5 υπέροχοι και δημιουργικοί τρόποι να μάθετε στο παιδί σας τα χρήματα και πώς να τα αποταμιεύει

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα της ζωής, το να καταφέρουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας, για τα χρήματα, την αξία τους και για το πώς μπορούν να τα αποταμιεύσουν.

Προκειμένου να τα βοηθήσουμε να έχουν ένα επιτυχημένο οικονομικό μέλλον, θα πρέπει να τους διδάξουμε το πώς μπορεί κανείς να κερδίσει τα χρήματα και πώς μπορεί να τα αποταμιεύσει, να τα επενδύσει και πολλά άλλα. Ευτυχώς, αυτό δεν χρειάζεται να είναι να μια βαρετή διαδικασία για τα παιδιά. Υπάρχουν αρκετοί δημιουργικοί τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διδάξουμε στα παιδιά τα πάντα για τα οικονομικά.
Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές μας και μάθετε τις δικές μας τεχνικές!
#1 Ξεφορτωθείτε το μικρό γουρουνάκι
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς, όταν αγοράζουν έναν κουμπαρά στο παιδί τους, επιλέγουν ένα χαριτωμένο πήλινο γουρουνάκι. Μπορεί να είναι διασκεδαστικός ως κουμπαράς, αλλά δεν δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να βλέπουν τις οικονομίες τους. Μια όμορφη ιδέα είναι ένα γυάλινο διάφανο βάζο. Τα παιδιά θα μπορούν να βάζουν τα χρήματά τους εκεί και να τα βλέπουν να πολλαπλασιάζονται κάθε φορά που θα βάζουν κάποιο νόμισμα ή κάποιο χαρτονόμισμα, κατανοώντας πλήρως την αξία της αποταμίευσης.
piggy bank 334534 640
#2 Περιορίστε τη χρήση πιστωτικών καρτών
Μπορεί να σας διευκολύνει να δίνετε την χρεωστική σας κάρτα στο ταμείο κάθε φορά που πρέπει να πληρώσετε, αλλά δυστυχώς ένα κομμάτι πλαστικό δεν μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί σε τίποτε. Όταν λοιπόν, έχετε μαζί σας τα παιδιά σας, όπως για παράδειγμα στο ψιλικατζίδικο ή το μανάβη της γειτονιάς σας, ακόμη και στο περίπτερο, πείτε στο παιδί σας πόσο αξίζει αυτό που αγοράσατε, δώστε του τα χρήματα να τα δώσει στην υπάλληλο και πείτε του να πάρει τα ρέστα (αν υπάρχουν).
#3 Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια όλη η οικογένεια
Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά σας για τα χρήματα και τα οικονομικά. Αγοράστε μια Monopoly (αν δεν έχετε ήδη στο σπίτι), για παράδειγμα, τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματά τους ώστε να μην χρεοκοπήσουν.
monopoly 111592 640
#4 Όλα τα κέρματα έχουν αξία
Ακόμη και τα πιο μικρά σε αξία κέρματα, θα πρέπει να έχουν τη τιμητική τους στη διάφανη γυάλα. Όταν σας δίνουν ρέστα σε κέρματα, δώστε τα στα παιδιά και ζητήστε τους να τα βάλουν στον κουμπαρά τους. Εξηγήστε τους την αξία του να κρατάς τα χρήματα σε έναν κουμπαρά όπως και το ό,τι ακόμη και το πιο μικρό σε αξία κέρμα όπως το μονόλεπτο, το δίλεπτο και το πεντάλεπτο, έχουν αξία.
#5 Χαρτζιλίκι της εβδομάδας
Το χαρτζιλίκι του παιδιού σας πρέπει να έχει απαρέγκλιτους κανόνες. Θα πρέπει να ορίσετε σταθερή ημέρα και ποσόν από πριν και για κανέναν λόγο να μην το αλλάξετε. Για παράδειγμα, αν στο σχολείο υπάρχει κυλικείο δώστε του κάθε Δευτέρα πέντε ευρώ σε κέρματα και πείτε του ότι με αυτά τα 5 ευρώ θα πρέπει να περάσει όλη την εβδομάδα. Αν για οποιοδήποτε λόγο το ξοδέψει σε μια μέρα δεν θα πρέπει να του δώσετε ούτε σεντς.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)