ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα εκκλησάκια να στολίζει την στενή λωρίδα γης η οποία σπάει τη συμμετρία της. Πιάστε θέση για πικνίκ σε ένα από τα ξύλινα τραπεζάκια γύρω της, ή –καιρού επιτρέποντος– ακολουθήστε τους ντόπιους σε βουτιές στα καθαρά νερά της. 


Στην Αρχαία Φενεό, το χωριουδάκι δίπλα της, ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενεί γλυπτά, αγγεία και ψηφιδωτά που έφεραν στο φως οι ανασκαφές της αρχαίας πόλης. Όσο για στάσεις για φαγητό στην επιστροφή;  

Η λίμνη των λιμνών: Κερκίνη


Μια από τις ομορφότερες ελληνικές λίμνες, είναι την άνοιξη στα καλύτερά της, χάρη στα νούφαρα που ανθίζουν περί τα τέλη Απριλίου, κάνοντας το ήδη υπέροχο τοπίο της ακόμα πιο φαντασμαγορικό. Ιδανική για βαρκάδες στα ακίνητα νερά της, παρέα με ερωδιούς, αργυροπελεκάνους και νεροβούβαλους, ποδηλατάδες και βόλτες με τα άλογα στις όχθες της, αλλά και εξερευνήσεις στα όμορφα, σταματημένα στον χρόνο χωριουδάκια γύρω της (Μανδράκι, Κερκίνη, Άνω Πορόια…) και τις ειδυλλιακές ορεινές διαδρομές του όρους Μπελλές. Στα συν, οι εξαιρετικές τιμές των ξενώνων της, που ισοφαρίζουν το κόστος της βενζίνης για όσους ξεκινούν από τα νότια της Ελλάδας. 

Εκείνη με τα ωραιότερα τοπία γύρω της: Λίμνη Πλαστήρα


Δεν έχουν μόνο οι φυσικές λίμνες την χάρη. Η Λίμνη Πλαστήρα, αν και τεχνητή, είναι πανέμορφη, γεμάτη ζωή, και μια από τις δημοφιλέστερες λίμνες της Ελλάδας. Είναι, επίσης, γεμάτη ευκαιρίες για δράση και δραστηριότητες στις όχθες της (από ιππασία και mountain bike, μέχρι κανό και τοξοβολία για ενήλικες και πιτσιρίκια) και έχει και μερικές φαντασμαγορικές διαδρομές για να διανύσετε είτε –ιδανικά– με ποδήλατα, είτε με το αυτοκίνητο. 


Μια από τις ομορφότερες είναι αυτή που συνδέει τα χωριά Κρυονέρι και Νεοχώρι, μέσα από εννιά χιλιόμετρα ανάμεσα στο πράσινο των δέντρων και το γαλάζιο των νερών. 

Η λίμνη σε συσκευασία πόλης: Λίμνη της Καστοριάς


Ωραία τα ειδυλλιακά τοπία και οι επιστροφές στη φύση, αλλά εσείς δεν θέλετε να μένετε μόνοι με τα αστέρια του ουρανού κάθε βράδυ; Η λύση σας είναι η Ορεστειάδα, κατά κόσμο Λίμνη της Καστοριάς, στις όχθες της οποίας απλώνεται μια ολοζώντανη πόλη, κομπλέ με τα πανέμορφα αρχοντικά της, τα λιθόκτιστα δρομάκια, τα παρεΐστικα μεζεδοπωλεία, τα αξιοθέατα και τα κεφάτα café και μπαράκια με θέα στα ακίνητα νερά της. 


in2life.gr

Περισσότερα ταξιδιωτικά θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)