Ξέρατε ότι ο «νταής» ήταν ο θείος, «μαστροπός» ο οικονομικός υπάλληλος και «νταβατζής» ο συνήγορος; Πώς συνδέονται οι τραμπούκοι με τα πούρα. Η άγνωστη περιπέτεια των λέξεων

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



«Μαστροπός» είναι ο άνθρωπος που εξωθεί γυναίκες στην πορνεία. Η λέξη προέρχεται από το «μαστρός»που σημαίνει οικονομικός υπάλληλος.
Συνήθως οι ιερόδουλες ανήκουν σε κάποιο «νταβατζή», ο οποίος παίρνει μέρος των χρημάτων που κερδίζουν με αντάλλαγμα να τους παρέχει προστασία.
Οι «νταβατζήδες» εκτός από τις πόρνες, μπορούν να προστατεύουν μια επιχείρηση, έναν χώρο ή μια ομάδα. Η λέξη προέρχεται από το τουρκικό «davaci» που είναι ο συνήγορος και τη λέξη «dava» που σημαίνει δίκη.




Η λέξη «τραμπούκος» χαρακτηρίζει το πρόσωπο που πληρώνεται για να προκαλεί επεισόδια ή χρησιμοποιεί βία για να επιβληθεί σε κάποιο χώρο.
Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην πολιτική, για τους μπράβους κομματαρχών ή για μέλη παρακρατικών οργανώσεων, που παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις για συγκεκριμένο σκοπό.
Η λέξη προέρχεται από την ισπανική λέξη «trabuco», που ήταν μια μάρκα πούρου και τη λέξη «trabuc» που είναι ο καταπέλτης.
Παλαιότερα, οι πολιτικοί συνήθιζαν να δίνουν ως φιλοδώρημα ένα πούρο σε όσους προσλάμβαναν για να τρομοκρατούν πολιτικούς αντιπάλους, γι’αυτό επικράτησε η σημερινή της χρήση.




Όσοι υποκρίνονται τους γενναίους αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, χαρακτηρίζονται ως νταήδες. Η λέξη «νταής» προέρχεται από το τουρκικό «dayi» που σημαίνει θείος και έχει τη σημασία του προστάτη.
Οι πραγματικά «γενναίοι» άντρες είναι αυτοί που χαρακτηρίζονται από θάρρος. Η λέξη «γενναίος» προέρχεται από το «γένος» και τη «γέννα» και προσδιόριζε όσους έφεραν γνωρίσματα του γένους.
Αντίθετα, όσοι στερούνται τόλμης και γενναιότητας, χαρακτηρίζονται «δειλοί», λέξη η οποία προέρχεται από το ρήμα «δείδω», που χρησιμοποιούσε ο Όμηρος, και σήμαινε «φοβάμαι».
Ο φοβητσιάρης χαρακτηρίζεται και «κιοτής», που προέρχεται από τη τουρκική λέξη «kotu» που σημαίνει «κακός».


mixanitouxronou.gr

Περισσότερες ιστορίες λέξεων εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)